TV-kijken is zeer slecht voor je gezondheid

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
21 november 2015

Het wordt steeds duidelijk dat we met elk uur dat we inactief voor de TV doorbrengen onze kans op kanker, hartaanvallen en sterfte verhogen. Zelfs als we eerder op de dag intensief hebben gesport. Tot die conclusie komen epidemiologen van het Amerikaanse National Cancer Institute in een studie waarvoor ze een krappe kwart miljoen Amerikanen van 50-71 jaar gemiddeld 8,5 jaar volgden.

Uit eerdere studies was al gebleken dat perioden van inactiviteit – anders dan slapen – ongezond zijn. Niet omdat bewegen gezond is en je niet beweegt als je inactief bent, maar omdat er tijdens perioden van inactiviteit dingen in je lichaam gebeuren waardoor je kansen op ziekte en sterfte toenemen.

Als je TV-kijkt ben je onnatuurlijk passief. Als je aan tafel zit en praat beweeg je. Als je slaapt beweeg je. Maar als je TV-kijkt vertoon je een gedrag dat Homo sapiens eigenlijk alleen vertoont als we zijn getroffen door een verlammend gif dat bewoners van het tropisch regenwoud winnen uit de afscheidingen van een stinkende roodkleurige kikker. Of als we zijn gestorven.

De onderzoekers ontdekten dat elk uur moderate-vigorous physical activity de kans op sterfte verminderde. Da’s oud nieuws. Maar ze ontdekten ook dat binnen de groep mensen die veel bewegen elk uur dat veelbewegers dagelijks doorbrengen voor de buis hun kans op sterfte verhoogt. En dat was redelijk nieuw.

Amerikanen die meer dan 7 uur (!) per dag TV-keken hadden 60 procent meer kans om te overlijden dan Amerikanen die dagelijks minder dan 1 uur TV-keken. De kans op een dood door een hartaanval of beroerte was bij de heavy TV consumers 85 procent hoger, de kans op dood door kanker 22 procent.

Conclusie
“Strong public health messages that encourage reductions in sedentary time are an important additional lever that has yet to be forcefully pulled in the effort to increase overall physical activity levels in the population and to reduce disease risk”, schrijven de onderzoekers. “Adults should be encouraged to reduce time spent in sedentary behaviors, when possible, in favor of more active pursuits and to participate in moderate-vigorous physical activity at recommended levels.”

Bron: Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):437-45. (Ergogenics)

5 reacties op “TV-kijken is zeer slecht voor je gezondheid”

 1. KhunBram zegt op

  Dit zijn heftige cijfers !!!
  Het zou maar eens zo waar kunnen zijn.
  Gelukkig kijk ik hooguit half- tot een uur tv per dag,
  maar kan me voorstellen dat mensen daaraan verslaaft zijn.

  Gewaarschuwd mens………

  KhunBram.

  P.s
  Past mateloos irritant telefoon ge(mis)bruik ook in dit beeld ???

 2. Roy zegt op

  De Homo sapiens,hij rookte niet keek niet naar Tv ook geen overgewicht of ongezonde voeding.
  Helaas werd de Homo sapiens gemiddeld maar 30 jaar oud.
  De jachttechniek was wel een beetje te vergelijken met Tv kijken.Urenlang muisstil voor een donker hol
  zitten met een knuppel tot je maaltijd naar buiten komt.

 3. Leo Th. zegt op

  Al die onderzoeken kosten bakken met geld dat beter aan iets anders had kunnen worden besteed. Iedereen met een beetje gezond verstand snapt zelf wel dat hele dagen gekluisterd aan een tv doorbrengen met de nodige snacks en suiker/alcohol houdende drankjes niet bepaald bevoordelijk is voor je lichaamlijke en geestelijke conditie. Geboren worden impliceert dat je ook eens zal sterven en wanneer en waardoor heb je voor een gedeelte zelf in de hand maar dat betekent voor mij niet dat ik, om maar iets te noemen, een wijntje, borreltje, gebakje, lekker stukje rood vlees of iets leuks op de tv vermijdt. Overigens leven sommigen zeer intens mee met tv-programma’s, met name bij sportuitzendingen, waardoor ze toch nog wat aan lichaamsbeweging doen.

 4. Martin Chiangrai zegt op

  Gezond TV kijken!

  Fiets in de woonkamer op een rolband zetten – dynamo met omvormer naar 220V aankoppelen op TV – ontspannen doortrappen met een vermogen van 100 – 200 watt – en geniet van de programma’s die je wilt zien. Hoe langer je kijkt des te beter het is voor je gezondheid!

  sawaddie khoen Martin

  • Thai Tuk Tuk zegt op

   U wordt op uw wenken bedient.. Zou wat zijn zeg… ben je klos als je een plasma tv hebt want dan kun je blijven trappen als die aanstaat.

   http://www.happynews.nl/2015/10/09/indiase-miljardair-wil-huizen-verlichten-met-e-fietsen/

   http://www.metronieuws.nl/koffiepauze/2015/10/miljardair-helpt-arme-huishoudens-aan-stroom


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website