Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten

Mijn leeftijd is 72 jaar, 79 kg en 1.76 meter. Medicijngebruik, indien jicht in voeten een paar dagen colchecine zonodig aangevuld met dichlofinac, cozaar. Mee gestopt na intensiever sporten. Roken: nee, alcohol: nee. Bloeddruk in rust (nu na een maand intensiever sporten) en geen cozaar 133 -65 hartslag 59.

Klacht: Gezwollen en soms wat pijnlijke voeten en stijve benen.

Ik heb de laatste maanden steeds meer last van gezwollen voeten en nogal stijve beetje pijnlijke benen, zeker bij het opstaan ’s morgens. Lopen en sporten (ca 1 uur per dag) heeft dit wel verbeterd maar nu toch steeds meer last. Ook na langer zitten bijvoorbeeld na ca. 60 min. in een restaurant, nogal moeite met opstaan en lopen, erg stijf, na ca 100 meter lopen gaat het wel weer beter. Verder had ik af en toe ’s nachts kramp in onderbeen of voet, vooral als ik die dag niet gesport had Na de laatste tijd wat intensiever sporten, fietsen en concept2 15 min intensief roeien, echter geen kramp meer en benen voelen ook beter. Ook als ik ga lopen voel ik de voeten opzwellen, het wordt na ca 20 minuten lopen wel weer minder.

Ongeveer 2 jaar geleden begon dit af en toe kreeg ik plotseling last van gezwollen voeten, het ging ook wel weer weg soms na wat fietsen of lopen. Verder heb ik het snel koud , nooit airco en altijd wel koude voeten, minder koud nu met het intensiever sporten (hartslag naar ca 115-120).

Graag uw advies en waar te beginnen.

Groet,

T.

*****

Beste T,

Het is wat makkelijk, om te zeggen, dat u aan een typische ouderdomskwaal lijdt, maar ouderdom is zeker een deel van het probleem. Ook ik weet, hoe dat voelt. ‘s-Morgens alles stijf en na enkele oefeningen en bewegen gaat het dan weer beter. Daar kunnen we helaas niets aan doen. Wel geeft de wetenschap, dat het dagelijks weer beter wordt, een positief gevoel.

U schrijft, dat u aan jicht lijdt. Hoe komt dat? Te weinig vochtinname? Jicht kan gezwollen benen veroorzaken.

Het lijkt me nuttig een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen, om te kijken of er niets meer aan de hand is. Hemogram (Blood count), bezinking (ESR) en nierfunctie (kidneys), bloedsuiker, LDH, urinezuur (Uric Acid) en leverwaarden om mee te beginnen. Ook een urinetest inclusief kweek, om te kijken of er geen infectie is.

Aan de hand daarvan, kan ik misschien iets meer zeggen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website