Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Terug komen op het vorige contact. Ik heb uw voorstel om een Bun-to-creatinine- ratio test gedaan laatst zaterdag. De uitslag was CH086 Creatinine with GFR 1.56
eGFR 43.73
HbA1c 6.9

Dit betekend matige nierschade.

Mijn dokter Surin vondt dat doorgaan met Metformine niet verantwoord is, heb zelf even op Google gekeken en daar zegt men dat metformine niet te gebruiken bij nierschade. Ik had nog Minidiab 5 mg in huis en ben deze weer gaan gebruiken sinds gisteren.

Graag u antwoord.

Veel dank en vriendelijke groet,

B.

******

Beste Bert,
Goed dat je die test hebt gedaan. Je dokter heeft gelijk, dat je geen Metformine meer moet gebruiken.
Als je hier Tolbutamide kunt kopen, zou ik dat doen. Maximaal 2000 mg per dag.
Alle andere sulfonamides worden bij een GFR (klaring) van <50 afgeraden. Ook Minidiap dus.
Dan bestaat er nog de mogelijkheid over te gaan op een middel als Januvia (Sitagliptina). Dat is echter vrij duur. Dosering 1x daags 50 mg om te beginnen. Elke dag op dezelfde tijd innemen. Afhankelijk van je suiker kun je verhogen tot 100 mg 1x daags. Is dat niet genoeg, dan moet je jouw insuline gaan verhogen en/of overgaan op andere insulines.
Ook kun je dan gaan denken over Liraglutide  of Exenatide (een maal per week). Allemaal heel kostbaar en waarschijnlijk ook niet geschikt voor je nieren.
Andrea, de verpleegster die vorige week reageerde heeft misschien ook nog een idee. Zij is zeer ervaren met diabetes en haar hulp komt zeer gelegen.
Vriendelijke groet,
Maarten

4 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Medicijngebruik bij diabetes mellitus (suikerziekte)”

 1. Henk Wag zegt op

  Ik gebruik op doktersvoorschrift Janumet, evenals het hierboven genoemde Januvia (sitagliptina). Ik koop het bij de Fascino Pharmacy, en betaal 2440 bath voor een doos met 56 tabletten van 50 mg. Inname 1 x daags. Dat is dus zo’n 44 bath voor 1 tablet. “Duur” is natuurlijk altijd een relatief begrip, maar ik kan 44 bath per dag voor dit medicijn toch niet duur noemen !

 2. maarten vasbinder zegt op

  Janumet is een combinatie van Sitaglipina en Metformine.
  Duur is een relatief begrip.

  groet,

  Maarten

 3. Andrea zegt op

  Bij een matig verlaagde nierfunctie, wordt hier in Nederland Metformine 500 mg, 2dd1 tablet, als veilig beschouwd. In plaats van Tolbutamide als toevoeging aan langwerkende insuline is Gliclazide 80 mg (max 3dd1, innemen bij de maaltijden) veiliger, en daarbij hoeft de dosis ook niet aangepast te worden als de eGFR verder daalt. GLP-1 heeft geen voorkeur bij dalende nierfunctie, maar aan de andere kant: ellke kg gewichtsverlies helpt bij het beschermen van de nieren, verbeteren van de bloeddruk, en ook verbeteren van je glucosenaarden. Een DPP4 remmer is duurder (wordt in Nederland niet vergoed bij insulinegebruik) maar sommige soortenkunnen veilig gebruikt worden(soms in lagere dosering) bij een dalende nierfunctie. Galvus (Vildagliptine) 1dd 50 mg bij EGfr <50 (goedkoopst) en Linagliptine of Trajenta 5 mg ongeacht nierfunctie (duurst). Liever geen Januvia vanwege noodzaak dosering steeds aan te passen aan de nierfunctie.
  Met vriendelijke groet, Andrea

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Bedankt Andrea,

  Goed advies. Gliclazide is hier verkrijgbaar volgens mijn inlichtingen.
  Als ik je was, Bert zou ik mijn Minidiap opmaken en dan overstappen op Gliclazide (Diamicron)
  Als dat niet werkt, zien we wel weer.

  Vriendelijke groet,

  Maarten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website