Toeristen die naar Phuket gaan of daar al verblijven, dienen rekening te houden met de gevaren van dengue (knokkelkoorts).

Volgens de Phuket Gazette is het aantal patiënten die dengue hebben opgelopen, het hoogste in 20 jaar. “Alleen al de afgelopen twee maanden werd er in dit ziekenhuis bij 25 mensen dengue vastgesteld. Onder hen waren een aantal toeristen”, aldus Sirichai Silapa-acha, directeur van het Patong Hospital.

“In de eerste zes maanden van dit jaar, raakten 1193 mensen op Phuket besmet met dengue”, verklaarde de heer Bancha, woordvoerder van de Thaise gezondheidsdienst. “Dat is 3 keer zoveel als vorig jaar.”

De autoriteiten dringen er bij de bevolking op aan om stilstaand water af te dekken of weg te laten lopen om te voorkomen dat muggen eitjes leggen in het water.

Voorts dienen personen die klachten hebben zich te laten onderzoeken in het ziekenhuis.

Dengue (knokkelkoorts)

Dengue is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in veel tropische landen en ook in Thailand. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig. Er bestaat nog geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling.

Bescherm je tegen muggenbeten

Muggen die dengue overbrengen steken overdag. Dit betekent dat je jezelf 24 uur per dag moet beschermen:

 • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek, sokken, schoenen).
 • Bescherm onbedekte lichaamsdelen (gezicht, handen, enkels) met insectenwerende middelen. Middelen met diethyltoluamide (DEET) zijn het meest effectief.
 • Gebruik een muskietennet, liefst geïmpregneerd.

9 reacties op “Dengue uitbraak Phuket: toeristen en expats opgepast”

 1. Willem zegt op

  Noodzakelijk en goedbedoeld advies. Maar wat zou ik nog te zoeken hebben in Phuket of Patong Beach met lange broeken, lange mouwen en ingesmeerd met DEET? Een waterscooter of een motorbike huren is er ook al niet meer bij als je voor een krasje al duizenden bahts moet betalen. Gelukkig zijn er betere plaatsen in Thailand.
  Het is overigens wel verontrustend dat dengue probleem. Die mug rukt verder en verder op en behalve jezelf beschermen is er niets tegen te doen.

 2. loe zegt op

  De uitbraak is niet alleen op Phuket. In heel Thailand zijn duizenden gevallen bekend.
  Ik heb zelf Dengue gehad op Koh Samui, enkele jaren geleden. Momenteel heeft een kennis van me Dengue, hier op Samui. Sommige mensen hebben niet veel last van
  muggenbeten. Mij vinden ze toevallig heel erg lekker. 🙁 Gelukkig wordt Dengue alleen verspreid door de gestreepte tijgermug 🙂 en zijn niet alle muggen besmet met het virus.
  Er is weinig tegen te ondernemen. Ik spuit me regelmatig in met Off (met Deet). Krijg je toch Dengue….. Uitzieken, dan maar. Maar het is geen pretje weet ik uit ervaring.

 3. Peter vz zegt op

  Misschien goed nog te vermelden dat alleen de hemorraghische versie van dengue een hoog risico gehalte kent. Dit loop je meestal pas de bij de tweede besmetting op. Er zijn 4 varianten. Je kan het dus maximaal 4 maal krijgen. Bij een eerste besmetting lijken de symptomen op een zware griep. Bij de hemorraghische versie vermindert het bloedstollingsgehalte aanzienlijk, waardoor je door de wanden van je bloedvaten gaat bloeden. Dat kan tot inwendige bloedigen leiden en de zogenaamde dengue shock. Het is die dengue shock die regelmatig een dodelijke afloop heeft. Dit is speelt pas op de 6&7 dag vanaf de eerste symptomen. Na 7 dagen ben je dengue virus vrij, maar meestal nog weken erg moe. Ik spreek hier uit eigen ervaring en heb er toen veel over gelezen.
  Dengue kan pveral in Thailand voorkomen maar hoofdzakelijk daar waar veel mensen bij elkaar zijn. Overbrenging door de mug is namelijk meestal doordat deze mug eerst iemand die besmet is steekt en dan een ander.

 4. Hans zegt op

  Een leuk verhaal maar het probleem speelt in heel Thailand en niet enkel in Phuket! Mijn vrouw en ik zijn in januari in Thailand (Pattaya) op vakantie geweest. Beide zijn we in het ziekenhuis terecht gekomen vanwege besmetting door het Denque-virus. Mijn vrouw is erg kwetsbaar voor muggensteken, zelf heb ik er nauwelijks last van. Maar deze keer was het toch raak. Mijn vrouw is ernstig ziek geweest en heeft zeven dagen in het ziekenhuis gelegen. Daar werd gesproken dat in zes maanden 25000 besmettingen waren geconstateerd waarvan zeventien met een dodelijke afloop. Dit aantal is zeker hoger omdat sommige patiënten de voorkeur geven aan het ziekbed thuis, Er is namelijk geen vaccinatie tegen het virus, evenals een behandeling. Er vindt een afbraak van bloedplaatjes plaats en alleen het lichaam kan dat herstellen.
  Opname in een ziekenhuis geeft je een optimale behandeling maar beperkt zich slechts tot een goede verzorging, observatie en toediening van vocht en vocht is heel belangrijk. Vooral ouderen met een mindere weerstand hebben te kampen met een moeizaam herstel en soms is er sprake van een fatale afloop. Wij spreken uit ervaring.
  Er zijn aanwijzingen dat dengue eerder optreedt door een tweede infectie bij iemand die eerder een dengue-aanval door een ander dengue-virus heeft doorgemaakt. Dat komt omdat het lichaam na de tweede infectie in eerste instantie antistoffen aanmaakt voor de eerder opgelopen infectie. Het genezingsproces na de tweede infectie zal daardoor moeizamer zijn. Veel informatie kun je vinden op internet.
  Preventie. De huid vooraf goed behandelen met een anti-muggenmiddel (met DEET). De muggen steken overdag dus draag beschermende kleding op plaatsen waar veel muggen zijn. Allemaal leuk, maar wie gaat bij 36 graden met een lange broek lopen of met regenpak aan het strand liggen?
  Thailand is overigens niet het enige land dat te maken heeft met dit probleem. Wel vindt ik dat de overheid de toeristen onvoldoende informeert. Misschien verklaarbaar want er zullen toeristen zijn die dan kiezen voor een andere bestemming.

 5. colin de Jong zegt op

  Die 25.000 zijn er inmiddels bijna 100.000 geworden met 95 dodelijke Dengue slachtoffers. Dit jaar is het veel erger dan voorgaande jaren en je moet inderdaad heel veel rusten na de beet. Heb ik niet gedaan want was druk en snoepte maar wat anti-biotica en testerone capsules,maar na verloop van tijd kon ik niet meer lopen,noch staan en sukkel al ruim 5 maanden hiermee,met af en toe een goede dag ertussen.Na 3 ziekenhuizen ben ik er ook achter dat er geen enkel middel of medicijn bestaat,dan alleen veel rusten. Een arts vertelde mij dat hij patienten had van meer dan een jaar. De eerste keer kun je flink ziek zijn, maar de 2e keer is veel gevaarlijker en vaak met dodelijke afloop indien je weinig weerstand hebt. Vooral oudjes en heel jonge kinderen zijn de grootste risico’s. Echter de 3e keer schijnt niet zo’n probleem te zijn.

 6. George Vddk zegt op

  Koh Lipeh januari 2013: Ikzelf (72 jaar)kreeg s’nachts plots een stekende hoofdpijn en hoge koorts(+39.50°C). Ik nam Paracetemol om de koorts te zakken en de pijn te stillen..
  De lokale apotheker zei : er is geen Dengue Fever op Koh Lipeh 🙂 , maar de lokale EHBO dienst bevestigde de symptomen en er werd mij aanbevolen veel elektrolyten te drinken en veel te rusten….Ik was een tiental dagen uitgeteld en nadien terug OK..
  Enkele tijd nadien was het de beurt aan mijn zoon(40jaar) en nadien enkele Thaise vrienden.
  Dengue is geen lachertje vooral voor mensen die hier slechts enkele weken verblijven.
  Dus vooral na 15.00u “slip slap slop” anti-muggenmelk smeren en afdekken en vooral bescherm je kinderen!!!!!
  Prettige vakantie gewenst.

 7. R. Derks zegt op

  Meer weten over dengue zie de docu “Dengue of knokkelkoorts …nooit van gehoord ” op You Tube
  http://www.youtube.com/watch?v=vafP_96Ih3U

 8. Tingtong zegt op

  Lieve hemel, ik ben me hier een hoedje van geschrokken, eerst het de opkomst van het aidsvirus in de jaren 90 in Thailand en, toen vogelgriep, en nu dit, nog even en je moet bijna als een imker over straat gewapend met een fles DEET, (wat opzich ook geen ongevaarlijk goedje is) bovendien schijnen de muggen hier ook al resistent tegen te worden.
  Het leven word er niet vrolijker op in Thailand, ik kom soms thuis met 30/40 muggen beten op mijn benen, maar dat is snachts, dus als ik het goed begrepen heb slaapt deze Dengue mug dan, of heb ik het mis? en gaat het monster op pad zodra hij honger heeft, ongeacht of het nu dag of nacht is ??? wie heeft hier antwoord op?

 9. Hans zegt op

  Ik heb de video van dokter David Overbosch en dokter Bart Knols gezien, evenals de ervaringen van de patiënt. Dat het probleem groter is dan wordt gedacht wordt steeds duidelijker. En schrikbarend zijn de genoemde aantallen door Colin de Jong.

  Door dokter Overbosch worden achtereenvolgens de symptomen van Dengue vermeld. Uit zijn informatie wordt de indruk gewekt dat de genoemde symptomen daadwerkelijk geconstateerd worden. Dat is volgens mij niet zo. Zoals bij elke aandoening vertoond de patiënt een aantal symptomen waaraan een arts de diagnose kan vaststellen. Maar je krijgt die symptomen toch niet allemaal? Als je de bijsluiter van een medicijn raadpleeg dan wordt je daar niet vrolijk van. Bovendien, welke vorm van Dengue heb je? Als er vier varianten zijn welke heb je dan opgelopen?

  Zoals al eerder aangegeven, mijn vrouw en ik zijn beide vanwege Dengue opgenomen geweest in het Bangkok-Pattaya-Hospital te Pattaya. Ons is niet verteld welke variant we hadden opgelopen. Mijn vrouw had lichte koorts, voelde zich slap, geen eetlust en energie. Wel pijn in de spieren en botten. Maar van een knallende hoofdpijn was geen sprake. Mijn symptomen; slap, geen eetlust en de neiging om veel te slapen. Wel spier- en bot pijn. Geen koorts en zeker geen hoofdpijn!

  Wel was er in beide gevallen sprake van afbraak van de bloedplaatjes. Bij mijn vrouw was deze afbraak zodanig dat er een zorgelijke toestand was ontstaan. Toen geconstateerd werd dat er bij de afbraak een ommekeer plaatsvond mocht ze het ziekenhuis verlaten. Herstel zou nog maanden duren.

  De afbraak van de bloedplaatjes in mijn situatie was geringer. Na twee dagen mocht ik het ziekenhuis weer verlaten. Bij het verblijf in het ziekenhuis wordt er wel voor gewaakt dat er geen bloedingen ontstaan. Zelfs tandenpoetsen werd afgeraden.

  Voor ons vragen; welke vorm van Dengue hadden wij opgelopen? Krijg je de variant van Dengue in een bepaalde volgorde? Welke symptomen zijn betrouwbaar? Het blijkt ook mogelijk te zijn dat je ongemerkt Dengue hebt opgelopen maar dat je diagnose simpelweg een griepje was.
  Heb je twijfels dan kan snel doormiddel van een bloedonderzoek de diagnose gesteld worden. Dit onderzoek is betrouwbaar en in Thailand kun je zelfs op de uitslag wachten. Al bij al, nog veel vragen en onzekerheden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website