Het is al langer bekend dat tomaten (ook tomatenpuree, -saus of -sap) de kans op prostaatkanker enigszins verminderen. Nieuw is dat wortels dezelfde werking hebben en dat het maar om een geringe hoeveelheid gaat, zo blijkt uit  een studie van de Vietnamese epidemioloog Dong Van Hoang.

Bijna alle mannen van boven de 45 jaar krijgen er mee te maken: prostaatklachten. Een prostaatvergroting komt heel vaak voor en jaarlijks krijgen zo’n 9.000 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker. Voorkomen kun je prostaatklachten niet, maar er zijn voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de conditie van je prostaat.

Lycopeen

In groenten zitten stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Vooral tomaten en broccoli zijn volgens onderzoekers erg gezond. De stof lycopeen, die tomaten hun rode kleur geeft, zou de groei van kankercellen kunnen remmen en ze zelfs kunnen vernietigen. Lycopeen zit in verschillende soorten groenten en ook fruit, maar in tomaten is de concentratie het hoogst. Uit dit onderzoek zou blijken dat ook de lycopeen in wortelen bijzonder effectief is.

Onderzoek

De Vietnamese epidemioloog Dong Van Hoang bepaalde met vragenlijsten het voedingspatroon van 244 mannen van 64-75 jaar, bij wie artsen prostaatkanker hadden gevonden. Ze deden hetzelfde met 408 vergelijkbare mannen zonder prostaatkanker. Alle mannen woonden in Ho Chi Minh City.

Resultaten

Naarmate de mannen meer wortels of tomaten aten was hun kans op prostaatkanker geringer. Opvallend was de betrekkelijk geringe hoeveelheid van vooral wortel die nodig was voor een beschermende werking. Toen ze naar de verschillende carotenoïden apart keken, ontdekten de onderzoekers alleen een beschermende werking van lycopeen. Ze vonden ook geen statistisch significant verbanden tussen prostaatkanker en de inname van carotenoïdebronnen als citrusvruchten, pompoen, watermeloen en zoete aardappelen.

De onderzoekers laten wel weten dat een grootschaliger vervolgonderzoek nodig is om de uitkomsten te bevestigen.

Bron: Ergogenics – Nutrients. 2018 Jan 11;10(1). pii: E70.

2 reacties op “Naast tomaten beschermen wortels ook tegen prostaatkanker”

  1. Jan zegt op

    Het eten van 1 paranoot per dag is eveneens zeer goed voor de prostaat en het voorkomen van prostaatkanker vanwege het hoog gehalte aan selenium in de paranoot.
    In Thailand noemen ze het ถั่ว (thoewa)brasil.

  2. Tino Kuis zegt op

    Vrouwen hebben op dit blog weinig te zoeken. Het gaat voornamelijk over mannenzaken: prostaat, testosteron, libido (bij mannen), bargirls en dergelijke. Een doodenkele keer iets over vrouwenzaken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website