Obesitas: Thailand op de tweede plaats in ASEAN

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags: ,
18 juni 2014

Obesitas wordt een steeds groter probleem in Thailand. Uit een recente studie blijkt dat Thailand zelfs tweede scoort in de ranglijst van ASEAN landen met het meeste overgewicht onder de bevolking.

Obesitas is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt in het lichaam dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Dit kan leiden tot een kortere levensverwachting en/of meer gezondheidsproblemen.

Tijdens de opening van de Nationale Health Assembly, benadrukte comite voorzitter Dr Sirina Pawarorarnwittaya, dat er steeds meer Thais zwaarlijvig zullen worden als gevolg van de huidige eetgewoonten.

Ze zei dat uit de gegevens van 2009 blijkt dat Bangkokianen het grootste risico lopen om te dik te worden. In de noordoostelijke regio (Isaan) heeft men de minste risico op obesitas. Er blijkt een causaal verband tussen het ontvangen van een hoger salaris en de slechte eetgewoonten in de hoofdstad ten opzichte van degenen die op het platteland wonen.

Maleisië scoort van alle ASEAN landen het hoogste als het gaat om obesitas onder de bevolking.

Bron: MCOT online nieuws


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Obesitas: Thailand op de tweede plaats in ASEAN”

 1. Foodlover zegt op

  Zelfs heel jonge kinderen dreigen al te dik te worden. Ikzelf dacht altijd dat Thais eten vetarm en gezond zou zijn. Maar iedere keer na een verblijf van 6 maanden kwam ik ook gemiddeld 3 kg aan. Natuurlijk ook door het snoepen van alle lekkere zoetigheden tussendoor en menig ijsje. Maar zelfs de straatrestaurantjes gooien grote hoeveelheden olie in hun woks. Nu in Nederland weer even lijnen en dan kunnen we er weer tegenaan in Thailand van de winter. Al dat lekkers kun je niet overslaan,de verleiding is te groot.

 2. Sjaak S zegt op

  Als je ziet hoe druk het bij de fastfood restaurants tijdens de middaguren is, verbaasd het niks. Ook als wij ergens gaan eten en wij kijken om ons heen, dan zie je heel vaak dikke tieners met een liter cola voor hun neus. Vaak hebben de dikste mensen de grootste porties. Het is niet voor niks dat ze dikker worden. Ga eens naar een 7/11 en zoek daar naar goed voedsel… ik durf te beweren dat 80% fastfood en snacks zijn, met nog een groot assortiment aan gesuikerde drankjes. En dan zie je ook daar vaak vooral jeugdigen met de handen vol zakken snacks en “frisdranken” naar de kassa gaan.
  Obesitas is voor mij geen ziekte. Het is een verslaving. Je wordt niet vanzelf dik door naar voedsel te kijken. Het is een simpele rekensom: je calorieën intake is groter dan de dagelijkse verbranding. Vooral weer de rijkere tieners doen niks aan lichaamsbeweging, zitten voor een groot deel van de dag met hun smartphone, computer of tablet pc te spelen en bewegen behalve hun duimen of tien vingers nauwelijks nog. Maar ze slaan wel bovenstaande snack naar binnen. Het warme weer draagt ook niet bepaald aan intensievere lichaamsbeweging bij. En als je dan al te dik was om te beginnen, is het nóg moeilijker om daar wat aan te doen.

 3. Willem van Doorn zegt op

  Ik heb al eens eerder de aandacht gevraagd voor dit probleem en dan was ik een ‘gezondheidsfreak’. Overigens is het bepaald niet een probleem dat slechts de Thai raakt, maar het raakt ook de farang in Thailand. Die laatste is aangewezen op het aanbod in de restaurants of -vooral als het een in Thailand woonachtige farang betreft- op de supermarkt (met wel als slechtste voorbeeld inderdaad de 7/11).
  Verder nog deze opmerking: het is niet zondermeer een kwestie van hoeveel calorieen gaan erin (door te eten) en hoeveel eruit (door te bewegen).
  Ik wil er eigenlijk verder weinig over zeggen (niet nog meer paarlen voor de zwijnen gooien) dan nog alleen dit: er valt door je op een deskundige wijze te voeden -moet dat wel mogelijk zijn natuurlijk- heel wat levensjaren en nog meer gezonde levensjaren te winnen. Ongezonde voeding (agfgezet tegen geZonde voeding) helpt je namelijk aan een langduriger gesukkel -dat heet eufemistisch een chronisch ziek zijn- en tenslotte aan een langduriger sterfbed. Er zijn zelfs -bepaald duidelijk onbekwame- artsen die anders beweren, namelijk dat als je er al (met veel moeite) in slaagt levensjaren te winnen, dat dat dan op z’n minst goeddeels alleen maar ziekelijke levensjaren zouden zijn. De vriendelijkste veronderstelling die ik in deze kan maken is dat dezulke artsen mogelijk gericht zijn op alleen maar de acute geneeskunde, namelijk het dokteren aan de patient als het kwaad op de patient al jaren (letterlijk en figuurlijk) heeft ingevreten. Dat in plaats van zich ook te bekwamen in de preventieve geneeskunde en zich open te stellen voor de inmiddels (weliswaar moeizaam maar toch) gevorderde wetenschap juist met betrekking tot de (geriatry en) de preventieve geneeskunde. Het zal duidelijk zijn dat de preventieve geneeskunde (= de geneeskunde die zich erop richt te voorkomen dat je ziek wordt) begint bij het weet hebben van de juiste voeding,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website