Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers


Beste Maarten,

Ik heb twee vragen namens mijn vriendin.

Eerste vraag is: mijn vriendin heeft haar moeder op zevenjarige leeftijd haar moeder verloren. En heeft sindsdien voor haar twee jongere zusjes gezorgd samen met haar oma. Geen goede start natuurlijk. Nu weet ze niet of ze ingeënt is tegen polio e.d.

Is het nog nodig omdat te doen op haar drieëntwintigste? Of is verstandiger om het wel te doen? We zijn al naar Bangkok Hospital geweest maar daar snapte ze er niks van.

En de tweede vraag: welke anticonceptie-pil kan ze nemen want ze heeft er een aantal geprobeerd maar de bijwerkingen vind ze niet leuk zoals hoofdpijn of alleen aan eten denken enz enz.

Ik hoop dat u ons kan helpen.

Groet,

R.

*******

Beste R,

Wat de vaccinaties betreft, raad ik aan, alles te doen. Het hele Thaise programma dus. Polio duikt zo nu en dan weer op in oorlogsgebieden, onder andere in Pakistan en Afghanistan. Veiliger om te vaccineren. Het beste is, daarvoor naar een gewone lokale kliniek te gaan en niet naar een duur particulier ziekenhuis.

Wat de anticonceptie betreft, Microgynon, is de minst schadelijke pil, vooral de lage dosering van 20mcg. Helaas in Thailand niet te krijgen. Misschien een voorraad meenemen uit NL.

In het algemeen verdwijnen de meeste bijwerkingen na enkele maanden. Het verhaal, dat je dik wordt van de pil, is aantoonbaar niet waar en in het algemeen is het een goede Thaise gewoonte de hele dag met eten bezig te zijn.

Je vriendin zou ook kunnen denken aan een spiraaltje (DIU), bijvoorbeeld Mirena, dat 5 jaar werkt. De eerste maanden zal je vriendin er misschien wat last van hebben, maar ook dat gaat meestal over.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website