Hiv-epidemie grijpt om zich heen bij homoseksuele mannen in Thailand

Doordat homoseksuele mannen in Thailand zelden condooms gebruiken, grijpt de besmetting met hiv in dat land snel om zich heen.

De belangrijkste besmettingsbron zijn mannen die net zijn geïnfecteerd. Hun virale load in het bloed is dan het hoogst, en vanwege het niet-consequente gebruik van condooms worden veel andere mannen besmet.

In een vandaag gepubliceerd onderzoek pleit Nittaya Phanuphak voor het gebruik van innovatieve methoden om hiv-besmetting in een vroeg stadium op te sporen en besmette mannen goede zorg aan te bieden. Alleen dan kan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen in Thailand onder controle worden gebracht.

In het tweede deel van haar onderzoek keek Phanuphak naar de sporen van anuskanker bij hiv-positieve mannen. De kans om deze ziekte op te lopen is groter voor seropositieve mannen. Ze pleit voor het gebruik van biomarkers om de voorloper van de ziekte op te sporen. Normaal gebeurt dat met een onderzoek van de anus met een scope (anusscopie), maar die techniek is in Thailand beperkt beschikbaar. Ze wijst erop dat mensen met een hiv-besmetting door de medicatie langer leven. Dan kan de ziekte vaker de kop op steken. Phanuphak adviseert effectieve programma’s voor screening en behandeling van de ziekte op te zetten.

Bron: Promoting Early Detection of HIV and Anal Dysplasia in Thai Men Who Have Sex With Men – Mw. N. Phanuphak. Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Hiv-epidemie grijpt om zich heen bij homoseksuele mannen in Thailand”

 1. Ferdinand zegt op

  “Homosexueel” is een zeer grijs gebied in Thailand. Hoeveel “heterosexuele” jongens hebben niet een job in de sexindustrie, gaan elke avond met mannen mee en worden dan om 2 uur bij de “club” opgehaald door hun vriendinnetje.
  Dat vriendinnetje werkt dan vaak ook weer in een club, en zo is de cirkel rond.
  “Klanten” aan beide kanten lopen net zoveel gevaar, vooral daar het condoom gebruik ook bij het vriendinnetje erg vrijblijvend is.

  In al die jaren hier heb ik me zo vaak verbaasd dat meisjes uit de bussiness regelmatig naar gay bars gaan en daar een jongen oppikken, hun zuur verdiende geld daar betalen om lol te hebben.

  Maar ook bij de jongeren op de middelbare school, niet uit het “milieu” zijn de grenzen vaag. Ook al heeft hij een vriendin, af en toe een avontuurtje met een goeie vriend is ook nooit weg. Ken hier in het dorp diverse jongeren die van “beide walletjes eten”.

  Als ik artikelen in de Thaise kranten lees was “Condome Awareness” in Thailand lange tijd erg hoog. Dit dankzij goede voorlichting en beschikbaar stellen van condooms. Het lijkt er op dat hiv nu echter vergeten is.
  Sex op vroege leeftijd, vaak met wisselende partners, is in het preutse Thailand, bv onder middelbare scholieren niet iets ongewoons. Liefst zonder condoom.
  Thailand is een van de landen met de hoogste aantallen (zeer)jonge moeders.

  De meisjes in de duizenden karaokes op het platte land zijn ook niet zo erg moeilijk. Het oplopen van hiv blijft in Thailand volgens mij geen denkbeeldige zaak en niet alleen bij homosexuelen.
  Bij “werkzaamheden buiten de deur” voor alle zekerheid maar eigen condooms meenemen.

 2. Mia zegt op

  Poeh..heftig. En ook de respons. Blijkbaar moet er een enorme kentering komen op dat gebied in thailand. Ben echt blij dat ik 12 jaar n relatie heb en allebei trouw en monogaam als wat. En niet meer hoef te vragen..voor dat er aan de daad wordt gedaan : euh bij de way..wanneer heb jij je voor t laatst getest. En heb je condooms bij je.Ik namelijk wel….:)

 3. Peter@ zegt op

  Ik ben het volledig met Ferdinand eens, ik heb het in Pattaya zelf ook meegemaakt van een buurjongen van mijn toenmalige partner in Pattaya die ook naar die clubs ging om wat bij te verdienen terwijl zijn vriendin/vrouw thuis achterbleef met een baby. Ik heb daar hele drama’s meegemaakt. Ook de Thaise dames gebruiken trouwens niet altijd condooms

 4. Gay-Jomtien zegt op

  Of Thaise jongemannen (voor mij iever 20+ en nooit 18-) die hun lichaam voor het verkopen van homoseksuele seks aanbieden zelf homoseksueel zijn, valt vaak te betwijfelen. Velen hebben wel homoseksuele gevoelens en ze vinden het ook wel prettig of aanvaardbaar of ze geven die indruk tenminste, is mijn ervaring. Hoe dan ook: neem nooit welk risico dan ook, voor hem en voor jezelf. Thai boys zijn doorgaans heaven on earth maar verwoest nooit zijn of jouw verdere leven als gevolg van kortstondige genoegens: vrij altijd veilig met een condoom!

 5. Dr. Singh, huisarts zegt op

  Beste lezers’

  Zoals gewoonlijk wordt er achter de schermen heel hard gewerkt voor de genezing van welke ziekte dan ook. Ook in geval van HIV.

  Recente mededeling uit het Medisch Contakt: Veel leesplezier.

  dr. Singh, huisarts, tel +66876694884

  10 april 2013

  Rectale gel veelbelovend als hiv-preventie

  Een anti-hiv-gel die oorspronkelijk voor vaginaal gebruik is ontwikkeld, boekt veelbelovende resultaten bij rectaal gebruik door hiv-negatieve mannen en vrouwen. Dat blijkt uit fase-I-veiligheidsonderzoek dat vorige week is gepubliceerd in PLoS One.

  beeld: Thinkstock
  De Amerikaanse studie, mede gefinancierd door de National Institute of Health, testte een antiretrovirale gel (tenofovir) die met een applicator in het rectum wordt aangebracht. Hiermee wordt mogelijk de transmissie van hiv door onbeschermd anaal contact verminderd of voorkomen. Om de gel beter geschikt te maken voor rectaal gebruik, is de samenstelling van de gel voor deze studie veranderd: er zit minder glycerine in dan in de vaginale variant.

  In totaal 65 personen (waarvan 45 mannen en 20 vrouwen) werden in vier groepen ingedeeld. Die groepen werden gerandomiseerd naar de tenofovirgel, placebogel, spermicidegel of geen behandeling. De gel bleek goed te worden verdragen door de proefpersonen. Er bleek geen significant verschil in bijwerkingen tussen de drie groepen met behandeling. Van de personen die de tenofovirgel gebruikt hebben zou 87 procent het product in de toekomst willen gebruiken.

  De onderzoekers plannen nu een fase-II-trial met meer proefpersonen, onder meer om uit te zoeken of dagelijks gebruik van de gel of incidenteel gebruik (voor en na anaal contact) de voorkeur verdient. Daarnaast zal het gebruik van de gel ook worden vergeleken met orale retrovirale middelen (Truvada). Onderzoek naar de vaginale variant van de tenofovirgel is al verder: momenteel is er een fase-III-studie gaande.

  Floor Tilmans

  Lees ook:

  Vaginale gel tegen hiv-besmetting
  Kankermedicijn wellicht nuttig tegen hiv
  Tweejarig kind lijkt genezen van hiv
  Hiv over het hoofd gezien


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website