Ruzie en stress zijn desastreus voor je gezondheid

Door Redactie
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags: ,
26 januari 2017

Heb je vaak ruzie met je (Thaise) partner en daardoor stress? Dan is het misschien beter om er een punt achter te zetten. Dat stress slecht is voor je lichaam wisten we wel maar conflictueuze en stressvolle relaties zijn zelfs dodelijk, zo blijkt uit een Deense studie die in 2014 verscheen in de Journal of Epidemiology & Community Health.

De onderzoekers volgden een groep van een kleine tienduizend Denen van 36-52 jaar van 2000 tot 2011. In 2000 interviewden de onderzoekers de studiedeelnemers over de hoeveelheid stress in hun relaties met onder meer hun partner, kinderen en andere familieleden. De Denen maakten daarbij een onderscheid tussen stress in de vorm van conflict, en stress in de vorm van zorgen.

Studiedeelnemers met een partner die veel van hen vroeg, of waarover de studiedeelnemers zich veel zorgen maakten, overleden significant vaker dan studiedeelnemers die het beter hadden getroffen. Nog sterker was het effect van ruzie. Of het nu om een levenspartner, kinderen, andere familieleden (grootouders, ouders, broers en zussen, neven en nichten) of buren ging, conflictueuze relaties zorgden voor een significante en forse verhoging van de sterftekans.

Wat de veeleisende relaties betreft, waren mannen kwetsbaarder dan vrouwen. “In this study, we found that men were especially vulnerable to frequent worries/demands from their partner, contradicting earlier findings suggesting that women were more vulnerable to stressful social relations, but in line with others which suggest that men respond to stressors with increased levels of cortisol, which may increase their risk of adverse health outcomes”, schrijven de onderzoekers.
Misschien kunnen mannen minder goed met zorgstress omgaan dan vrouwen, zo interpreteren wij. Of misschien belasten vrouwen mannen meer met hun problemen dan andersom.

Wat het dodelijke effect van conflict betreft, het hebben van betaald werk beschermde daartegen. Werk biedt mensen misschien de mogelijkheid om zich af te schermen van stress.

Conclusies

“This study suggests that stressful social relations, ranging from partner to neighbours, are associated with mortality risk among middle-aged men and women”, schrijven de onderzoekers. “Frequent conflicts were associated with higher mortality risk regardless of the person who was the source of the conflict. Worries and demands concerning partner and children were also associated with increased mortality risk.”
“Skills in handling worries and demands from close social relations as well as conflict management within couples and families and also in local communities may be considered important strategies for reducing premature deaths.”

Bron: Ergogenics.org


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Ruzie en stress zijn desastreus voor je gezondheid”

 1. Evert van der Weide zegt op

  Dit is natuurlijk een geflatteerd beeld, want wetenschappelijk studies hebben gewoonlijk een bepaald uitgangspunt. Hierin is niet opgenomen wat het effect is van gezonde ruzies welke een gevoel van welbevinden kunnen geven en verdieping van het contact en meer relaxt leven.
  Ik praat natuurlijk vanuit mijn 37 jarige ervaring (geregistreerd in Linked) als gestalttherapeut.

  • Pat zegt op

   Zeer terechte opmerking, Evert.

   Bovendien weten we onderhand ook al dat wetenschappelijke bevindingen zich vaak tegenspreken of later worden herroepen.

   Denk maar aan chocolade waarvan me decennia lang over heeft gezegd dat je er puistjes van kreeg, tot men onlangs definitief concludeerde dat dit niet het geval is.

   Dat constant ruzie maken zonder oplossingsgericht te zijn ongezond is, daar hebben we de wetenschap niet voor nodig.
   Maar zoals u zegt kunnen volwassen ruzies in een relatie heel wat goed doen, en op die manier net therapeutisch werken en je veel meer innerlijke rust geven.

   Luister naar je lichaam zou ik denken, en als je je opgefokt voelt na elk conflict dan moet je misschien wel beseffen dat het niet goed is voor je gezondheid…

   • Jaap zegt op

    Volgens je eigen redenering is die 37 jaar ervaring dus waarschijnlijk nu onderuit gehaald. Immers dat is decennia lang en dit is nieuw (later) onderzoek.
    En als die ruzies zo goed zijn en je zo relaxed maken waarom kom je dan toch bij een gestalt therapeut uit. Dan ga je toch lekker thuis door met ruzien?

   • Evert van der Weide zegt op

    Pat, in de jaren 60 werd gezegd dat uitrekken niet gezond zou zijn en dat was ook van de zotte.

  • Herman zegt op

   Gezonde ruzies? Die een gevoel van welbevinden kunnen geven? Verdieping van het contact? En daardoor een meer relaxt leven? Mijn wereld ziet er gelukkig anders uit! Ik zou bijna zeggen, kom weer eens terug op aarde!

  • Jaap zegt op

   Geflateerd betekent: te gunstig voorgesteld. Ik snap niet wat er te gunstig is aan het feit dat “Ruzie en stress desastreus zijn voor je gezondheid”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website