Morgen Wereldkankerdag: Aantal Nederlanders met kanker stijgt

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid
Tags:
3 februari 2020

Steeds meer huidkanker door overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon

Morgen is het Wereldkankerdag, elk jaar staan we op 4 februari wereldwijd stil bij deze ernstige ziekte, die al zoveel leed heeft veroorzaakt. Het is goed om er aandacht aan te besteden omdat alleen al vorig jaar 118.000 Nederlanders te horen kregen dat ze kanker hebben.

Dat is een stijging van 2000, zo blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De stijging komt vooral door bevolkingsgroei en de vergrijzing. Ouderen hebben een grotere kans op kanker.

Volgens KWF Kankerbestrijding is kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Gelukkig overleeft zeker 65 procent van de mensen de ziekte en dat percentage groeit.

De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. Huidkanker komt veruit het meest voor (ruim de helft van de kankerpatiënten heeft het). Borstkanker komt met 12 procent op de tweede plaats.

Van alle soorten kanker stijgt het aantal gevallen huidkanker ook het snelst. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebank.

Bron: NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Morgen Wereldkankerdag: Aantal Nederlanders met kanker stijgt”

 1. ruud zegt op

  De Nederlanders worden ouder en het aantal Nederlanders wordt groter.
  De bevolking veroudert.
  De detectiemethodes voor kanker worden steeds beter.
  Er zijn steeds betere medicijnen voor andere ziektes waaraan je kunt overlijden.(voor je kanker krijgt, of voor die wordt geconstateerd)

  Het zou dus vreemd zijn, als het aantal nieuwe kankergevallen niet groter zou worden.

 2. Erik zegt op

  Mijn dermatoloog zegt dat 1 op 5 van de ‘witte’ (excusez le mot) mensen in NL huidkanker krijgt. Landelijk is dat 1 op 7 vanwege onze gemengde bevolking. Deze trend wordt alleen maar erger en kan alles te maken hebben met de straling die de aarde kan bereiken. Ik ben een van die 5 en regelmatig onder het mes; gelukkig heb ik een niet zo gevaarlijke variant, de basaalcel huidkanker.

  Ben het met ruud eens; vroeger haalde men niet eens de leeftijd waarop kanker ontstaat maar ons verlangen en de medische kennis om ouder te worden brengen ons in deze fase. En daarna komt er weer wat anders. We zullen toch een keer dood moeten; net als belasting is de dood een van de twee zekerheden in ons leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website