Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Een aantal maanden geleden heeft mijn vriendin een klein potje met tabletjes meegenomen, wegens een verstopte neus en pollenallergie. De naam is: histatab chlorpheniramine maleate 4 mg is een zeer klein potje, prijs is 20 baht voor 100 tabletjes. Achteraf blijkt dat ik als zeer slechte slaper op 1 tabletje ongeveer 8 uurtjes heerlijk slaap. Normaal is mijn slaap 5 a 6 uur en zeer vaak onderbroken.

Na eerst incidenteel te hebben ingenomen heb ik het de afgelopen week elke dag, ‘s-avonds 20.00 uur een tablet ingenomen, ongeveer 23.00 uur te bed en dan slapen tot 07.00 uur. Ik heb nog geen bijverschijnselen hiervan ondervonden, behalve een beetje dufheid het eerste half uur na wakker worden.

Mijn vraag is, kan het kwaad wat ik doe, of kweek ik een afhankelijkheid, en kan dat kwaad?

Ik hoor graag wat je ervan vind.

Met vriendelijke groet,

J.

*****

Beste J,

Het potje bevat een eerste generatie antihistaminica. Chlorpheniramine is, geloof ik, uit 1948. Je kunt er aan verslaafd raken en het is een medicijn, dat in het algemeen afgeraden wordt. Het is gelinkt aan Alzheimer, maar echt bewijs is daarvoor niet.

Gewenning zal ook optreden, zodat je uiteindelijk meer nodig hebt. Het lijkt niet schadelijker dan benzodiazepines.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website