Een buikje is altijd ongezond, zelfs als je niet te zwaar bent. Mensen waarbij het vet vooral op de buik zit (appelvorm), lijken een hoger risico te hebben op vroegtijdig overlijden ten opzicht van personen met overgewicht of obesitas met een peervorm. Vooral mannen met buikvet hebben een hogere kans op dodelijke hart- en vaatziekten, dat blijkt uit een studie van de Mayo Clinic.

Buikvet wordt al langer gezien als ongezonder dan het vet dat zich op de heupen en lager nestelt. Heb je een appelfiguur, dan heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen met een peervorm. Uit het onderzoek blijkt echter dat BMI niet alles zegt over je gezondheid: je vetverdeling is misschien wel belangrijker dan het getal op de weegschaal.

Orgaanvet

Visceraal vet, ofwel orgaanvet, is erg ongezond als je er te veel van hebt. Wat heeft de buikomvang daarmee te maken? Wel een buikje is een aanwijzing dat er behalve op de buik ook rond de organen te veel vet is opgeslagen. Orgaanvet wordt pas een probleem als er te veel van is. Want dit vet produceert ook tal van ongewenste stofjes, zoals vetzuren, hormonen, ontstekingseiwitten en eiwitten die de stofwisseling beïnvloeden. Te veel orgaanvet, betekent dus te veel van die stofjes en dat geeft weer een verhoogd risico op hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Daarbij komt dat door het teveel aan vet de organen zélf minder goed werken, zoals je lever. Die heeft een ontgiftende functie en helpt bij de vertering van vetten. Een ‘te vette’ lever ontgift minder goed en produceert ook nog eens te veel van het ongezonde LDL-cholesterol.

Het onderzoek

De onderzoekers gebruikten gegevens van 15.184 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 18 tot 90 jaar met verschillende BMI’s. De verhouding tussen hun heup- en middelomtrek werd bepaald door de middelomtrek te delen door de heupomtrek. Een uitkomst hoger dan 1 betekent een forser middel.

Gedurende de onderzoeksperiode van 14 jaar overleden er ruim 3200 deelnemers. Ongeacht het BMI, bleken personen met een bredere taille een hoger risico op vroegtijdig overlijden te hebben. 11 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen had een normaal gewicht maar een hoge middel-heup-verhouding. Zij hadden een hoger – voor mannen ongeveer het dubbele – risico op vroegtijdig overlijden dan meer peervormige deelnemers met overgewicht of obese mensen.

Zelfs iedereen met een gezond gewicht moet er er op letten geen buikje te kweken. De genen bepalen voor een deel of je een appel- of peervorm hebt, maar daarnaast neemt de middelomtrek vaak toe bij het ouder worden. Buikspieroefeningen doen heeft weinig zin, het komt vooral aan op gezonder eten en bewegen.

Bron: Annals of Internal Medicine


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “‘Buikvet gevaarlijker voor de gezondheid dan overgewicht’”

  1. Jacques zegt op

    Wow wat een pens .Ik snap niet dat mensen zich dit aandoen, totaal geen respect voor eigen lichaam. Je ziet er velen paraderen op Pattaya beach. Ik zou mij rot schamen en mijzelf nimmer zo ten toon stellen. Maar ja niet iedereen kan de vleselijke geneugten (overmaat alcoholische drank en voedsel) weerstaan en zolang je geld hebt en dit spendeert aan de dames dan blijf je toch ” the handsome man” als altijd. Kennelijk zijn er dus mensen die willens en wetens niet oud willen worden, ieder zijn meug. Ik ga zo weer op de loopband en ik adviseer een ieder mijn goede voorbeeld te volgen. Chockdee naa.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website