Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 68 jaar en nu een zestal maanden woonachtig in Thailand. Ik neem medicatie voor diabetes type 2 en voor hoge bloeddruk. Nu is mijn voorraad medicijnen die ik meegenomen heb bijna uitgeput (nog voldoende voor 3 weken).

Mijn medicatie bestaat uit:

 • 1 tablet “Uni Diamicron 60mg” (hoofdbestanddeel ‘Gliclazide’) ‘s morgens bij het ontbijt.
 • 1 tablet “Loortan 50mg” (hoofdbestanddeel ‘Losartan-Kalium) ‘s morgens na het ontbijt.

Wonend in de omgeving van Korat ben ik al een drietal apotheken langs geweest en elke keer kreeg ik te horen dat die medicijnen niet verkrijgbaar waren. Met mijn echtgenote heb ik ook een groothandel van medicijnen bezocht in Dankunthot. Toen ik de verpakkingen toonde moest ik weer vernemen dat die medicatie hier niet verkrijgbaar was.

Het kan vreemd voorkomen als ik zeg dat ik gehecht ben aan mijn medicatie. Maar ik voel er mij heel goed bij zonder de minste bijwerking. Uni Diamicron neem ik al 11 jaar (8 jaar 30mg en 3 jaar 60mg). Loortan 50mg neem ik al 5 jaar en mijn bloeddruk blijft constant rond de 12,8 / 7 wat volgens de dokter prima is.

Mijn vraag: zijn de genoemde medicijnen verkrijgbaar in Thailand? En zo niet welke alternatieven komen hiervoor in aanmerking.

Met vriendelijke groet,

J.

*****

Beste J,

Losartan is volgens mijn gegevens hier te koop onder de volgende namen: Cozaar, Lanzaar, Loranta, Losacar, Tanzaril en Tosan.
Is het niet te te koop, stap dan over op bijvoorbeeld ramipril 5mg, of lisinopril 5mg, die bij diabetes eigenlijk tot de eerste keuze behoren. s’ Avonds innemen en instellen tot bloeddruk gewenste waarde heeft.

Het gebeurt vaak, dat men hier zegt, iets niet te hebben. Apothekers kunnen hier echter ook in hun computer kijken en eventueel bestellen. Zo niet dan hebben ziekenhuisapotheken de medicijnen vaak wel.

Gliclazide heet hier Dimetus, Glicabit, Gliclazide, Glucid, of Glucocron. Is het niet te koop, stap dan over op Metformin 500 of 850. Maximaal 3 gram per dag, hetgeen ook eerste keus zou moeten zijn. Geeft minder risico’s onder ander op hypoglycaemie. Bij hogere doseringen kan diarree optreden. Waarschijnlijk zal 2x daags 500 mg voldoen.

Heeft u verder nog vragen, laat het me weten.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Medicatie voor diabetes type 2 en voor hoge bloeddruk”

 1. Patrick DC zegt op

  Tot 8 jaar geleden nam ik in Belgie het zeer dure Cozaar 100 mg. Hier kon ik het niet vinden en stapte over op Losartan 50 mg. (ik neem er 2) . In Sakhon Nakhon (groothandel aan het bus station) betaal ik daarvoor 800 Bath, voor een doos van 300 (jawel 300) stuks .

 2. dontejo zegt op

  Al 8 jaar neem ik hier losartan 50. Woon in Chayaphum en is hier gewoon te koop in het ziekenhuis. En zoals Patrick al vermeld heeft, goedkoop.

 3. mat zegt op

  Ik neem Glucoface 500 1 maal per dag, werkt voor mij prima.

 4. John zegt op

  Beste J
  Alles te verkrijgen bij Drugstore Siam Pharmaci (google maps) achterkant de Klang plaza in het cetrum van Korat een ieder spreekt prima Engels b.v. Ramipril 10mg door midden breken tot 5mg ( 5mg is relatief duurder) een doos 30 stuks 8.60 baht dus voor twee mnd.
  Ik hoop dat hier wat aan hebt.

 5. Harm zegt op

  Alle door u genoemde medicijnen zijn verkrijgbaar bij het Sint Mary hospitaal in het centrum van Korat. Eerst even afspraak maken met de diabetis arts en hem vertellen wat u gebruikt. Hij zal u daarop controleten en een recept uitschrijven
  Kosten voor consult 150 bath.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website