Steeds meer volwassen Nederlanders (41,5% in 2019, 37,5% in 2014) houden zich aan het advies van de Gezondheidsraad: drink geen of maximaal 1 glas alcohol per dag. Toch drinkt 6 op de 10 Nederlanders gemiddeld nog altijd meer dan 1 glas alcohol per dag.

In 2019 was 1 op de 12 volwassenen een overmatige drinker. Dat wil zeggen: meer dan 14 glazen per week voor vrouwen en meer dan 21 glazen per week voor mannen. Jongvolwassenen (18-29 jaar) doen dit het vaakst (12,8%). Opvallend is dat dit percentage flink lager is onder de 30-49-jarigen (6,2%), maar onder de 50+ers weer toeneemt naar 8,3%. Van de volwassenen drinkt 8,5% zwaar, namelijk minstens één keer per week op één dag meer dan 4 glazen voor vrouwen en 6 glazen voor mannen. Mannen drinken vaker overmatig of zwaar dan vrouwen.

Evenveel zware drinkers

Overmatig drinken is sinds 2014 licht gedaald, maar het percentage zware drinkers in Nederland blijft schommelen rond de 8 à 9 procent. De doelstelling van het Preventieakkoord is een daling van zowel overmatig als zwaar drinken onder volwassenen naar 5% in 2040.

En jij, hou jij het bij maximaal 1 glas alcohol per dag?

Bron: Trimbos.nl

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Steeds meer volwassen Nederlanders drinken maximaal 1 glas alcohol”

 1. hugo zegt op

  Proficiat,
  Of ge nu alcohol drinkt of niet sterven zult ge toch
  waarom gans uw leven alcoholvrij blijven als het juist aangenaam is om eens lekker uit de bol te gaan met enkele pintjes
  natuurlijk er zijn steeds mensen die tegen alles tegen zijn, vooral de zogenaamde groenen, en die wat zij wensen willen dat iedereen dat volgt
  sorry, niet op mijn van toepassing,

 2. Kaa zegt op

  Dit oude nieuws rammelt nog steeds qua cijfers…. Iemand die bv iedere week op zaterdag 5 glazen drinkt is een zware drinker volgens het verhaal. Tegelijkertijd drinkt deze persoon gemiddeld minder dan 1 glas per dag, dus is gezond bezig?? Of gaat het hier niet om een gemiddelde van 1 per dag, maar feitelijk nóóit meer dan 1 glas per dag? Dat is uit het onderzoek niet te herleiden. Wel is de achterliggende vragenlijst bekend en met de vragen die daarin staan is het statistisch gezien volstrekt onmogelijk een conclusie te trekken welk percentage nóóit meer dan 1 glas per dag drinkt aangezien er enkel naar gemiddelden gevraagd wordt (per week en per weekend). Dus, het is een mooi verhaal met veel cijfers, maar er staat feitelijk net niks.

 3. T zegt op

  Gaan we daar ook weer over janken… niet roken, geen vlees eten, niet dit en niet zus en zo.
  Het is langzaam tijd aan het worden dat we eens in opstand komen tegen al dit eeuwige gezeur.
  Een heel kleine groep mensen die het leven van een grote meerderheid wil veranderen.
  Begin dan vooral lekker bij jezelf en laat andere mensen met rust!

  • Ger-Korat zegt op

   Vind ik ook, laat me lekker met rust. Een hele reeks kankers van keelkanker, longkanker, darmkanker, leverkanker en nog een reeks zijn voor een groot gedeelte terug te voeren op ongezonde levenswijze en dus ook het drinken van alcohol. En elk glas alcohol zorgt voor een afsterving van hersencellen, als je dementie ook nog wil helpen door te drinken, up to you. Maar kom achteraf niet klagen. Google op alcohol en voor en nadelen en dan kom je genoeg info tegen. Als je denk dat je niet gezellig bent zonder alcohol te drinken dan schort er iets aan je persoonlijkheid en zelfvertrouwen.

  • Rob V. zegt op

   Hoe is een eenvoudige mededeling omtrent afnemend drankgebruik ‘janken’? Zelfs al zou de titel zijn ‘advies: 1 drankje per per’ of ‘probeer niet elke dag vlees te eten’ is het toch nog geen janken? Niemand die je stopt om meer te eten of te drinken dan als (mogelijk) ongezond wordt gezien. Zolang ze geen flyer onder mijn neus duwen als ik met een blikje bier of lapje vlees voor mijn neus zit noem ik het geen janken. Ik voel me door adviezen niet aangevallen. Ze worden mij niet opgedrongen, dus een kleine moeite er kennis van te nemen en dan iets of niets mee te doen. Als jij of ik straks eerder in het ziekenhuis liggen of de pijp uit gaan kunnen we in ieder geval niet zeggen ‘ich habe es nicht gewusst’. Zie niet wat daar mis mee is.

   ใจเย็น ๆ (tjai jen jen) zou de Thai zeggen. Rustig aan, kalm, maak je niet druk. Geniet je langer. Leef je misschien ook langer.

 4. Kas zegt op

  @T en @Hugo, toch lees ik hier maar op twee plekken iets over mensen die ergens tegen zijn en die gaan lopen te ‘Janken’ (niet mijn woorden), en dat zijn deze twee reacties van u beiden. Verder wordt er enkel gesproken over een gezondheidsadvies. Een goed advies als het gaat over de gezondheid, maar daarmee geenszins een verplichting, noch bemoeienis of u zich daar wel of niet aan wilt houden… enige kanttekening die daar wel bij geplaatst mag… de directe en indirecte gevolgen van (overmatige) alcohol consumptie zijn in het westen een zeer belangrijk onderdeel van het sterftecijfer. Daarmee blijft het ieders eigen keuze, enkel de medische kosten die ermee gemoeid zijn, die moeten we wel met zijn allen dragen… en dat is een flinke rekening die óók betaald wordt door de mensen die kiezen om alcohol consumptie wel te beperken voor zichzelf.

  • henny zegt op

   Mooi verwoord hoor Kas, maar ik sluit mij toch aan bij de reacties van T en Hugo. Als iemand graag wat meer drinkt, eet, rookt of met het vliegtuig op vakantie gaat, moet dat kunnen. Dat eeuwige gezeur hierover komt bij mij de neusgaten uit. Hoop dat je dat begrijpt!

   • Kas zegt op

    Welk gezeur? Ik zie hier enkel mensen zeuren over gezeur…. Maar nergens iemand die zeurt over andermans drankgebruik. Enkel een advies…. ik heb überhaupt nog nooit iemand horen zeuren over alcohol gebruik van anderen zo lang men er de medemens niet lastig mee valt. Maar bij ieder onderzoek of advies omtrent alcohol zie ik wel weer diverse mensen zeuren dat iedereen moet stoppen met ‘janken’ over alcohol en dat ‘eeuwige gezeur ‘ dat in mijn optiek simpelweg niet bestaat… Drinkers trekken het zich kennelijk vaak erg persoon aan… Misschien zegt dat toch meer over henzelf dan over de media en instituten die slechts adviseren hierin…?

    • Rob V. zegt op

     Mogelijk mensen met een vinger-zwaai-fobie? En dan achter van alles een zwaaiend vingertje zien, naar Thailand gevlucht en dan nog badend in het zweet wakker worden met beelden van vingertjes in de lucht. 5555

  • Jacques zegt op

   Beste Kas, u vergeet te kijken naar de andere nadelige effecten van (overmatig) drankgebruik, zoals de overlast die velen ondervinden door acties van dronken dan wel aangeschoten mensen. Velen hebben zich niet meer in de hand met alle gevolgen van dien in het verkeer, huiselijk geweld, mishandeling van eigen vrouw en kinderen. Te veel om op te noemen. Boekwerken zijn er volgeschreven over dit onderwerp. Voor mij is het dus geen vrijblijvendheid dat de mens zich niet in het gareel kan houden door allerlei invloeden waar ze bevattelijk voor zijn. Ook het feit dat ik moet meebetalen aan de kosten (belasting en ziektekostenpremies) die een ander dientengevolge ondervindt in de ziekenhuizen voor operaties en behandelingen. Als men zo flink is om zich zo op te stellen wees dan ook zo flink om zelf verantwoording af te leggen en zeker op financieel gebied. Dan ben je voor mij een vent. Maar dan zijn de meesten die het betreft niet thuis en dan wordt van een ander, die niet c.q., zeer weinig alcohol nuttigt en wel zijn gezondheid hoogacht, een sociale instelling verwacht. Niets in vrijblijvend in de wereld alles heeft consequenties. Dus accepteer als je wordt aangesproken op je gedrag als dit paal en perk te buiten gaat, maar beter zorg dat niet niet aan de orde is. Dat is voor een ieder veel beter, want berouw komt na de zonde.

   • Kas zegt op

    Nee hoor. In mijn reacties plaats ik bij beide genoemde zaken (overlast en ziektekosten) een kanttekening.

 5. chris zegt op

  Ik haal 1 glas alcohol per dag niet. Ik drink alleen een pilsje in het weekend, en dan meestal 1 per avond. Als er een feestje is 2 en soms zelfs 3 meer. Maar dat is ook echt wel het maximum.

  In mijn buurtje vindt men dat wel gek. Ik heb toch geld genoeg om elke avond een pilsje te drinken? Blijkbaar vindt de Thai dat een pilsje drinken (bij hen houdt het nooit op bij 1 trouwens) bij het normale gedrag hoort. Ik verbaas me er altijd over dat menige Thai die worstelt met het betalen van de gewone rekeningen wel zijn pilsje elke avond drinkt. Of zit men altijd krap omdat men elke avond drinkt? En omdat men gestrest is door te weinig geld, men zijn elllende probeert weg te drinken? Tja, dat is dan een vicieuze cirkel.

 6. Sacri zegt op

  Ik drink alleen alcohol op verjaardagen/feestjes en op vakantie. Ik geef toe, op vakantie ga ik dan vaak ook lekker helemaal los en kan flink dronken raken. Al weet ik mijn limiet gelukkig wel, en zal ik nooit stom dronken over straat gaan slenteren. Hierdoor sinds mijn tiener jaren geen hangover meer gehad. De rest van het jaar geen druppel.

  Dat ge0.
  .zegd te hebben, moet iedereen het voor zichzelf beslissen. Ik hoop alleen ten zeerste dat je dan ook geen domme dingen doet met wat glaasjes op. Ik heb al menig maal vrienden moeten tegenhouden omdat ze dachten met 3-4 glaasjes makkelijk achter het stuur konden gaan zitten. Leuk als je de enige op de weg zou zijn, maar dat is niet zo. Helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat een paar glazen geef effect op hen hebben…

  Ik vind dit vele malen belangrijker dan gezondheid. Voor je gezondheid gaat het alleen jou aan en is het jouw keuze. Voor dingen die je uitspookt als je alcohol op hebt, kunnen effect op anderen hebben die geen keuze hebben. Heb ik helaas maar al te vaak gezien.

 7. Ruut zegt op

  Wat is nu het beste, enkele flessen bier per dag drinken en iedereen met rust laten of de hele dag achter je computer zitten en kritiek spuien op alles en iedereen? Geef mij dan maar het eerste. Mijn vader wordt 90 in November en die dronk meer dan 1 glas per dag en heeft nog geen eurocent gekost aan de gemeenschap aan ziektekosten. Diegene die liters Cola zuipen elke dag kunnen niet in het ziekenhuis belanden zeker? Iedereen doet wat hij wil met met zijn leven. Leven en laten leven. Alle goede dingen in het leven zijn slecht voor de gezondheid. Van te leven ga je dood.
  Beter een goed kort leven dan een miserabel slecht leven!
  Blijf gezond.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website