Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn Thaise vrouw heeft last van duizeligheid, energieloosheid. Haar bloed is gecontroleerd, ze heeft in lichte mate Constant Spring A2A Thalassemie, er worden dan rode bloedlichaampjes aangemaakt, maar die sterven te snel af. Ondanks dat bleek zij onlangs bij de controle van haar bloed de waarde van Hemoglobin (HB) van 12,1 te hebben, dat valt binnen de in Thailand gehanteerde norm 12,0 – 16,0.
Ferritin waarde was 163,60, dat is iets over de norm van 13,00 – 150,0, dus geen ferritine (ijzer) nodig. Dat lijkt dus goed, eerdere waarden 2014 t/m 2016 waren 10,1, 10,0, 10,6, 10,7, dat was iets te laag.

De gedachte van de arts in Thailand is dat mijn vrouw misschien een Vitamine B12 tekort heeft. Het zou daarom zinvol zijn om 1 X d.d. 1 tablet Methycobal 500 mcg in te nemen gedurende een periode van 1 maand, dit is in tabletvorm te verkrijgen als Mecobalamin, zijnde een tablet, die alleen Vitamine B12 bevat, dit in plaats van een Multi Vitamine B tablet, waar o.a. ook foliumzuur in zit; Foliumzuur zou de opname van Vitamine B12 juist kunnen tegenwerken.

Wat zou uw advies zijn, Multi Vitamine B gebruiken of de Methylcobal tablet? In welke doseringen?

Methylcobal lees ik zou connectie hebben met Cyanide!, dat schrikt wel flink af, zie deze link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyanocobalamine

Heb ik dat juist gelezen?

Ben benieuwd naar uw reactie, waarvoor mijn dank.

Groet,

B.

********

Beste B,

Om eerlijk te zijn heb ik heel weinig ervaring met de thalassemieën en zeker niet met vormen die voorkomen in Zuid-Oost Azië.
Gelukkig kun je niet alles weten.

B12 toedienen kan geen kwaad, maar of het helpt? B12 kan ook door middel van injecties worden gegeven. De eerste week bijvoorbeeld 5x. Daarna 1 x per maand. Na een maand ook met foliumzuur beginnen.

B12 preparaten bevatten inderdaad een minimale dosis cyanide. Die is zo laag dat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
500 mcg Methylcobal/dag is OK.

Verhoogd Ferritine (een eiwit, dat regelt dat ijzer de cellen in kan) kan een teken zijn van hemochromatose. Het komt ook voor bij ontstekingen. Daarom ook transferrine controleren

Overigens zijn er meer oorzaken van duizeligheid. De meest voorkomende zijn; te lage bloeddruk, te lage pols, nekproblemen.

Mocht de B12 toediening niet helpen, dan is verder onderzoek nodig, zowel algemeen, als door een hematoloog.

Artsen hebben vaak de neiging alle symptomen op een bestaande ziekte te schuiven, waarbij ze eventuele andere oorzaken uit het oog verliezen.

Een vorm van tunnelvisie, die je ze niet kwalijk kunt nemen. Staart u dus niet blind op de bestaande thalassemie met minimale afwijkingen.

Wat dat betreft kan ik in dit geval weinig gedetailleerd adviseren, ook vanwege de minimale hoeveelheid gegevens.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website