Wie in het centrum van Bangkok woont of in andere steden in Thailand met druk verkeer woont mag zich serieus zorgen maken om zijn gezondheid door luchtverontreiniging. 

Longartsen in Nederland wijzen op het gevaar van luchtvervuiling. Zo laat longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam  in het AD weten dat er vooral onder niet-rokende vrouwen een bepaald type longkanker in opkomst is, dat er twintig tot dertig jaar geleden nog niet was. “De schade aan longen en hart van vuile lucht is enorm”, aldus In ’t Veen.

Longartsen en het Longfonds stuurden dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer, waarbij zij er op wijzen dat het gevaar van ‘vieze lucht’ voor mens en dier wordt onderschat.

5,5 miljoen doden door luchtvervuiling

Momenteel sterven er jaarlijks wereldwijd zo’n 5,5 miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt luchtvervuiling in Nederland jaarlijks tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnames in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen.

Bron: NU.nl

7 reacties op “Longartsen wijzen op het gevaar van luchtvervuiling”

 1. bert zegt op

  En dan maken we ons druk om die ene sigaret die op het strand of voor het restaurant word gerookt en we toevallig een beetje meeroken.
  Als niet-roker denk ik dat alles een beetje doorslaat.
  Niet alleen o het gebied van roken trouwens

  • peter zegt op

   Het gaat bij het meeroken natuurlijk niet alleen om de gezondheid.
   Het is gewoon erg hinderlijk om rook te moeten inademen.
   Als je b.v de pech hebt dat er een roker naast je komt te zitten wanneer je
   op een terrasje van een kopje koffie geniet of erger als je op het strand
   een stoel gehuurd hebt. Ik ga dan meestal maar eerder weg maar correct
   vind ik het beslist niet.

 2. ruud zegt op

  Ik neem aan, dat je je in Bangkok best zorgen kunt maken over je longen.
  Niet alleen door de vuile lucht, maar ook door het asbest dat op grote schaal met haakse slijpers op maat wordt gezaagd in Thailand.
  Nu denk ik wel dat het gevaar van het asbest in Nederland zwaar overdreven wordt, maar als je het in grote hoeveelheden inademt, zal het waarschijnlijk niet best voor je longen zijn.

  Wat me wel verbaast in het verhaal van de longartsen, is dat in een tijd waarin de lucht in Nederland schoner is, dan die de laatste honderd jaar is geweest, longkanker door vuile lucht in opkomst is.
  Ik denk dat er wel meer over die claim van de longartsen te zeggen valt.
  Ze hebben in ieder geval iets uit te leggen over het waarom van die stijging.

 3. DJ zegt op

  Sorry maar te lang hebben we geroepen het zal wel meevallen en steek er nog maar eens eentje op. Maar inmiddels is het toch wel duidelijk hoop ik dat roken dodelijk is en meeroken tenminste irritant is en bij grotere hoeveelheden natuurlijk ook schadelijk.
  Hoe graag ik ook in Bangkok verblijf, als voorbeeld dan maar, je hoeft toch geen geleerde te zijn om te begrijpen dat de lucht daar nou niet bepaald gezond is te noemen en uiteindelijk natuurlijk zeer schadelijk is voor eenieder die daar leeft.
  In plaats van te blijven roepen het zal wel loslopen, wordt het misschien tijd om wat meer te laten horen genoeg is genoeg en wij mensen pikken het niet langer meer en eisen een oplossing voor deze vervuiling.
  Dan weet ik ook wel dat het morgen niet opgelost is maar een andere manier van denken en opstellen kan in ieder geval een begin zijn van een oplossing.

 4. herman69 zegt op

  Ja idd, overall in Thailand is de luchtvervuiling weelderig aanwezig.
  Al die stinkende diesels die hier rondrijden, en komt er nog bij het vuile stof die op de wegen
  liggen die u als dessert ook inademd.

  En u bent een crimineel als u een sigaretje rookt en betaal maar een boete waar het zogezegt
  niet mag gerookt worden man man man.

  Voor mij is Thailand een vuil land, het geeft u gezondheid zeker geen boost.

 5. John Castricum zegt op

  Hier in Chiang Mai wordt het ook steeds drukker met het verkeer. De stad groeit uit zijn jasje. Het valt mij op dat vele diesels erg vervuilend zijn. Je zit soms achter zo,n zwarte rookwolk. De wagens moeten ieder jaar gekeurd worden voor de wegenbelasting maar men doet dus weinig aan de vervuilende auto,s. Dus de overheid zou daar ook eens strenger moeten optreden. Daarnaast is de verbranding van rijstvelden en afval van mais ook nog steeds gaande en zou beter gecontroleerd moet worden.

 6. Wim van Beveren zegt op

  Op het platte land is het hier ook niet veel beter. Als buren aan alle kanten houtskool aan het produceren zijn, lijkt me ook heel slecht voor de gezondheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website