Stijging aantal Belgische vijftigplussers met HIV

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
29 september 2017

Van alle nieuwe gevallen van HIV die in Europa worden ontdekt, is ongeveer een op de zes personen ouder dan vijftig jaar. Dat blijkt uit een grootschalige studie van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), gepubliceerd in The Lancet.

De afgelopen twaalf jaar is er een opvallende groei te zien bij heteroseksuele vijftigplussers met een nieuwe hiv-diagnose. Ook hadden personen in deze leeftijdsgroep vaker HIV in een verder gevorderd stadium.

In de ECDC-studie zijn alle nieuwe gevallen van hiv in 28 landen in de EU bekeken, die ontstonden tussen 2004 en 2015. Hieruit bleek dat ruim 54.000 vijftigplussers hiv kregen. In de leeftijdscategorie 15 tot 49 waren dit er 312.500.

Vooral in België en Duitsland werd een toename vastgesteld in het aantal vijftigplussers dat een hiv-diagnose kreeg. In Nederland was geen stijging op te merken, ook niet in de groep van 15- tot 49-jarigen.

“Deze bevindingen geven aan dat de hiv-epidemie zich in een nieuwe richting begeeft”, zegt Lara Tavoschi, die het onderzoek heeft geleid. “Dit is mogelijk het gevolg van een verminderde alertheid bij vijftigplussers op HIV en hoe dit wordt overgedragen.” Ze benadrukt dat veel hiv-preventieprogramma’s vooral gericht zijn op jongeren.

Wereldwijd zijn er bijna 37 miljoen mensen met hiv, waarvan het merendeel uit Afrika komt.

Bron: NU.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Stijging aantal Belgische vijftigplussers met HIV”

  1. Khun Peter zegt op

    Wordt het geen tijd om Manneke Pis een condoom om te doen?

    • willem zegt op

      Een reclamespot maken om zelfbevrediging te bevorderen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website