Wanneer je dit jaar naar Thailand op reis gaat, kan je te maken krijgen met een zogenaamde non-covid verklaring. Thailand eist momenteel dat buitenlanders ( die onder de uitzonderingscategorie vallen)bij het inreizen een dergelijke verklaring kunnen overleggen.

De non-corona of non-covid verklaring is een document dat wordt afgegeven nadat je negatief getest bent op het coronavirus (Covid-19). In de verklaring staat dat op het moment van testen er geen sprake was van een coronabesmetting.

Een voorwaarde voor een geldige verklaring is vaak dat deze maximaal enkele dagen oud mag zijn. Reizigers moeten de test dus kort voor vertrek laten uitvoeren. Thailand hanteert daarvoor maximaal 72 uur. De verklaring mag dus niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek.

Hoe kom je aan een Covid-19 verklaring?

Om GGD’s te ontlasten is besloten dat zij geen non-covid verklaringen afgeven, maar er zijn bedrijven/organisaties die dat wel doen. Reizigers kunnen terecht bij de meeste Travel clinics of vaccinatiecentra in Nederland. Op coronavirustest.nu vind je een overzicht met testlocaties per provincie.

Kosten van het document

De kosten voor een test met een verklaring kan variëren en zijn afhankelijk van waar je de test laat uitvoeren. Let op: de kosten van deze test worden niet vergoed door de overheid. Je moet deze zelf betalen, wellicht kan je de kosten hiervan declareren bij je zorgverzekeraar, informeer daar naar.

PCR test

Voor een geldige non-corona verklaring is een zogenaamde PCR test nodig. Deze test stelt vast of op dat moment besmet bent met het coronavirus. Bij de PCR test neemt men met een wattenstaaf een uitstrijkje uit de keel en neus. Ongeveer 24 tot 48 uur later krijg je de uitslag van deze test. Snelle PCR testen (< 1 uur) verkrijgbaar zijn niet bedoeld voor het verkrijgen van een non-covid verklaring.

Nog even voor alle duidelijkheid er geldt nog steeds een inreisverbod voor toeristen naar Thailand. Er zijn slechts uitzonderingen voor bepaalde groepen waaronder buitenlanders met een werkvergunning of die getrouwd zijn met een Thaise onderdaan.

6 reacties op “Naar Thailand en een non-covid verklaring”

 1. goort zegt op

  Even afgezien van de inhoudelijke info over de Covid-verklaring, vind ik de info over de groep die binnen mag komen (het cursieve gedeelte) verwarrend:

  buitenlanders die getrouwd zijn met een Thaise onderdaan worden volgens mij slechts toegelaten indien zij beschikken over een permanente residentie verklaring.

  Het ontgaat me overigens waarom je niet naar binnen mag als je beschikt over een Retirement Visum, maar je wel kwalificeert voor een permanent visum, maar dit alleen niet doet vanwege de totaal, idioot hoge kosten (vergelijkbaar met een Privilege Card).

  • Geert zegt op

   Ik begrijp je ongenoegen Goort maar een permanente verblijfsvergunning is niet hetzelfde als een jaarverlenging van een visum op basis van 50+.

   Voor een permanente verblijfsvergunning is er meer nodig dan alleen maar centjes. Je moet o.a. ook de Thaise taal beheersen etc…

   Gegroet,

 2. Glen zegt op

  Wat nu in het geval dat je al covid hebt gehad??

 3. Dirk zegt op

  De opmerking dat gehuwden naar uw mening “slechts (worden) toegelaten indien zij beschikken over een permanente residentie verklaring” klopt niet. Het vereiste is dat men volgens de Thaise wet moet zijn gehuwd.

  • goort zegt op

   Ik verwijs naar dit artikel in de Bangkok Post

   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1962167/caat-lifts-entry-ban-on-select-foreigners

   waarin de groepen staan omschreven die binnen mogen komen onder voorwaarden.

   The four groups are non-Thai nationals with a certificate of permanent residency, including their spouses and children; non-Thai nationals with work permits, including their spouses and children; non-Thai nationals permitted to enter under a special arrangement, and migrant workers whose employers are allowed to bring in workers.

  • Cornelis zegt op

   Je hebt gelijk, Dirk. Zie o.a. categorie 6 in de opsomming in onderstaand artikel:
   https://thethaiger.com/coronavirus/11-groups-of-people-allowed-to-fly-into-thailand-as-of-today


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website