Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 66 jaar, bloeddruk normaal, maar sinds een paar maanden last in mijn onderste kuitbeen rechts. Bij het lopen na enkele honderden meters een stekende pijn in mijn kuit. Als ik stil sta voor een paar minuten, kan ik verder lopen zonder pijn om dan na een tijd weer pijn te voelen.

Deze pijn heb ik enkel bij lopen en dan bedoel ik bij een tiental minuten lopen. Er is niets te zien van een zwelling of kleurverschil. Beide onderbenen hebben dezelfde structuur.

Met dank voor u antwoord,

P (BE)

****

Beste P.

Hier lijkt sprake van “etalageziekte”, of in dokterstaal claudicatio intermittens. Dat ontstaat bij vaatvernauwing, in dit geval waarschijnlijk van da atria poplitea, die begint in de knie.
Om dat zeker te weten, is een vaatonderzoek nodig. Eerst een echo, daarna misschien verder onderzoek. Dat laatste zal de vaatchirurg bepalen.

Omdat u geen pijn hebt in rust en nog enkele honderden meters kunt lopen, is de prognose gunstig.

Behandeling: lopen en stoppen met roken, mocht u dat doen. Bij mensen die roken, wordt het alleen maar slechter. Proberen elke dag een beetje verder te lopen. Eventueel kan een fysiotherapeut helpen, maar dat is vooral voor de discipline en om de moed er in te houden

Helpt dat niet, dan kan er een stent worden geplaatst in de vernauwing, of een bypass worden aangelegd, hoewel dat bij nog niet nodig is.

In ieder geval naar de dokter, om de diagnose te stellen. Dit is geen onschuldige kwaal.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website