Nog even dan is het kerst, dan wordt er meestal weer overvloedig gegeten en gedronken. Wanneer in het nieuwe jaar de weegschaal onverbiddelijk confronterend is, dan komen de goede voornemens weer om de hoek krijgen. Mocht je besluiten om (meer) te gaan sporten om af te vallen dan kan dat wel eens tegenvallen.

Extra calorieën verbranden door te sporten? Is dat wel effectief? En welke sport geeft het meeste resultaat?

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van je stofwisseling, je leeftijd en hoe zwaar je bent. Sommige mensen hebben een snellere stofwisseling, dus verbranden gemakkelijker calorieën.

In de onderstaande tabel vind je hoeveel kilocalorieën je gemiddeld per kilo lichaamsgewicht per uur verbruikt bij een bepaalde activiteit. Vermenigvuldig het getal met je eigen gewicht en je ziet hoeveel calorieën je per uur verbruikt. Reken dit om naar minuten door het getal te delen door zestig en te vermenigvuldigen met het aantal minuten dat je beweegt.

Activiteit kcal / kg / uur
Aerobics 6
Badminton 4,5
Basketbal 6
Fietsen (16 km/u) 4
Fitness 5,5
Handbal  8
Hardlopen (11 km/u) 11,5
Hockey  8
Joggen (6 km/u)  7
Judo / karate 10
Racefietsen (25-30 km/u) 12
Schaatsen 7
Spinning 9
Squash 12
Tafeltennis 4
Tennis 7
Touwtje springen 8
Voetbal 7
Volleybal 3
Wandelen (5 km/u) 3,5
Zwemmen 6

Stel, je weegt 75 kg en gaat fietsen. Hiermee verbruik je dan ongeveer 4 (kcal per uur per gewicht) x 75 (je gewicht) = 300 kcal per uur.

Krachttraining

Ook in rust verbruikt je lichaam calorieën. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbruikt, ook als je rustig op de bank zit. Krachttraining helpt dus om je gewicht onder controle te houden. Als je cardiotraining afwisselt met spierversterkende oefeningen zul je geen zichtbare spieren ontwikkelen, maar geef je je stofwisseling wel een extra boost. Je kunt je spieren aan het werk zetten met gewichten, toestellen of in een groepsles op de sportschool, zoals bodypump.

Geen sportfan?

Ook met allerlei dagelijkse bezigheden verbruik je calorieën. Neem de trap in plaats van de lift, want met 12 minuten trap lopen verbrand je er zo honderd. Honderd calorieën kun je ook verbranden door huishoudelijke klusjes te doen, bijvoorbeeld 25 minuten strijken of afwassen, 20 minuten de bedden opmaken, stofzuigen of de vloer dweilen of 40 minuten koken. Ook tuinieren, de auto wassen en verven zijn goede workouts.

Conclusie: ander eetpatroon meer effectief

Om een kilogram lichaamsgewicht te verliezen, moet je zo’n 7000 kilocalorieën verbranden. Als je 70 kg weegt, staat dat gelijk aan 25 uur fietsen! Gaan sporten maar hetzelfde blijven eten, is dan ook niet de oplossing tegen overgewicht. Je moet wel heel erg veel bewegen om ervan af te vallen. Als je wat pondjes kwijt wilt, is het belangrijk om ook naar je eetpatroon te kijken. Minder vet en suiker eten dus en jezelf niet voor je sportprestaties belonen met iets lekkers.

Natuurlijk is dit geen pleidooi om niet te gaan sporten. Sporten is erg gezond. Door te sporten functioneert je lichaam en geest beter, je voelt je vol energie, je spijsvertering werkt efficiënter, je hersenen krijgen meer zuurstof, het schenkt je weerstandsvermogen tegen ziektes en helpt je zo lang mogelijk gezond te blijven.

Maar als je wilt effectief wilt afvallen moet je toch eerst kijken naar je voedingspatroon.

Bron: Gezondheidsnet.nl

6 reacties op “Goede voornemens: Afvallen door te sporten? Vergeet het maar”

 1. Denny zegt op

  Je hebt gelijk, maar…..al dat lekkere Thaise eten?????

 2. Fransamsterdam zegt op

  Vergeet niet dat een flesje bier 135 Kcal oplevert. Als je er bijvoorbeeld in slaagt om in plaats van de eerste 5 flesjes bier 3 koffie en 2 water of cola light te drinken scheelt dat je 675 Kcal.
  Als je 7000 Kcal per kilo rekent, scheelt dat dus 100 gram lichaamsgewicht per dag, 0.7 kilo per week, 3 kilo per maand.
  Dit is natuurlijk geen optie voor de zeer matige drinker, maar voor mensen die gewend zijn om er ’s middags uit gewoonte al de nodige naar binnen te klokken is dit met enige wil heel goed haalbaar en levert het naast de gewichtsbesparing nog meer voordelen op.

  • Jan Doedel zegt op

   Klopt, maar de verstokte drinkers kunnen overstappen op sherry, droge port of droge witte wijn. In Nederland dan. In Thailand duur, lang niet overal verkrijgbaar en dan ook nog eens vaak bij verkeerde temperaturen bewaard. Dat lichaamsbeweging alleen niet helpt was overigens allang bekend. Je ziet bovendien veel mensen die 8 uur per dag zwaar werk doen en toch moddervet zijn. Bv vrouwen in de verpleging.

 3. Jan zegt op

  Raar om het resultaat van fietsen als argument te nemen tegen sportrendement op gewichtsverlies. Sporten op de fiets is niet gewoon fietsen maar racefietsen. Iemand van 70 kg. verliest bij gelijkblijvend eetpatroon in gekozen voorbeeld dan, met één uur racefietsen per dag, 1 kg in een dag of acht (acht uur racefietsen). Dus 4 kg per maand, 24 kg in een half jaar. Dat schiet dus wel degelijk behoorlijk op. (en zelfs met gewoon fietsen kom je overigens nog altijd op 8 kg gewichtsverlies in een half jaar; noem dat maar niks).

 4. Marc zegt op

  Ik ben nu ruim een jaar bijna dagelijks aan het fietsen; ongeveer 42 km (gemiddeld 20 km/uur). Na het fietsen meestal 45 minuten het zwembad in. Ik heb mijn eet- of drinkpatroon NIET aangepast. Resultaat : ik denk hooguit 2, misschien 3 kg gewichtsverlies (eigelijk verwaarloosbaar)

  • NicoB zegt op

   Maar 2 á 3 kg gewichtsverlies in 1 jaar, eigenlijk verwaarloosbaar.
   Maar toch, blijf nou fietsen, ben je 20 tot 30 kg te zwaar, ben je na 10 jaar die overkilo’s wel kwijt, of je bent in elk geval dan niet aangekomen. Het is maar hoe je het ziet.
   NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website