Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Mijn naam is J. ik ben 46 jaar oud en woon sinds 13 jaar in Buriram. Ben een roker, geen drinker. Verder geen medische aandoening of dergelijke.

Ik heb ongeveer 4 maanden geleden een heftige uitbraak gehad van Herpes Zoster. Het begon allemaal met pijnklachten in m’n rechterzij en het gevoel stijve schouders te hebben. De zenuwen leken klem te zitten. Ik wijtte dit in eerste instantie aan een ongeluk wat ik eerder in m’n leven heb gehad. Deze klachten broeien al zo’n 15 jaar lang, nooit echt geweten wat het was en vele dokters bezoeken gehad in NL zowel als in Thailand, totdat het dus 4 maanden geleden compleet uitbrak en tot heftige pijn leidde en ik in het ziekenhuis in Buriram terecht ben gekomen hiermee.

Mn hele rechter zijkant had uitslag. Helse pijn bij aanraking en een gevoelloze huid op diezelfde plaatsen. De hele rechterkant van mn bovenlijf was stijf een pijnlijk. In het ziekenhuis hier is de diagnose toen gesteld dat het om herpes Zoster gaat en er is medicatie voorgeschreven. Dit leek allemaal te kloppen en werkt ook in eerste instantie.

Ik heb toen een kuur Aciclovir tabletten gehad. Deze leken dus goed te werken al had ik aan het einde van de kuur (deze duurde 1,5 week) het gevoel dat het net niet genoeg was. Ik voelde wel degelijk verbetering en voelde dat het virus aangepakt werd, het was alleen niet helemaal weg toen de medicatie al op was. De uitslag wel, de pijn ook, maar het stijve gevoel in mn zenuwen/spieren niet (ik vermoed dat het m’n zenuwen zijn die ik voelde). Ik heb toen besloten het even aan te kijken.

Misschien was het wel voldoende en zou het laatste restje last ook snel verdwijnen. Nu 4 maanden later voel ik de klachten weer terug komen. De zenuwen in m’n schouder en rechterzijde van bovenlichaam voelen weer opgezwollen/stijf. Ik heb veel pijn in m’n rechter bovenlichaam en er begint weer langzaam rode uitslag te komen op m’n rechterzij. Hetzelfde als voorheen. Dus ik besloot vandaag terug te gaan naar het ziekenhuis om te kijken of het zin heeft de kuur te herhalen.

Het gesprek hier met een leerling arts was compleet onbegrijpelijk en het was al snel duidelijk dat deze arts totaal niet geïnteresseerd was om te luisteren. Hij had het te druk met z’n telefoon. Trok zonder praatje gelijk alle conclusies, zoals de medicatie heeft dus vorige keer niet geholpen! Dat had het wel. Je moet maar wat gaan trainen om soepeler te worden! Slecht advies. Trainen met m’n zenuwen in deze staat maakt de pijn alleen maar erger en lost niets op m.b.t. het virus. De medicatie die ik vorige keer had gekregen die hebben we niet meer, zei de dokter. Ik had mn buik wel vol van deze jongen. Toen heeft hij mij met een recept naar huis gestuurd voor het volgende. Ik vermoed dat alles op dit recept overbodig is voor oplossen van mijn klachten.medicijnen op het recept waren:

 • Gabapentin 300 MG
 • Diclofenac
 • Tramadol
 • Ibuprofen

3 verschillende pijnstillers, of zijn het er 4? Terwijl ik duidelijk had gemaakt, geen recept voor pijnstillers te willen, maar een oplossing voor het virus dat nog steeds actief lijkt.

Ik heb niets van dit alles aangeschaft en ben naar huis vertrokken zonder medicatie en zonder advies en met m’n klachten.

Nu is mijn vraag eigenlijk, mijn gevoel zegt mij dat ik meer medicatie nodig heb om het virus te bestrijden. Een nieuwe kuur misschien? Heeft het zin voor mij om alsnog een kuur Aciclovir op eigen initiatief te beginnen? Ik durf dat niet zomaar te doen zonder te weten of een 2e kuur gebruikelijk is of niet. Is dit de juiste methode van aanpak? Ik wil graag m’n klachten verhelpen en kan dus schijnbaar niet zo direct een juist advies krijgen hier in Buriram ziekenhuis. Dus, kan ik deze kuur zomaar doen en is dat de juiste methode, 2 keer de kuur doen?. Zo niet is er een ander advies in deze?

Ik voel me radeloos. Graag uw advies hierover, voordat ik wederom met een Thaise arts praat. Ik vertrouw over het algemeen de artsen hier goed en zal vast wel een andere arts kunnen vinden die wel interesse heeft. Moet dit of kan ik het ook alleen zonder arts en met een kuur aanpakken. Voor zover bedankt.

Groet,

J.

******

Beste J,

Herpes Zoster Varicella (HZV, gordelroos)) is een zeer vervelende en pijnlijk kwaal, maar dat wist u al. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus, dat zich in licht gemuteerde vorm verstopt in zenuwknopen en onder andere tevoorschijn komt bij verminderde immuniteit.

Herpes Zoster kan vele malen optreden bij iemand die waterpokken heeft gehad. Dat kan op elke leeftijd gebeuren, zelfs bij baby’s, hoewel zeldzaam. Eenmaal heb ik dat gezien bij een baby op de voetzool. De dermatoloog dacht toen dat ik gek was, maar beaamde later mijn diagnose.

Het gaat uit van één of meer segmenten van het ruggenmerg. In België heet het zona. Redelijke immuniteit kan bereikt worden door vaccineren. Het eerste vaccin Zostavax is gemaakt van het levende virus. Het tweede en betere vaccin is een recombinant vaccin, dat Shingrix heet.

Het wordt geadviseerd aan iedereen boven de 60. Helaas is in Thailand alleen Zostavax te krijgen. Shingrix zal, hoop ik, spoedig volgen.

Ook mensen die HZV hebben gehad wordt aangeraden zich te laten vaccineren.

Behandeling van HZV heeft eigenlijk alleen zin binnen 72 uur na uitbraak van de blaasjes. Mijn ervaring leerde echter, dat later behandelen soms wel degelijk helpt, maar daar mag je geen conclusies uit trekken.

Aciclovir in een dosering van 3 x daags 500 mg gedurende 1 week is normaal voldoende. Soms is verlenging nodig.

Iets goedkoper en zeker zo goed is Valciclovir (Valtrex) 3x daags 1.000 mg gedurende 1 week. Innemen tijdens de maaltijden. Eventueel twee weken (maximaal). Verder is er nog Brivudine (Nervinex) 125 mg 1x daags gedurende 1 week, maar voor zover ik weet, is dat hier niet verkrijgbaar.

Mijn advies is vandaag nog met de behandeling te beginnen. Tevens zou ik een check-up laten doen, inclusief de longen, om te zoeken naar een eventueel aantoonbare onderliggende oorzaak. In 30% van de gevallen is er iets.

Helaas gaat de pijn niet altijd weg, als de uitslag is verdwenen. Een goede pijnbehandeling is een lidocaine pleister plus bijvoorbeeld Gabentapine (Neurontin) 300, eventueel langzaam ophogen tot maximaal 1500 mg/dag of Pregabaline (Lyrica) maximaal 300mg per dag. Altijd laag beginnen, respectievelijk 300mg voor de Gabapentine en 25mg voor de Lyrica. De lidocaïne pleister is in Thailand te koop, maar waarschijnlijk alleen op doktersrecept.

Ook capsicaine op de huid (gewonnen uit pepers) is een mogelijkheid, maar vanwege de bijwerkingen (ernstige huidreacties) moet dat onder medisch toezicht gebeuren. Ook lijkt het dat “diadynamische stroom” enigszins effect heeft. Sommige fysiotherapeuten hebben zo’n apparaat. Ook TENS wekt soms. Als de pijn heel lang aanhoudt spreken we van “post herpetische neuralgie”.

De ontstekingsremmers diclofenac en ibuprofen, die u hebt gekregen zullen hooguit een maagbloeding veroorzaken. Zeker in combinatie met de gabentapin en tramadol (een opiaat).
De ontstekingremmers doen overigens niets bij deze pijn. Niet nemen dus. Ook de tramadol doet niet veel bij deze pijn, behalve in hoge en verslavende dosering.

Daarbij is de combinatie met Gabentapine niet aan te raden. Wel kunt u Aspirine proberen. Dat helpt vaak. Om uw maag te beschermen tegen de Gabentapine en eventueel Aspirine is omeprazol 20 mg voor het ontbijt een goed middel.

U mag gewoon douchen. Niet afdrogen maar een ventilator voor het drogen. Daarna talkpoeder of een koelende poeder, die bij Boots te koop is onder de naam Prickly Heat. Een misleidende naam.
Hierbij een artikel dat één en ander verduidelijkt. www.pijn.nl/locatie-van-pijnsymptomen/algemene-pijnsyndromen/gordelroos-en-postherpetische-neuralgie.html

Sterkte,

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website