Gezond en toch ziek!?

Door Redactie
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags: , ,
28 augustus 2013

De 70-jarige Yuth (niet zijn echte naam) kreeg op vaderdag een gezondheidscontrole van zijn zoon cadeau. Alhoewel Yuth gezond was, werd er bij een elektrocardiogram geconstateerd dat zijn hartslag onregelmatig was. De arts vermoedde dat hij een aandoening aan zijn hartslagader had. Yuth moest vervolgens een inspanningstest doen, waarvoor hij met vlag en wimpel slaagde. Maar de arts was nog niet tevreden. Hij probeerde een andere methode, hartkatheterisatie genoemd. Daarbij wordt via een katheter een contrastvloeistof in de bloedstroom ingebracht om de hartslagader zichtbaar te maken op een röntgenfoto. De arts raakte echter een slagader en Yuth stierf.

Saipin Hathirat, verbonden aan de faculteit gezinsgeneeskunde van de Mahidol universiteit en het Ramathibodi ziekenhuis, deed onlangs onderzoek naar de kwaliteit van de gezondheidscontroles, die worden aangeboden. Ze geeft het voorbeeld als illustratie van haar conclusie: patiënten worden soms onderworpen aan onnodige en zelfs gevaarlijke testen.

‘De mensen denken dat ze een goede gezondheid kunnen kopen’, zegt ze. ‘Maar hun gezondheid wordt soms ondermijnd door doelloze controles. Patiënten hebben er vaak enorme hoeveelheden geld voor over, maar ze worden zelden geïnformeerd over de risico’s. In sommige ziekenhuizen kosten die controles tienduizenden baht.’

Veel ziekenhuizen gebruiken uiterst gevoelige apparatuur die zelfs de miniemste afwijking kan vaststellen, zoals in het geval van Yuth’s hartslag. Maar de keerzijde van deze uiterst gevoelige testen is dat ze minder gemakkelijk kunnen vaststellen dat er juist geen sprake is van ziekte. De apparatuur ziet vaak ‘afwijkingen’ die in werkelijkheid geen echte ziektes zijn.

Ook het Health Intervention and Technology Assessment Programma (Hitap), de researchtak van het ministerie van Volksgezondheid, stelt vast dat slechts weinig controles nut hebben voor de klant. Veel ziekenhuizen voeren standaardcontroles uit ongeacht de leeftijd van de persoon en ondanks het feit dat sommige testen voor bepaalde leeftijdsgroepen niet nodig zijn.

Het is niet zo moeilijk om te bedenken waarom dat gebeurt. Er valt goed geld mee te verdienen. In 2009 gaven Thais 1,5 miljard baht uit aan controles; drie jaar later was dat 2,2 miljard baht. De reclamecampagnes van de ziekenhuizen waren niet voor niets geweest.

Volgens een onderzoek van het National Statistical Office in 2011 verdienden particuliere ziekenhuizen 9,4 miljard baht aan het gebruik van medische apparatuur, 9,6 miljard baht aan laboratoriumonderzoeken en 6,6 miljard baht aan röntgenfoto’s. Dat geld komt uit twee ziektekostenverzekeringen: het civil service healthcare scheme (voor ambtenaren) en het 30-baht universal healthcare scheme (volksverzekering, zeg maar ons oude ziekenfonds).

Aan die geldklopperij komt mogelijk een eind, nu Hitap een lijst heeft opgesteld van standaardcontroles voor gezonde mensen, die iedere Thai kan kopen. Het ministerie van Volksgezondheid bestudeert momenteel het voorstel en in december staat het op de agenda van de jaarlijkse National Health Assembly.

Dat is dan de aanbodkant; de vraagkant is een ander verhaal. Een medewerker van het National Health Commission Office zegt: ‘Het zal nog moeilijk worden om de mythe te ontkrachten dat iedereen elk jaar op elke ziekte moet worden gecontroleerd. Controles zijn alleen maar goed als ze gebaseerd zijn op kennis over een specifieke ziekte en de gezondheidsconditie van elke persoon.’

(Bron: Bangkok Post, 25 augustus 2013; met dank aan Tino Kuis voor de vertaling van het medisch jargon)

7 reacties op “Gezond en toch ziek!?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik ga nog iets verder dan dit uitstekende artikel. Ik ben van mening dat elke check-up van personen zonder klachten geheel nutteloos is, enkele uitzonderingen daargelaten. Daar is uitgebreide literatuur over, bij tienduizenden personen en over decennia gemeten. Het is nooit vastgesteld dat een jaarlijkste gezondheidscontrole in de jaren daarna tot minder ziekteperiodes leidt of de levensverwachting verhoogdt. Gewoon niet doen. Ik doe het ook niet.

 2. GerrieQ8 zegt op

  Volgens mij is er niemand die jouw lichaam beter kent dan jezelf. Alleen wanneer ik iets serieus bemerk ga ik naar de huisarts, maar minimaal 1 x per jaar. Gewoon om te vragen hoe het met hem is.

  • louise zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten.

 3. willem zegt op

  Gezond en toch ziek:
  Om te beginnen,je bent toch in een ander land.Ik persoonlijk ben een week ziek geweest van een airco in mijn hotel,waarvan de filter niet tijdig gereinigd is! Mijn vriendin wilde me gelijk naar het ziekenhuis brengen,maar ik zei haar eerst wat pillen bij de farmacia te halen,waardoor ik weer herstelde. Het valt mij wel op dat de Thai snel gelijk naar een ziekenhuis willen,ondanks het kostenplaatje
  Gr; Willem Scheveningen…

 4. louise zegt op

  @ Dick,

  Nou, dat zal eens een keer tijd worden dat die ziekhuizen eens flink aangepakt worden.
  Heel veel dingen zijn al duurder hier dan in Nederland.
  Handelen in het ziekenhuis en dan ineens 56.000.– minder te betalen!!!!!!

  En die winst die je beschreef over de apparatuur e.d..

  Dit was berekend alleen over thaise bezoeken, correct???

  Zou dan wel eens willen weten als de omzet, gemaakt met farangs, er bij komt wat dan de uiteindelijke uitkomst is.

  Louise

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Louise Ik heb het artikel er nog eens bijgenomen. Het gaat om winsten die de particuliere ziekenhuizen hebben gemaakt. De genoemde bedragen kunnen niet alleen betrekking hebben op de gezondheidscontroles want daaraan gaven Thais in 2011 2,2 miljard baht uit. Ik vermoed dat ze berekend zijn over alle bezoeken; niet alleen Thais, maar ook buitenlanders. Maar erg duidelijk is het artikel op dit punt niet, zoals ik wel vaker bij artikelen in Bangkok Post moet gissen wat er bedoeld wordt. De eindconclusie lijkt me wel duidelijk: particuliere ziekenhuizen verdienen kapitalen aan hun diensten, maar dat is bijna een open deur.

 5. chelsea zegt op

  Moderator: Met excuses dat wij uw reactie over uw ervaringen met het Samitivej ziekenhuis niet plaatsen, maar Thailandblog is geen klaagmuur. Gelukkig is het wel allemaal goed gekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website