Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ben een Nederlandse pensionado van 67 jaar. ik verblijf 8 maanden per jaar in Thailand/Cambodia. Altijd gezond geweest. Een paar dagen voor mijn vertrek terug naar Nederland, twee maanden geleden, kreeg ik koorts en voelde ik me slap, geen honger etc. Op Schiphol werd ik uit de uitstappende passagiers gepikt (mijn Cambodjaanse vriendin had stiekem de vertrekbalie geïnformeerd). Half uur later in het ziekenhuis in Amsterdam.

Ik werd gecheckt op een virusinfectie. Men kon niets vinden en de koorts was weg. Blijkbaar “een gewoon virusje”. Na 10 dagen ziekenhuis kon ik naar huis. Enkele dagen later kreeg ik een longembolie. Van het lange tijd in bed liggen? Opname in ziekenhuis in mijn woonplaats. Alles snel onder controle. Na 5 dagen kon ik naar huis, maar moet voorlopig bloedverdunners nemen. Iedere dag een spuitje Innohep en wat tabletjes Acenocoumarol, en 1 keer per week bloed laten prikken. Voor de rest voel ik me prima.

Binnenkort wil ik weer voor 8 maanden weg.

Innohep is niet verkrijgbaar in Thailand/Cambodia. Acenocoumarol waarschijnlijk ook niet, maar kan ik vanuit Nederland meenemen.

Als het tegen die tijd nog nodig is zal ik mijn bloed moeten laten checken. Is dit goed te doen in een ziekenhuis in Thailand/Cambodia?

Heb gehoord van een apparaatje om zelf je bloed te controleren.

En er schijnt een nieuwe generatie bloedverdunner tabletten op de markt te zijn die bloedcontrole overbodig maken. Is dat zo?

Hebt u misschien een paar tips voor mij?

Met vriendelijke groeten,

M.

******

Geachte M,

Of het nu zo verstandig is zo snel te gaan vliegen na een longembolie, weet ik niet. Overigens had men die longembolie waarschijnlijk kunnen voorkomen, als men u tijdens uw ziekenhuis verblijf antistollingsmiddel had gegeven.

In Thailand is Enoxaparin te krijgen via het ziekenhuis. Innohep (Tinzaparine) ook volgens de boeken. Volgens de internationale richtlijnen hoeft u echter geen Heparine meer te gebruiken. Acenocoumarol is niet te koop. Hier wordt Warfarin voorgeschreven.
Het apparaatje, om zelf uw stolling te bepalen, bestaat inderdaad, via de trombosedienst is er misschien een mogelijkheid. Het is overigens vrij duur.

Elk ziekenhuis hier zal met plezier uw stolling bepalen. Ze zijn gek op naalden.

De nieuwe middelen (NOAC’s), zoals Dabigatran zijn natuurlijk veel makkelijker en goedgekeurd voor behandeling na longembolie. Overleg dat met uw arts. Dabigatran is te koop in Thailand.

Het nadeel van de nieuwe middelen is, dat er nog niet voor allen een middel is om het effect te stoppen, zodat een bloeding nauwelijks gestopt kan worden. Voor Dabigatran is dat er sinds kort wel: Idarucizumab.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website