Veel Nederlanders ziek tijdens of na vakantie door slechte voorbereiding

Uit recent onderzoek van TNS NIPO en Gezond op reis blijkt dat 14% van de ondervraagden zelf (of een reisgenoot) ziek is geworden tijdens of kort na de vakantie.

Veel ziektegevallen kunnen eenvoudig worden voorkomen door je te laten vaccineren en tijdens de vakantie een aantal belangrijke tips in acht te nemen. Bovendien worden reisvaccinaties vaak vergoed door zorgverzekeraars.

Vakantiegangers lopen het risico infectieziektes te krijgen zoals DTP (difterie-tetanus-polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Laatstgenoemde kun je al krijgen door besmet water te drinken.

Het feit dat er substantieel minder informatie wordt ingewonnen over gezondheidsrisico’s en/of benodigde vaccinaties naar risicobestemmingen is zorgwekkend. Slechts 36% van de vakantiegangers die in Europa of rondom de Middellandse zee verblijft treft deze voorbereidingen. Voor verre vakanties ligt dit aantal op 62%.

Ook zijn er nogal wat misverstanden over de kosten van reisvaccinaties. Veel consumenten laten zich niet inenten omdat zij vaccinaties (te) duur vinden. Dit is onterecht want reisvaccinaties worden door veel zorgverzekeraars vergoed.

Vaccinaties Thailand

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Thailand. Een inenting tegen gele koorts is alleen verplicht indien je vanuit een land komt waar gele koorts voorkomt. Desondanks worden er wel een aantal preventieve inentingen aanbevolen. Dit zijn:

 • vaccinatie tegen hepatitis A;
 • vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus, polio).

Mogelijk zijn er andere vaccinaties ook aan te raden, bijvoorbeeld als je zwanger bent of een slechte gezondheid hebt of gaat werken in Thailand. Neem voor advies contact op met jouw huisarts, GGD of een reisarts. Eventuele aanvullende inentingen zijn afhankelijk van jouw gezondheidssituatie, welke gebieden en (grote) steden je gaat bezoeken en hoe lang en waar je in Thailand verblijft. Het gaat om deze inentingen:

 • vaccinatie tegen buiktyfus;
 • vaccinatie tegen hepatitis B;
 • vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës);
 • vaccinatie tegen tuberculose (TBC).

In sommige gebieden in Thailand komt malaria voor. Het is niet nodig om malariapillen te gebruiken. Wel is het belangrijk je te beschermen tegen muggen.

In Thailand komt dit jaar veel dengue (knokkelkoorts) voor. Ook bestaat er in Thailand een klein risico op besmetting met filariasis en schistosomiasis (bilharzia). In Thailand kan je last krijgen van reizigersdiarree.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Veel Nederlanders ziek tijdens of na vakantie door slechte voorbereiding”

 1. Ronald zegt op

  “Ook zijn er nogal wat misverstanden over de kosten van reisvaccinaties. Veel consumenten laten zich niet inenten omdat zij vaccinaties (te) duur vinden. Dit is onterecht want reisvaccinaties worden door veel zorgverzekeraars vergoed.”

  Onze zorgverzekering vergoed deze niet, maar dan nog vallen de kosten mee op het totale bedrag van de gehele reis.

 2. Peter@ zegt op

  De vergoedingen zitten vaak in het extra aanvullende pakket van de zorgverzekeraars.

 3. Elly zegt op

  Mijn aanvullende verzekering betaald alles als je een reis naar Thailand of welk land dan dan kun je die paar honderd Euro ook wel betalen maar je hebt altijd mensen die voor een dubbetje op de eerste rang willen zitten niet zeuren gewoon goed verzekert op reis gaan

 4. Esther zegt op

  Tip: Op Thuisvaccinatie.nl zie je in twee klikken welke vaccinaties (tot welk maximum) worden vergoed. Weet je direct waar je aan toe bent. En ze komen vaccineren aan huis, ook in de avonduren en het weekend!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website