Onderzoekers uit China hebben een flink aantal studies bekeken om te zien welke vitamines en andere stoffen goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Ze hebben meer dan 880.000 mensen onderzocht die meededen in verschillende studies. Ze hebben gekeken naar 27 verschillende stoffen zoals vitamines.

Ze ontdekten dat sommige stoffen zeker wel goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Vooral omega-3 vetzuren, foliumzuur en een stof genaamd co-enzym Q10 lijken echt te helpen. Omega-3 vetzuren kunnen bijvoorbeeld de kans op hartziekten verkleinen. Foliumzuur lijkt het risico op een beroerte te verlagen.

Ze vonden ook dat 13 andere stoffen misschien goed zijn voor je hart- en bloedvaten, maar daar is nog niet genoeg bewijs voor. Dit zijn stoffen zoals omega-6 vetzuren en vitamine D.

Maar niet alles is positief. Antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E lijken niet echt te helpen om hartziekten te voorkomen. Een stof genaamd bètacaroteen lijkt zelfs slecht te zijn, omdat mensen die dit namen meer kans hadden om te overlijden aan hartziekten.

De onderzoekers zeggen dat er nog meer onderzoek nodig is. Ze denken dat het ook belangrijk is om naar combinaties van verschillende stoffen te kijken.

Bron: https://www.npninfo.nl/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/voedingssuppletie-gunstig-voor-hart-en-bloedvaten/

23 reacties op “Supplementen met bewezen voordelen voor hart- en bloedvaten geïdentificeerd in grootschalig onderzoek”

 1. Max Eckhardt zegt op

  Heel interessant

 2. Louis zegt op

  Ik ben geen dokter en ik heb ook geen universiteit medische wetenschappen gedaan. Mijn dochters wel.
  Ik geloof heilig in de filosofie van een prof Defares, die stelde, dat de mens in principe 120 jaar oud zou kunnen worden, als de mens er in zou slagen om zijn bloedvaten schoon te houden, zodat alle belangrijke lichaamsfuncties hun zuurstof en bouwstoffen tijdig ontvangen en afvalstoffen kan afvoeren. Deze dokter had een kliniek in t Gooi waar d.m.v. een chelatie behandeling het bloed kon worden gereinigd.
  Deze behandeling vond ik eng, maar er was een alternatief, vond ik: Tabletten waarmede het bloed kon worden gereinigd. Dat was ruim 20 jaar geleden. Ik was 100% arbeids ongeschikt door een zeer zware burnout. Ik was lichamelijk en geestelijk compleet aan mijn eind. Ik heb deze kuur gedaan en ook met fitness aan mijn herstel gewerkt. Na ruim 2 jaar was ik zodanig hersteld, dat ik parttime weer wat lichte arbeid kon verrichten. Vooral geen stress! Daarna ging het herstel gestaag verder, als ik maar geen stress had. Ca 3 jaar geleden werd ik getroffen door een medicijnverfiftiging na een gelijktijdige injectie tegen tetanus en hondsdolheid na een beet van een kat. Dit is bijna mijn dood geweest. Ik kon na 3 dagen eindelijk weer een beetje lopen met 2 dikke opgezette benen. Na 1 maand nog steeds een dik rechter been. Trombose. Maar ik had intussen alweer de tabletten besteld. een maand later was de trombose in mijn been verdwenen, zonder enig medicijn. Ik had enkel de bloedreinigings tabletten genomen en oefeningen gedaan op mijn crosstrainer. VASCUNET van SANTUREL.
  Recentelijk heb ik een prostaat operatie gehad in het Bangkok Hospital in Pattaya. Ik heb hierover verteld.
  Voorafgaand aan deze operatie werd ik uitgebreid getest op letterlijk alles. Geen enkele opmerking en men was zelfs verrast over mijn algehele conditie op mijn leeftijd, volgende maand 81 jaar oud.
  Ik dank dit mogelijk aan mijn genetische eigenschappen, maar ook zeker aan mijn gezonde leefwijze en de hulp van VASCUNET. Niet ieder mens is hetzelfde en we reageren verschillend op mogelijke ziektes en medicijnen en vitamines. Maar er zijn getuigenissen van VASCUNET gebruikers, die opmerkelijk zijn. Zoals ernstige problemen met lopen, die na een Vascunet kuur weer zonder rolstoel door het leven gaan.
  Zoals ik al zei, ieder mens is verschillend en ik hoef geen 120 jaar oud te worden. Maar de kwaliteit van mijn oude dag heeft een hoge prioriteit voor mij. VASCUNET van Santurel komt uit Belgie en is zeker niet goedkoop (Ook om het naar Thailand te laten komen). Maar het is het zeker waard. Op internet is hier meer over te vinden. Ik heb nu mijn onderhoudskuur, 2 tabletten per dag, Sukses

  • Jan zegt op

   Al die supplementen zijn een dikke commerce geworden. Kosten veel geld en in veel gevallen helpen ze niet eens.

   Heb eens de prijs van die Vascunet bekeken. Je moet tot 6 pillen per dag nemen dit gedurende minimum 6 maanden. Daarna ZOU je voor de rest van je leven een onderhoudskuur moeten volgen.

   Ieder zijn meug, je doet met je geld wat je zelf wil. Ik hou me gezond (probeer alvast) door op mijn voeding te letten, zo weinig mogelijk alcohol te drinken, niet te roken en vooral regelmatig te bewegen. Dan hou je vanzelf je vasculair systeem gezond.

   • Kees zegt op

    Jan, beide zijn waar. Wat je in je laatste alinea schrijft ben ik helemaal mee eens, maar supplementen kunnen een zeer nuttige toevoeging aan een gezonde leefstijl zijn.

    • Roger_BKK zegt op

     Supplementen KUNNEN een nuttige toevoeging zijn. Juist, maar door het overaanbod op de markt en het gebrek aan kwaliteitscontrole wordt er veel rommel aangeboden.

     Ik ken enkele personen in mijn directe omgeving die obsessief bezig zijn met allerhande ‘superfoods’ zonder ook maar één enkel professioneel advies. Het grote gevaar is dat velen zelf gaan experimenteren wat soms een averechts effect geeft (sommige combinaties zijn zelfs gevaarlijk).

     Afgezien van de hoge prijzen opteer ik persoonlijk ook voor een gezonde levensstijl. Voeding is de beste medicijn. Trouwens, de meeste ingrediënten aanwezig in die superfoods vind je ook terug in je voeding.

     En dan zijn er nog van die wonderdokters die bakken geld vragen voor hun deskundig advies. Nee, dank je wel …

     • Ton zegt op

      Dag Roger, Zou je kunnen aangeven welke combination gevaarlijk zijn, een voorbeeld is voldoende.

     • Ger-Korat zegt op

      Gezonde voeding en levensstijl waaronder beweging, heb je geen enkele supplement meer nodig en scheelt je geld. Daarnaast zou ik in Thailand geen enkele supplement of vitaminepillen kopen want wie garandeert dat de inhoud is wat men zegt want de controle erop is er niet, ook niet op merkprodukten( eenvoudig de verpakking en inhoud na te maken). Koop je pilletjes met zetmeel voor 1000 baht en ja dan krijg je het idee dat dat je goed bezig bent maar niet echt en de handel wrijft zich in de handen want weer 990 baht verdient met niets, een brocolli in je handen dan weet je tenminste dat het echt is. Dus gewoon naar je voeding kijken, liefst onbespoten en geen rood vlees etc. Claims dat een voedingsupplement of vitaminepillen helpen is discutabel en soms
      is teveel verkeerd, dus beperkt je tot een gevarieerd dieet en ben bewust van wat je eet en kijk in de spiegel naar je lijf.

      van NVWA: Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink.

      En zo is er wel meer te vinden wat aangeeft dat teveel vitamines mineralen etc. niet altijd goed zijn. Google dan kun je zelf je conclusie hierover trekken.

      • Ja en tekorten aan vitamines en mineralen zijn ook schadelijk voor je gezondheid. https://www.thuisarts.nl/gezond-leven/krijg-ik-genoeg-vitamines-binnen
       Wat ook onderbelicht blijft, is dat je leeftijd ook belangrijk is, ouderen nemen minder vitamines op terwijl de behoefte wel stijgt.
       Wat ook onderbelicht blijft, is dat als je maagzuurremmers gebruikt een tekort aan magnesium en b12 kan oplopen: https://www.lareb.nl/pub-filepreview?id=40601&p=8217
       Over plastabletten heb ik het al gehad.
       Als je 35 jaar bent, gezond bent, goed eet en gezond leeft, heb je zeer waarschijnlijk geen extra vitamines en mineralen nodig.

   • Ik kreeg steeds meer last van artrose zoals pijn in de heupen en knieën bij het lopen en stijfheid bij het opstaan uit een stoel. Ook vaak pijnlijke vingers geen kracht in de handen. Omdat het progressieve ziekte is wordt het alleen maar erger. Je kan dan zware ontstekingsremmers gaan slikken, maar die zijn weer slecht voor je maag en moet je weer een maagbeschermer gaan slikken en ga zo maar door. Gezond leven doe ik al, nooit gerookt, drink nauwelijks en eet supergezond.
    Dus ben ik het gaan zoeken in supplementen die ontstekingen remmen en ik ben nu al een paar maanden pijnvrij. Kan natuurlijk het placebo-effect zijn, maar dan nog. Het klopt wel dat de supplementen industrie goed geld verdiend. Die supplementen kosten mij dan ook veel geld, maar ik heb het er wel voor over.

    • Piet zegt op

     Beste Peter,

     Ben blij te horen dat jouw supplementen wel helpen.

     Ik ervaar ongeveer dezelfde symptomen en ben benieuwd welke supplementen jij momenteel aankoopt. Of zou het misschien interessant zijn om eens een topic op te starten waar onze bloggers hun persoonlijke ervaringen kunnen delen? Daar zouden we zeker mee gebaat zijn.

     Piet.

     • Ja, de vraag had ik al verwacht 😉 Het heeft weinig zin om een lijst te geven met supplementen die ik slik want ik heb ook andere klachten zoals allergie en hoge bloeddruk. Daar slik ik ook supplementen voor en tevens medicijnen.

      Dat is nu juist ook het probleem, want als je bijvoorbeeld plastabletten slikt voor een hoge bloeddruk, heb je ook extra magnesium en kalium nodig. Er zijn echter ook kaliumsparende plastabletten en dan moet je juist niet bijslikken want dan krijg je een probleem met te veel kalium.

      Je moet het echt toespitsen op het individu en daarom kan je beter naar een orthomoleculair arts gaan. Die kijkt naar het totale plaatje.

      Op internet staat veel informatie over supplementen bij artrose even Googlen. En verwacht vooral niet te snel wonderen. Soms moet je eerst een spiegel opbouwen en kan het maanden duren voordat je wat merkt.

      • Ron zegt op

       Peter,

       Je gooit hier een visje op het blog (dat je klachten volledig verdwenen zijn door voedingsupplementen in te nemen) en als we hier wat meer informatie vragen moeten we maar naar een orthomoleculair arts gaan.

       Een wat? Een ‘orthomoleculair arts’ … oeps wat is dat? Zouden ze dat hier wel kennen in Thailand? Ik ben al heel blij als ik met tandproblemen in het hospitaal niet naar de gynaecoloog gestuurd wordt 😉

       • Er bestaan geen wondermiddelen of wonderpillen. En als het voor mij werkt, is het nog niet gezegd dat het voor jou werkt. Daarom moet je niet zelf gaan dokteren als je er geen kaas van hebt gegeten, dan beter naar een deskundige gaan.

 3. Ton zegt op

  Gebruik de genoemde supplementen (en andere) al meer dan dertig jaar. Ik ben ervan overtuigd dat dat heeft bijgedragen aan de vitaliteit die ik, op vijfentachtigjarige leeftijd nog steeds bezit. Het Chinese onderzoek is eerder bevestigend dan baanbrekend.

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Mijn probleem met supplementen is dat vaak niet bekend wordt gemaakt wat er in zit. Vaak, maar niet altijd. En waar het wel wordt vermeld zie je dat de stoffen gewoon ook in gezonde voeding zitten; maar in zo’n supplement zit dat in een hogere concentratie waardoor jouw lichaam een duwtje in de rug krijgt. Mijn mening is dat na dit duwtje je zonder moet kunnen maar dat is vast tegen het zere been van die industrie…

  Veel middelen geven niet aan wat er in zit en in welke hoeveelheid. Dat vind ik doodeng en van die middelen blijf ik weg. Je zult maar allergisch zijn?

  Maar tegen? Nee, ik ben niet op voorhand tegen. Medische kennis is begonnen in China en men had daar al geneeskunde gebaseerd op plant en dier toen wij nog op een terp moesten vluchten als het vloed werd….

 5. KhunTak zegt op

  Uit sommige reacties blijkt maar weer eens dat men weinig van de hoed en de rand weet.
  Probleem is vaak dat men, ipv de levensstijl aan te passen, men maar medicijnen gaat slikken.
  Velen lezen vaak ook nog niet eens de bijwerkingen die in de bijsluiter staan vermeld.
  Er zijn voldoende testmogelijkheden, ook in Thailand, om uit te vissen welke tekorten er zijn die bv middels voedingssupplementen zijn aan te vullen.
  Iedereen kan lezen wat er in deze supplementen zitten en wat de a.d.h. is per dag.
  Alles staat vermeld op het etiket, dat is verplicht.
  Als er op een pot staat van 6 pillen per dag dan heeft de fabrikant daar baat bij.
  Niemand heeft hetzelfde aantal nodig.
  Dus angst hebben omdat men niet weet wat men slikt is klingklare onzin.
  Verdiep je er in, het is je lichaam, je geest. Niet voor niets zijn er zoveel chronisch zieke mensen.
  Men wil vaak wel investeren in een auto en het onderhoud ervan, maar in zichzelf is een ander verhaal.
  Trouwens een gezonde leefstijl heeft niet altijd iets met bv hardlopen te maken.
  Een verkeerde houding en of schoenen tijdens het hardloppen of joggen kunnen zijn rug en knieproblemen veroorzaken.

  Mens ken uzelve, je bent het waard

  • Ger-Korat zegt op

   Ook lees ik wat reacties over ontstekingsremmers en pijnstillers bij atrose. Mijn huisarts vertelde me dat ik vanwege deze klachten maar in beweging moest blijven en zowaar jarenlang pijn vrij terwijl zo’n 20 jaar geleden de last wel erg werd, mag van de artsen direkt nieuwe heupen nemen maar het lukt me al vele jaren om pijnvrij en zonder klachten te leven dankzij mijn actieve levensstijl denk ik. Men grijpt te snel naar medicijnen in plaats van naar alternatieven te kijken. Zelfde met vele andere klachten welke aantoonbaar, (wordt geadviseerd !) verminderen of verdwijnen door actief te zijn. Naast voeding is beweging de andere helft van je gezondheid onderhouden lees ik regelmatig. En beweging kan van alles zijn zolang je maar niet op je stoel zit, vreselijk voor je gezondheid las ik pas, of op je bed ligt. Ga lekker wandelen is denk ik een goede boodschap van nuchtere artsen, daarmee worden al veel medische zaken verholpen of verbeterd.

   • Dirk zegt op

    Toch iemand met gezond verstand 😉

    Ik zeg niet dat heel wat supplementen niet nuttig zijn maar wat me dermate stoort is dat die hype volledig wordt gebruikt om de prijzen hoog te houden. Een simpel potje met vitaminen kost algauw 25 euro terwijl je met gezonde voeding net hetzelfde resultaat bereikt.

    Ik deel je mening, gezonde voeding met de nodige beweging doet wonderen. Dikke pinten drinken, de ganse dag op je luie krent zitten compenseer je niet door dan enkele dure vitaminepilletjes te slikken. Een gezonde levenswijze is dé sleutel tot succes.

 6. Andrew van Schaik zegt op

  Die klachten kennen we. Heb precies hetzelfde.
  Een goed medicijn is PIROXICAM doch in Nederland alleen in tabletvorm verkrijgbaar/ (tot nu toe).
  In Thailand als GEL en helpt bij mij prima. Het is een tube en heet NEOTICA COOL. Of het bij anderen ook helpt weet ik niet, gewoon uit proberen, onder controle van een goede apotheker.
  Zwelling verdwijnt, roodheid ven de huid idem en de pijn is weg. Werkrt ong.24 uur.
  Ik voel me als herboren, loop veel beter en sta zonder pijn op.
  SUKSES!!!

  • Een medicijn met zeer ernstige bijwerkingen, daarom wordt het in Nederland niet vaak gebruikt: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/p/piroxicamBijwerkingen
   Meest frequente bijwerkingen: maag-darmstoornissen: maagzweer, perforatie of gastro-intestinale bloeding (soms fataal), misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, obstipatie, dyspepsie, buikpijn, bloed in de ontlasting, haematemesis, stomatitis, verergering van colitis en M. Crohn.
   Je kan er een maagbloeding van krijgen die dodelijk is.

  • Bart2 zegt op

   Dit topic gaat toch over het gebruik en de voordelen van voedingssupplementen? Als iedereen hier zijn medicijngebruik gaat neerpennen dan wordt het toch wel een warboel.

   Ik ben evenwel geïnteresseerd in welke supplementen men gebruikt voor welke kwaal. Dit maakt de zoektocht op internet toch wat makkelijker. Nu wordt je bij een ‘Google vraagje’ overspoeld met heel wat (tegenstrijdige) informatie. Soms weet ik het zelf niet meer.

 7. Andrew van Schaik zegt op

  Ik gebruik geen tabletten, doch gel dat je aanbrengt op de huid. Dat zal een verschil zijn.
  Ik denk als je zorgt voor goede evenwichtige voeding je geen extra supplementen nodig hebt.
  Angst is een slechte raadgever en daar wordt veel geld aan verdiend.

 8. Soi zegt op

  Voorkom zwaarlijvigheid. Als je bij de Makro rondloopt en toch ziet hoeveel te dikke farang er hun boodschappenkarretje vol laden met allerlei gezoete dranken, bier, vet vlees en nog veel meer processed food producten, sta ik er niet van te kijken dat er artritis-klachten zijn. Want wat in reacties genoemd wordt is reumatoïde artritis. Voor een dergelijke vaststelling hoef je geen medische studie gedaan te hebben, en hou me ten goede: ik doe niets af van de last die men ervaart. De oorzaak van reumatoïde artritis is onbekend. In ons lichaam reageren cellen van het afweersysteem (zogenaamde T-cellen) voortdurend op en tegen lichaamseigen bestanddelen. (Dat fenomeen kennen we uit de corona-discussie.) Door dit reageren komen bepaalde stoffen (ontstekingseiwitten) vrij waardoor (chronische) ontstekingen ontstaan in met name de gewrichten. Nu is reumatoïde artritis geen erfelijke ziekte, maar bij mensen met een specifieke genetische aanleg komt reumatoïde artritis duidelijk vaker voor. Daardoor hebben bepaalde families er meer last van en is het ziekteverloop ernstiger.

  Zwaarlijvigheid kan allerlei aandoeningen verergeren, zelfs veroorzaken: hartaanval, galstenen, artritis of andere gewrichtsaandoeningen, hiatus hernia (het zgn. middenrifbreukje), spataders, nieraandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen. Vooral de kans op hoge bloeddruk, beroerte en (let op:) ouderdomsdiabetes wordt door zwaarlijvigheid vergroot. Dikke vrouwen hebben een grotere kans op eierstok-, baarmoeder- en borstkanker; dikke mannen lopen gevaar dikke-darm-, endeldarm- en prostaatkanker te krijgen. De druk op de gewrichten van rug, knieen en heupen kan door het extra gewicht problemen opleveren.

  Supplementen prima, maar kijk eerst en vooral naar je voedingspatroon en leefstijl. Jammer dat Louis en Ton niet meldden hoe zij met deze 2 thema’s omgingen.

  https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/zwaarlijvigheid/item33288


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website