Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 70 jaar en heb een opgezwollen linkervoet. Naar 2 ziekenhuizen geweest en slik nu al 42 dagen antibiotica. Drie verschillende soorten gehad en niks helpt. Zeer pijnlijk en de conclusie is infectie in voet zonder wond.

Nu vermeld ik er wel bij, dat ik zo n 3 keer per jaar op mijn rechterbil een soort steenpuist krijg, zo groot als een bierviltje en nooit open gaat en later weer weggaat. Dezelfde pijn zit nu in mijn linkervoet.

Zou weer blij zijn als ik weer in mijn schoen kan, maar helaas door de heftige pijn kan dit niet.

Weet u een oplossing?

Groet,

E.

******

Beste E,

Hebben ze plaatjes gemaakt van de voet? Echo? En van rechterbil? Hebt u koorts? Koorts als bil ontstoken is? Hebben ze aan jicht gedacht?

Veel meer kan ik niet zeggen. U hebt wel erg weinig gegevens vermeld.

Welke antibiotica, andere medicatie, eventuele voorgeschiedenis.

Het is wel iets, om serieus te nemen.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


Hallo dokter,

Bedankt voor het snelle reageren. Geen plaatjes gemaakt. Geen echo. Die steenpuist op rechterbil heb ik al zo n 10 jaar last van, 3  a 4 keer per jaar. Komt net geen geel puntje op, maar de pijn is hoog. Gaat na 3 weken weer weg. Ik heb geen koorts. Medicijnen: Moxicillin-clavulanic 1 gr. na ontbijt en diner, een week of 4 gehad. Dalacin -C capsule 300 mg. 3 maal daags, een week of 2 gehad

GraCE-Evit 50 mg. 3 maal daags 10 dagen gehad. Verschillende ziekenhuizen geweest, PI hospital en Bangkok Pattaya hospital.

Als die weer eens een dag slank is, teenrimpels.

Meer info heb ik niet.

Groet,

E.

*******

Beste E,

Ze hebben wel hun best gedaan met de antibiotica. Eerst een vrij simpel preparaat, ook wel augnentine genoemd. Daarna twee kanonschoten Dalacin en Sitafloxacine (GraCe-Evit 50). Waarschijnlijk is er een resistente bacterie die u het leven zuur maakt.

Een internist met als specialisatie infectieziekten zou misschien kunnen vinden wat het is en waar de bron zit. Waarschijnlijk in de bil. Misschien is er wel een fistel.

Het plaatje van de voet lijkt op Erysipelas (wondroos) Geen wondje tussen de tenen gehad?

In mijn praktijk had ik de luxe van een cardioloog die in zo’n geval even de hartkleppen bekeek via een echocardiogram, om vegetaties (bacterie-kolonieën) op de kleppen uit te sluiten.

Wat nu te doen? Beginnen met een echo en/of een MRI van de weke delen (billen), om te kijken of daar een bron zit.
Zo ja, puncteren om de bacterie te pakken te krijgen en te kweken, om te kijken welk antibioticum nog werkt.
Ook kunnen ze dan misschien een fistel (in dit geval verbinding met darm of huid) vinden.
Ik weet dat het geen leuk verhaal is, maar er moet iets gebeuren voor u een echte bloedvergiftiging krijgt. De antibiotica hebben dat tot nu toe voorkomen.
Hebt u wel eens een darmontsteking gehad, of een operatie in dat gebied? De bilproblemen kunnen ook een gevolg zijn van injecties lang geleden.

Oftewel nader onderzoek is gewenst. Laat u niet afschrikken door een antibiotica-kanon.
Mocht u ernstige darmklachten krijgen, dan moet er gedacht worden aan een clostridium dificile infectie. Dat is een bijwerking van zoveel antibiotica. Kan tot meer dan 3 maanden later nog optreden.
Sterkte!

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


Hallo dokter,

Ik heb wel dikke darm kanker en 3 hartinfarcten gehad. Sta nog steeds voor hart en kanker onder controle. iedere 6 maanden een ECG en een scan. Ben 6 keer geopereerd in 1 jaar aan de darm. Steeds darmlekkages. Een jaar colostoma gehad en 14 dagen een ileostoma. Zou dit er mee te maken kunnen hebben?

Mag ik uw antwoord naar mijn huisarts sturen in Holland?

Groet,

E.

*****

Beste E,

Dat bedoel ik dus me voorgeschiedenis.  Inderdaad zou uw voorgeschiedenis er mee te maken kunnen hebben. Dat is zelfs zeer waarschijnlijk.
In dat geval kunt beter contact opnemen met een zeer ervaren chirurg. Een radioloog moet een eventuele fistel kunnen vinden.
Ook de hypothese van een abces door injecties blijft staan.

De hartinfarcten zouden kunnen wijzen op een slecht vaatstelsel. Is er een vat uit uw been gebruikt voor een bypass? Zo ja, dan kan dat de erysipelas aan de voet verklaren. Hoewel men dat graag toegeeft, is het gebruiken van een vat uit het been voor een bypass één van de oorzaken van erysipelas. De entrée van een ziekenhuisbacterie gedurende de operatie is dan de schuld de infectie.

Hoe dan ook lijkt het me verstandig om de beenvaten te onderzoeken. Waarschijnlijk moet u ook antistolling gaan gebruiken, als u dat al niet heeft.

Wacht niet te lang met deze zaken.
Uiteraard mag u dit aan uw huisarts in NL vertellen. Vermoedelijk heeft hij hier ook al lang aan gedacht.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

1 reactie op “Vraag aan huisarts Maarten: Pijnlijke infectie in voet zonder wond”

  1. Redactie zegt op

    Redactie: Wanneer jullie een vraag stellen aan Maarten is het natuurlijk wel van belang om zo zorgvuldig mogelijk te zijn en je voorgeschiedenis, bestaande ziektes, kwalen en medicijngebruik te vermelden. Dat scheelt een hoop heen en weer ge-email en dan kan Maarten ook een beter advies geven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website