Steeds meer onderzoeken tonen aan dat mannen die geen agressieve prostaatkanker hebben, deze beter niet kunnen laten behandelen. Wel is een regelmatige controle noodzakelijk.

Studies tonen aan dat de levensverwachting van degenen die kiezen voor behandeling en degenen die dat niet doen, hetzelfde blijft. Terwijl degenen die hun kanker wel laten behandelen, een grote kans hebben op zeer ernstige bijwerkingen zoals impotentie.

Zweden

In Zweden staat de overgrote meerderheid van mannen met laag-risico prostaatkanker onder medische controle. Hierbij worden bijvoorbeeld regelmatig bloedonderzoeken uitgevoerd. Het is aannemelijk dat zij net zo lang zullen leven als degenen die kiezen voor behandelingen als radiotherapie en een operatie.

Zeker 91 procent van de mannen in Zweden gediagnosticeerd met een zeer laag-risico prostaatkanker, en 74 procent met laag-risico kanker, kiezen voor actief toezicht in plaats van behandeling.

Dat zeggen de onderzoekers van de Universiteit van New York en verschillende universiteiten in Zweden, die de gevolgen van prostaatkankerdiagnose analyseerden van meer dan 32.500 Zweedse mannen gedurende een periode van vijf jaar.

Bron: JAMA Oncology


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Onderzoekers: Behandel langzaam groeiende prostaatkanker niet”

 1. Maarten Vasbinder zegt op

  Hier sta ik helemaal achter. Agressieve prostaatkanker valt hoe dan ook niet te genezen.
  Overigens is er tegenwoordig een niet invasieve behandeling met een “lampje” voor beginnende prostaatkanker. Na behandeling zijn jarenlange controles ook niet meer nodig. De PSA test lijkt zijn langste tijd te hebben gehad.

  http://nocamels.com/2016/12/bacteria-laser-treatment-prostate-cancer-cure/

  • Jacques zegt op

   Goed dit te lezen want velen van ons krijgen hiermee te maken. Jammer dat het nog drie jaar moet duren alvorens het op de markt komt, dan wel wordt toegepast. Ik las ergens dat als je maar lang genoeg leeft je prostaatkanker krijgt. De meesten sterven hiermee en niet hierdoor. Alleen de gevallen met uitzaaiingen daar heb je veel gedoe mee.

   PSA test.
   Ik las dit op een site: Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Het is waarschijnlijk een maat voor activiteit van bepaalde delen van het prostaatweefsel, maar het is nog niet duidelijk waardoor de verschillende PSA-waarden worden veroorzaakt. Wel is duidelijk dat bij het ouder worden het PSA-gehalte in het bloed kan stijgen zonder dat er afwijkingen aan de prostaat worden gevonden (zie tabel). PSA is momenteel de belangrijkste stof in het bloed om prostaatkanker vast te stellen.
   Leeftijd PSA
   40-49 >2.5 ng/ml
   50-59 >3.5 ng/ml
   60-69 >4.5 ng/ml
   >69 >6.5 ng/ml

   In Thailand hanteert men het psa maximum van 4.0 ng/ml om verzekerd te kunnen worden voor mannen in de leeftijd tussen 60 en 69 jaar dit in tegenstelling tot de grafiek, waarbij het kennelijk nog niet te verontrustend is als je onder de 4.5 ng/ml blijft. Men moet hier dus kennelijk onder blijven, want anders mag je alles zelf gaan betalen. Indien van toepassing natuurlijk.

  • Frans Nico zegt op

   Al jaren heb ik een vergrote prostaat die de plasfunctie negatief beïnvloed. De uroloog vertelde na onderzoek dat de prostaat glad aanvoelt, waaruit hij concludeerde dat de prostaat geen kwaadaardige kanker bevat. Overigens kan iedere man zelf controleren of de prostaat glad aanvoelt.

   In 2014 was ik voor het laatst bij een uroloog, overigens om een andere reden. Ik vertelde dat mijn vader voor zijn overlijden ook prostaatkanker had, maar dat hij was overleden vanwege “ouderdoms” leukemie. Volgens die uroloog krijgt 80% van de mannen ooit prostaatkanker. Net als Jacques hiervoor al schreef sterven volgens de uroloog de meeste mannen met en niet door prostaatkanker.

   Ik controleer mijzelf nu één keer per jaar of de prostaat nog glad aanvoelt. Is dat niet meer zo, tja, dan zal ik toch een nader onderzoek willen. Maar vooralsnog maak ik mij niet echt zorgen.

 2. Pat zegt op

  Mijn huisdokter zal dit graag lezen!

  Zij klaagt al jaren de schande aan dat men bejaarde mannen (+ 80 jaar) nog behandeld voor prostaatkanker!!

  Dit is totaal overbodig beweert zij, vermits heel veel bejaarde mannen sterven ‘met’ maar niet ‘aan’ prostaatkanker.

  Laat deze oudere mannen dus gerust verder leven met prostaatkanker.

  Voor jongere mannen moet er uiteraard wel behandeld worden, anders zullen zij overlijden aan prostaatkanker en dat is niet nodig, aldus nog mijn huisdokter.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb wel eens gelezen dat uit autopsies blijkt dat 80% van de mannen van boven de 80 die doodgaan prostaatkanker hadden, terwijl dat niet de doodsoorzaak was.
  Je zou dus eigenlijk alleen ‘jonge’ mannen moeten controleren, maar een algemeen bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker onder jonge mannen zie ik niet zo gauw gebeuren, en als de agressieve vorm toch niet te behandelen is, wat moet je dan verder dan een expectatieve positie innemen?

  • Pat zegt op

   Dat is dus exact wat mijn huisdokter ook beweert, zoals ik hierboven schrijf…

   • Fransamsterdam zegt op

    Met dien verstande dat je jonge mannen niet zo gek krijgt om zich daar regelmatig op te laten controleren. En als een jongeman positief is, is het waarschijnlijk agressief en heeft behandeling ook geen zin, als ik dokter Vasbinder in de eerste reactie mag geloven, en dat doe ik.

 4. Andre zegt op

  Ik zelf, 58 jaar, heb mij vorig jaar laten controleren op prostaatkanker omdat mijn PSA waarden 10.2 waren.
  Gelukkig was, is dit niet het geval.
  Bij een na controle is dit nu 8.3.
  Gaat dit nu ook op voor mensen met een vergrote prostaat zoals bij mij, wat kan ik hier aan doen om de PSA te laten zakken.
  Ik gebruik nu 6 maanden firide om te kijken of de prostaat in grote afneemt, zo niet wat is dan de volgende stap.
  Ook gebruik ik om de 3 dagen een half tablet cazosin om te plassen.
  Misschien dat Maarten hier nog een advies op kan geven omdat de Thai het niet zo nauw neemt in het leven, advies van een dokter, laat je prostaat eruit halen en je hebt geen pillen meer nodig en geen kans op prostaatkanker!!
  Misschien dat een MRI-scan meer duidelijkheid geeft.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Beste Andre,

   Firide (finasteride) is inderdaad een manier, om de prostaat te verkleinen. Bovendien gaat je haar er van groeien. Echter als je stopt, kun je heel snel kaal worden.
   Cazosin (doxazosin) verwijdt de pisbuis, zeggen ze. Verlaagt bovendien de bloeddruk. Een halve tablet per drie dagen kan bijna niet werken, maar je weet maar nooit, natuurlijk.
   Een MRI van de prostaat geeft meer informatie dan een biopsie. De voorwaarde is, dat de röntgenoloog heeft geleerd, hoe deze betrekkelijk nieuwe methode te interpreteren.
   Kun je niet meer plassen, omdat de pisbuis is dichtgedrukt door de prostaat, dan is momenteel de beste behandeling de groene laser, beschikbaar in elk goed geoutilleerd ziekenhuis. Daarmee wordt de buis als het ware open gebrand.

  • Fransamsterdam zegt op

   Volgens mij hebt u van het hele artikel niets begrepen. Hoe kom je er trouwens achter dat je PSA waarden 10.2 waren vóórdat je je liet controleren? Carpe diem.

 5. Mr Bojangles zegt op

  Die psa-waarden zeggen totaal niets. Op een gegeven moment werd ik vanwege plasproblemen naar de uroloog gestuurd. PSA-waarden gemeten: 25! Dus ik werd meteen op 3 maandelijkse controle gezet want het mocht maar 5 zijn. Daarna werden de eerstvolgende waarden: 22, 18, 13. Dus men greep niet in. Wel werd tussendoor voor de zekerheid een biopsie gedaan met uitkomst: niks gevonden. de tijd daarna steeg en daalde de waarde regelmatig.
  Ik heb enkele jaren onder controle gestaan, waarbij ik ontdekte dat de waarde steeg na een periode waarin ik het bovenmatig warm had, en daalde na een ‘normale’ periode. Dus ik legde voor mijzelf dat verband en kon voortaan bij de uroloog voorspellen dat de waarde hoger of lager uit zou vallen. Die vond dat uiteraard wel frappant.
  2 dingen:
  Ik herinner me, dat ik al van jongsaf aan een ‘wandelende kachel’ ben. Op zeer jonge leeftijd werd ik door mijn broer eerder naar bed gestuurd, want dan was het alvast warm, wanneer hij kwam. Middelbare school: 15 km fietsen enkele reis. Ook ‘s winters, rijd ik met moffen maar zonder handschoenen naar school en die winters (1966 en volgende) waren forse winters. Kom ik aan met warme handen terwijl de rest – met handschoenen – verkleumde handen had. Tot ver nadat iedereen al lange mouwen droeg, had ik nog korte mouwen. Nu overigens nog steeds.
  Voor mij is het ondertussen overduidelijk dat dat warm gevoel wat ik heb ( en dat hangt niet af van de buitentemperatuur maar komt van binnenuit) overduidelijk samenhangt met de hoogte van het psa. Oftewel is mijn conclusie: dat heb ik al van jongsaf aan, dus daar is niks mis mee, ik heb nou eenmaal een aangeboren hoger psa.
  punt 2:
  Aangezien dat temperatuur-gevoel dan wel en dan niet voorkomt, had ik het vermoeden dat het iets met voeding te maken zou kunnen hebben. Ik ben dus op gaan letten wanneer ik plasproblemen had en wat ik voorheen gegeten had. Conclusie so far (voor de duidelijkheid, da’s niet een paar maanden maar ondertussen 3 jaar): als ik gisteren bijv, een maaltijd van Knorr (zeg, kip Madras) of een soep van Honig heb klaargemaakt, heb ik vandaag problemen. Na tig keer proberen, heb ik het zeer sterke vermoeden dat het aan zout ligt. Die pakketten bevatten zeer veel zout. uiteraard heb ik dat uitgeprobeerd door maaltijden met weinig zout te gebruiken. En jawel: geen probleem.
  Voorlopig blijf ik bij de conclusie: vandaag veel zout is morgen een plasprobleem. (tip: nee, het ligt dus niet aan de alcohol 😉 )

  Ik heb de urologen vriendelijk bedankt en gezegd dat ik niet meer terugkom, want ik mankeer geen ene flikker.

 6. Wim Penning zegt op

  Ik ben in 2010 in het BovenIJ ziekenhuis geopereerd Ik was toen 68 jaar, De Hele prostaat er uit, En ik ben er heel gelukkig mee alles is goed niet incontinent of impotent. en bij jaarlijkse controles alles oké. Dus wat is raad????

 7. Andre zegt op

  @Frans, Ik laat mij al sinds 2008 controleren, toen was het 4.7 en heb mij elk half jaar laten checken en liepen de waarden alleen maar op, totdat in Augustus 2016 mijn waarden 10.2, snap je het nu, waren en heb ik allerlei testen laten doen, in een ziekenhuis in Lopburi werdt er gemeld dat er een hoog risico van kanker was en heb ik een biopsie laten doen, goed of niet, je moet iets ondernemen, achteraf was een MRI beter geweest.
  Ik gebruikte die Cazosin voorheen elke dag maar omdat ik een te lage bloeddruk heb, krap 100-60, ben ik dit gaan gebruiken om de 3 dagen een halve, als ik nu leest dat dit niet help kan ik hier ook beter met stoppen, ik Februari laat ik mij weer testen en kijk dan wat de waarden zijn, als er niets is veranderd stop ik met alle medicijnen, misschien dat je nu de situatie begrijpt en dat ik het verhaal heel goed hebt begrepen, dus niet oordelen voordat je de situatie kent en dan druk ik mij nog zacht uit, en een gezond 2018.

  • Ger-Korat zegt op

   Citaat uit Kanker.nl :
   Komt er prostaatkanker op jonge leeftijd voor in de familie (broers, vaders, ooms, grootvaders) ga dan vanaf ongeveer je 45e op controle bij je huisarts. Maar als u nog geen seconde hebt wakker gelegen om uw prostaat en er is geen erfelijke of familiare aanleg? Trek uw conclusie.

   Mijn opmerking is dan ook waarom je je al sinds 2008 laat controleren terwijl je daar niets over meldt. Vind Frans reactie dan ook heel normaal.

   en daarnaast nog 1 citaat van dezelfde website :

   Screenen
   Dat is dan ook de kern van de discussie bij een “bevolkingsonderzoek” naar prostaatkanker en individueel screenen. Bij een bevolkingsonderzoek zou je 1410 mannen moeten screenen, 340 mannen moeten biopteren en bij 82 mannen de diagnose prostaatkanker stellen om 1 geval van sterfte aan prostaatkanker te voorkomen. Los van de kosten maak je veel mannen “patiënt”. We kunnen het geld mogelijk beter investeren in betere diagnosetechnieken.

   Zelf doe ik wel eens een gezondheidscheck en dan sluit ik de check van de PSAwaarden beslist uit want de zorgen over niets gezien de statische kans verhogen je stress niveau aanzienlijk en dat is schadelijker vanwege allerhande gezondheidsklachten door stress.

   • Ger-Korat zegt op

    Correctie in de laatste alinea: “statische kans” moet zijn “statistische kans”.

 8. Frans Nico zegt op

  Alle reacties gelezen hebbende vraag ik mij af wat de zin is van controle op “PSA-waarde”. Is er wel een direct verband aangetoond tussen de “PSA-waarde” en prostaatkanker? Is er geen betere en effectievere opsporingsmethode voor prostaatkanker en in bijzonder voor de agressieve vorm? En als de agressieve vorm toch niet te behandelen is, waarom daarop dan testen? Of zie ik het totaal verkeerd?

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Frans Nico,

   Als je het naadje van de kous wil weten lees dan: “The Great Prostate Hoax” van Richard J. Ablin, de ontdekker van PSA. Te koop op Amazon. Het leest als een spanned boek en hij gaat nog veel verder met het ontraden van allerlei onderzoeken.
   https://www.amazon.co.uk/Great-Prostate-Hoax-Medicine-Hijacked/dp/1137278749


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website