Een extract van Boswellia serrata verlicht de klachten bij artrose, zo blijkt uit een overzichtsstudie van Indiase onderzoekers.

In de Indiase ayurvedische geneeskunde wordt de gedroogde hars van de tropische Boswellia serrata al duizenden jaren gebruikt als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. In westerse landen groeit de populariteit van voedingssupplementen met boswellia-extract, mede omdat het een veelbelovend alternatief is voor paracetamol, NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers) en corticosteroïden. Onderzoekers hebben zich bij klinisch onderzoek voornamelijk gericht op de werkzaamheid van boswellia-extract bij osteoartritis (artrose).

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht vermindert, soms gepaard met ontsteking en veranderingen in het bot. Vooral oudere mensen hebben last van artrose, wat leidt tot pijn, stijfheid en mobiliteitsproblemen. Dit verhoogt het valrisico en vermindert de kwaliteit van leven. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat, en bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland lijden eraan. Artrose wordt vaak beschouwd als een vorm van slijtage van de gewrichten. Hoewel artrose vaak geassocieerd wordt met het natuurlijke verouderingsproces, kunnen andere factoren zoals genetica, overgewicht, overbelasting van de gewrichten en eerdere gewrichtsblessures ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Bij artrose is er niet alleen sprake van kraakbeenverlies. De aandoening kan ook veranderingen in het bot, de spieren en de omliggende weefsels veroorzaken, wat kan leiden tot verdere pijn en functieverlies in het gewricht. Omdat het een progressieve aandoening is, kan de mate van slijtage en de symptomen in de loop van de tijd verergeren.

Behandelingen voor artrose zijn zowel met medicijnen als zonder medicijnen. Niet-medicamenteuze behandelingen omvatten beweegadvies, zoals wandelen, zwemmen en spieroefeningen, evenals advies om gewicht te verliezen. Geneesmiddelen zoals NSAID’s of corticosteroïden mogen niet langdurig worden gebruikt vanwege bijwerkingen zoals maagbloedingen bij NSAID’s.

Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar het gebruik van het voedingssupplement Boswellia serrata bij artrose. De Indiase onderzoekers hebben een overzichtsstudie uitgevoerd om de resultaten van deze onderzoeken samen te vatten. Ze bekeken 9 onderzoeksartikelen, gevonden via PubMed, Google Scholar en Science Direct. Meestal kregen de deelnemers in de ene groep Boswellia serrata en in de andere groep een placebo (middel zonder werkzame stoffen). In één onderzoek werden twee soorten Boswellia serrata vergeleken (Aflapin® versus 5-Loxin®) en in twee andere onderzoeken werd het boswellia-extract vergeleken met een ander middel: een keer met glucosaminesulfaat en een keer met een curcumineproduct. De onderzoeksperiodes varieerden van een tot zes maanden en de leeftijden van de deelnemers lagen tussen de 52 en 62 jaar.

De onderzoekers constateerden dat de groep met het boswellia-extract significant betere resultaten behaalde dan de controlegroep met placebo of andere middelen. Het extract bleek effectief in het verminderen van pijn en ontsteking en verbeterde de beweeglijkheid. Aflapin® presteerde daarbij beter dan 5-Loxin®. Omdat de onderzoeksperiode kort was, kunnen er geen uitspraken worden gedaan over de effecten op lange termijn. De onderzoekers pleiten voor aanvullend en langdurig onderzoek naar dit veelbelovende voedingssupplement.

Herschreven artikel uit Medisch dossier

Bronnen:

1.Dubey V, Kheni D, Sureja V. Efficacy evaluation of standardized Boswellia serrata extract (AflapinⓇ) in osteoarthritis: A systematic review and sub-group meta-analysis study. Explore (NY). 2024 Feb 10:S1550-8307(24)00009-0.

2.https://www.orthokennis.nl/nutrienten/boswellia

3.https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/artrose

4 reacties op “Klachtenverlichting bij artrose door supplement Boswellia serrata”

 1. Marc zegt op

  Wel, ik heb ook deze aandoening , ik neem nu 1 jaar en 8 maanden Glucosamine alsmede magnesium , en het helpt , ik kan terug mijn scooter bestijgen zoals het hoort en normaal gaan zitten in mijn auto
  Toen ik zoveel pijn had nam ik Capirox en ook dat hielp goed tegen de pijn , nu neem ik geen Capirox meer alleen als na vele weken de pijn door het weer waarschijnlijk nog eens een scheut geeft .
  Ik kan het iedereen aanraden , ik bestel deze voedingssupplementen via Lazada, en neem dagelijks twee pillen van elk

 2. cory zegt op

  In Chiangmai, gebruik ik al jaaaaren Frankincense (Boswelia s.) en ook Myrrh resines in mijn Aroma olie of lotion formules voor pijn en andere klachten.
  Ik heb daar veel voldoening van.
  Te beginnen met mezelf want initieel maak ik mijn produkten eerst en vooral voor mijn eigen klachten en dan ook voor mijn vrienden…
  Voor meer info, zie mijn website in Engels
  http://www.asianhealingartscenter.com onder Aromatherapy

 3. F.W.M.Lasschuit zegt op

  Geachte Lezer.
  Gezien ik artrose heb en de pijn erger word ben ik zeer geintereseerd of boswellia serrata aflapin te verkrijgen is in Thailand waar ik al lang woon,
  Er is een paar maanden geleden prostaat kanker bij mij ge constateerd en ben ik in behandeling in het Surin hospital en krijg elke 3 maanden een injectie in mijn bil.
  Mijn vraag aan u is kan ik boswellia serrata aflapin gebruiken naast de injectie van Surin hospital.
  Graag U reactie waar ik het kan verkrijgen in Surin of waar ik het kan bestellen.
  U reactie te gemoetziende en bij voorbaat mijn dank voor U medewerking.met een vriendelijke groet.

  • Boswellia serrata kan je online bestellen bij Lazada of Shopee. Of het in uw geval verstandig is om te gebruiken, zou ik eerst met een arts overleggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website