Het nieuwe dengue vaccin Dengvaxia is, volgens een studie van de Mahidol universiteit, effectief. De kans op besmetting wordt met 65 procent verminderd, de kans op een ziekenhuisopname met 80 procent en op complicaties met 73 procent.

Dengue (of knokkelkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen. Dengue komt regelmatig voor bij reizigers die landen hebben bezocht waar de ziekte heerst. Volgens de WHO is dengue de snelst groeiende, door muggen overgebrachte ziekte, ter wereld. Er zijn zeker 400 miljoen infecties per jaar.

Het nieuw ontwikkelde vaccin tegen de ziekte werkt goed bij personen vanaf 9 jaar. Het biedt gedurende vijf tot zes jaar immuniteit, zo laat hoogleraar Arunee van de faculteit Tropische Ziektes aan de pers weten.

Het vaccin is uitgebreid getest op 30.000 personen in meerdere landen waaronder Mexico en tussen 2009 en 2011 in Thailand.

Het middel tegen dengue moet om de zes maanden worden toegediend en kost 9.000 baht. De onderzoekers van Mahidol universiteit verwachten dat de prijs zal zakken bij massaproductie.

Dengvaxia is ontwikkeld door het Franse Sanofi Pasteur, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Aan het medicijn Dengvaxia is maar liefst 20 jaar gewerkt.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “‘Nieuw vaccin tegen dengue (knokkelkoorts) lijkt effectief’”

 1. Khun Peter zegt op

  Experts waarschuwen: Nieuw vaccin kan juist leiden tot meer ernstige ziektegevallen: http://www.ninefornews.nl/experts-waarschuwen-nieuw-vaccin-kan-juist-leiden-tot-meer-ernstige-ziektegevallen/

 2. Jack G. zegt op

  Ik ben benieuwd hoe de Nederlandse vaccinatie experts in de toekomst met deze vaccinatie omgaan voor de Nederlandse reiziger qua advies. Wordt het breed ingezet? Of krijgt de Nederlander het advies om bedekkende kleding te blijven dragen in combinatie met een muggenmiddel? Maar dat is voorlopig allemaal dus afwachten want zover is het nog niet. Peter heeft al artikel gevonden dat het middel ook andere effecten heeft maar is dat niet typisch Nederlands? Het valt mij op dat wij in Nederland altijd problemen met vaccinaties hebben en flink daarover discussiëren bij Pauw, Humberto en vooral op internet. Ben benieuwd hoe ze daar in Thailand naar kijken.

 3. Erwin zegt op

  Waar kan ik me laten vaccineren dan?

  • Fransamsterdam zegt op

   http://www.samitivejhospitals.com/en/dengue-fever-vaccine


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website