Veel oudere Nederlanders in Thailand gebruiken een plastablet tegen hoge bloedruk, hartfalen en oedeem. Nu blijkt dat de combinatie van langdurig gebruik van hydrochloorthiazide (HCT) en veel zon, de gebruiker meer kans heeft op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.

Hydrochloorthiazide is een plastablet dat de bloeddruk verlaagt en de pompkracht van het hart verbetert, maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwt gebruikers op basis van onderzoek van het Deense instituut voor onderzoek naar kanker.

Hydrochloorthiazide maakt de huid gevoeliger voor de schadelijke uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Gebruikers van de plastabletten moeten daarom extra voorzichtig zijn. Het college raadt het middel niet af, maar patiënten en behandelaars moeten wel alert zijn op signalen die een relatie hebben met huidkanker. Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elk soort huidkanker ziet er anders uit.

Het gebruik van het medicijn moet wel worden heroverwogen bij patiënten die al eerder huidkanker hebben gehad. Het risico dat zij nog een keer huidkanker krijgen, is voor deze groep extra groot.

Zelf stoppen met het medicijn is niet wenselijk, bespreek dat altijd eerst met een arts.

Bron: NU.nl

2 reacties op “‘Gebruikers van plastablet hebben grotere kans op huidkanker’”

  1. Bob zegt op

    Bedankt voor deze goede informatie.

  2. Nico Meerhof zegt op

    Laat je niet weerstandsloos allerlei pillen in de maag splitsen voordat je geprobeerd hebt om problemem anders op te lossen! Waar gebeurd! : Mijn vrouw (70) voelt zich wat gejaagd en vraagt bloeddrukmeting op de sportschool. Bovendruk 180 dus maar even niet sporten die avond. Huisarts—-> 24 uurs bloedrukmeter—>> Resultaat toch gemiddeld wel tamelijk hoog——->Plaspillen liggen al klaar bij de apotheek——>Afbesteld! In plaats daarvan direkt een eigen bloedrukmeter gekocht en direkt volledig zoutloos dieet———> resultaat inmiddels de bloeddruk van een jonge meid. Eet sinds een jaar dus zelf ook vrijwel zoutloos en ik moet zeggen dat je met kruiden etc. uiteidelijk het zout niet mist. Zal niet voor iedereen opgaan maar als zout de grote boosdoener is bij iemand kan het weglaten daarvan wonderen doen en op jaarbasis zowel financiële als gezondheidswinst opleveren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website