Maarten Vasbinder is een gepensioneerd huisarts (wel nog een BIG-inschrijving), een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik had al eerder contact gezocht met u in verband met rugproblemen, ik had een MRI laten maken want het vermoeden was dat ik een hernia had. Maar het bleek volgens de dokter in Bangkok Hospital dat het kraakbeen verdwenen was en hij zei dat er niets aan te doen is. Het komt van zwaar werk in de constructie, vermoed de dokter na overleg met mij.

Nu was ik vrijdag weer door mijn rug gegaan, zaterdag werd het erger zondag was er geen houden aan, ze hebben me met een paar man in de auto gekregen. De arts heeft me fentanyl ingespoten op de eerste hulp en het toen werd de pijn wat minder.
Zijn advies was om in Bangkok naar Bangkok hospital te gaan om mijn zenuwen te laten doorsnijden of zoiets.

Het was een jonge arts niet echt aardig en weinig uitleg wat er mogelijk was. Hij was kortaf, er is niets aan te doen, u krijgt wat fentanyl pleisters en zoek het maar uit daar kwam het op neer. Ik vroeg nog aan de verpleegkundige hoe verslavend het is, want in Amerika hoor je hele slechte verhalen. Het enige wat ze zeiden het zal wel meevallen.

Maar wat zijn de mogelijkheden en zijn er nog oplossingen of moet ik zijn advies opvolgen en mijn zenuwen door laten snijden, wat zijn de nadelen hier van? Kan ik dan nog gewoon werken?

Ik kan zo niet verder, het is onhoudbaar. Ik heb van alles geprobeerd, warmte pleisters, een soort korset, massage, tijgerbalsem.

Wat moet ik doen?

Groet,

M.

*****

Beste M,
Ik vermoed dat u artrose heeft in de rug.  Veel kan ik er niet over zeggen, maar een goede neurochirurg kan dat wel. In Thailand zijn er ongetwijfeld topspecialisten op dat gebied.
Misschien kunnen de lezers van Thailandblog u daarbij helpen?
Fentanyl is zeer verslavend.
Met vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

15 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Ernstige rugproblemen met veel pijn”

 1. jan scheys zegt op

  M, spijtig genoeg zit ik ook met dat probleem. Ik ben 76 en alleenstaand en door een slechte zithouding en steeds gebogen rug bij het reclameborden schilderen op voetbalvelden heb in artrose van mijn onderste ruggewervels wat te zien was op x-ray foto’s jaren geleden. Ook mijn dokteres had dezelfde prognose: niks aan te doen omdat het slijtage is maar ik ben blij te horen van deze dokter Maarten dat een neurochirurg er toch iets aan zou kunnen doen wat voor mij ook hoopvol is. Ik wens u veel beterschap want ik weet wat het is om aan rugpijn te lijden.
  Telkens ik ga winkelen krijg ik na ongeveer 20/30 minuten die erge pijn. Als ik dan kan gaan zitten dan betert het weer een paar minuten maar spijtig genoeg zijn er in supermarkten geen zitplaatsen. Dat los ik dan op door op een paar pakken spuitwater of melk effe uit te rusten en me voorover te buigen vanuit staande houding tot de pijn effe mildert. Dat raadt ik u ook aan omdat het een paar minuten helpt…
  Jan Scheys

  • rudiger zegt op

   op LAZADA n wandelstok met zitje , niet duur .
   Dit zou voor jou al een hele verbetering zijn .
   sterkte , Rudy

 2. william-Korat zegt op

  Je vermeldt je locatie niet helaas.

  Ik ben vanwege een ongeluk in 2010 geholpen door deze man [Link]
  Had fractuur aan rugwervel en íngezakt eerste dokter zijn advies was, neem maar een pijnstiller het went.
  Tweede [er zijn er vele gewoon een tweede opinie vragen] stuurde op een operatie aan soort ‘cement’ uit Duitsland verkregen tussen gespoten zodat het weer op de juiste positie stond en kon genezen en tot rust komen.
  Het duurt allemaal even het genezingsproces met de nodige nabehandelingen, maar alles is weer zonder pijn.

  Succes.

  https://ap.lc/sMdzK

 3. Elisabeth zegt op

  ik heb dezelfde problemen en ga naar accupunctuur yin-yang 2 road dr Ancelin hij helpt me de pijn tot het minimum te brengen hij is dokter en accupuncturist hij is geweldig en erg geduldig neem alstublieft contakt met hem geen operatie hij helpt je echt het heeft tijd nodig begin met een kaart voor 10 keer sterkte

  • jan scheys zegt op

   Elisabeth, als je nu nog de stad vermeldt van de Yin-Yang 2 Road dan zou dat natuurlijk ook helpen. Niet iedereen weet die straat liggen haha. Het zou zomaar in China of Japan kunnen zijn maar ik veronderstel Pattaya!?

   • Elisabeth zegt op

    sorry het is Pattaya en third road dagelijks open mijn telefoon nummer is 0895116396 als je iets wil weten bel

 4. Maryse zegt op

  Beste M.

  Ruim twee jaar geleden had ik ook wekenlang helse pijnen in rug en heupen na tien minuten lopen. Alleen de hoogste dosis Lyrica bood verlichting. En al die tijd dacht ik dat het slijtage en leeftijd (73 toen) lag! Tot ik ten einde raad naar Bangkok Hospital Pattaya ging, naar de Orthopedic Center. Onderzoek leerde dat ik uitgedroogd kraakbeen tussen twee wervels had. Dat moest verwijderd worden, een vijfuur gedurende operatie! En het is gelukt. Ik heb sindsdien geen enkele klachten meer.
  En dit heb ik te danken aan Dr. Boonserm, doortastend en vriendelijk. Een aanrader. Hij heeft samen met een collega uit Bangkok de operatie uitgevoerd. Ik mocht 24 uur na de operatie al naar huis, uiteraard met corset en allerlei advies omtrent bewegingen. Geen enkel probleem.
  Ik heb geen telefoonnummer voor u. Maar als u met het ziekenhuis belt, naar de afdeling Orthopedic center en een afspraak vraagt met dokter Boonserm vraagt, moet dat lukken.
  Succes!

  • jan scheys zegt op

   Waarvoor deze site zo nuttig kan zijn….Dank u aan de beheerders.

 5. pieter zegt op

  Had hetzelfde probleem, kwam bij dr Sukree terecht ook bkk Pattaya hospital heeft paar wervels vastgezet en na 7 jaar moet ik eigelijk nog een keer ,maar geen zin in; de pijn is nog te doen.
  Na de 1e operatie zeker 2 maanden veel spier/rugpijn in corset wat hielp, maar daar kom je wel overheen.

  succes met de behandeling !

 6. Vincent zegt op

  Had in Nederland ook al jaren last van mn rug en zeiden niets aan te doen. Nu heb ik hier in Thailand pillen voorgeschreven gekregen dat zijn voor mij wonder pillen. In Nederland elke dag rugpijn nu maar 1 x per maand. Misschien helpt het jou ook. Stuur maar pm als je de naam van de pillen wilt hebben.

  • herman zegt op

   Ben ook al jaren cronisch rugpatient. graag had ik ook de naam van die wonderpillen verkregen. stuur mij maar een Whatsapp berichtje op mijntel nr +66909619780

  • Fred zegt op

   hoe kun je hier een PM sturen ??

   • Erik Kuijpers zegt op

    Fred, dat kan niet, dit is geen forum of Facebook. Zet jouw WhatsApp of tel nr er in of e-mail.

 7. Dick zegt op

  Als neurochirurg gespecialiseerd in de wervelkolom kan ik hier wel wat van zeggen, maar meer dan algemeenheden wordt het niet. Van M. zijn veel te weinig gegevens om ook maar iets zinnigs te zeggen. Hij lijkt op al wat gevorderde leeftijd, en aangezien iedereen wel wat artrose heeft is dat altijd een goede gok. Het zegt helaas verder niets. Er zijn mensen met zeer veel artrose zonder klachten en ook mensen met veel klachten zonder artrose. In de meeste gevallen is bij rugpijn (zonder uitstraling) de oorzaak niet duidelijk. Artsen zeggen niet graag dat ze het niet precies weten en dus worden er allerlei “diagnoses” op geplakt zonder dat de patiënt daar wat mee opschiet. Tien dokters, tien diagnoses en de laatste heeft het altijd bij het rechte eind van die geeft toevallig een behandeling die toevallig werkt of wordt geraadpleegd op het moment dat de klachten al wat op hun retour zijn. Een MRI of ander onderzoek zegt alleen wat als er heel specifieke afwijkingen zijn. Veel specifieke behandelingen zijn er niet, het is vaak “trial and error”. Met opereren moet je zeer terughoudend zijn. Je hoort alleen over de goede resultaten maar helaas is zijn de slechte uitkomsten in de meerderheid. Kortom – rugpijn voor de patiënt is hoofdpijn voor de dokter.

 8. Geert Scholliers zegt op

  Beste M. ,

  ik heb geen ervaring met artsen in Thailand. ik heb zelf ook een toch wel zwaar ruggeletsel opgelopen in 2022 bij een val op vrij grote hoogte… lange wandelingen zitten er niet meer in, aanschuiven aan de kassa in een supermarkt zijn bij momenten geen lachertje, om niet te zeggen, de hel. In 2023 heb ik 2 infiltraties gehad in de ruggenwervels onderaan (lumbaal, L2-L3-L4)… die infiltraties helpen wel degelijk, je voelt nog steeds de rugproblemen maar echte “pijn” en/of die “pijnscheuten” zijn wel weg ! Het is een “lapmiddel” hoor.
  Enfin, ik zou je aanraden om niet over één nacht ijs te gaan en om te trachten meer dan één neurochirurg te raadplegen! Veel succes alvast!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website