Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Hallo Maarten,

Mijn naam is P. ik ben 70 jaar en woon sinds 2009 in Pattaya. In 2008 vanwege etalagebenen een stent in mijn rechter lies en in mijn linker gedotterd. Sindsdien gebruik ik bloedverdunner [Aspilets 81 mg. 1 per dag], bloeddruk verlager [Anapril 20 mg. 1 per dag] Gholesteroltabletten Bestatin 20 mg 1 per dag en ook medicijnen voor diabetes 2. [ Siamformet 500 mg 3 per dag].

In 2015 kreeg ik een raar gevoel in mijn benen, hoofdzakelijk rond mijn knieën, niet overdag maar als ik in bed ging liggen om te slapen. In eerste instantie zei de dokter dat ik meer moest bewegen. Dus een hometrainer gekocht maar dat hielp niet. Terug naar de dokter en die zei toen dat het van het cholesterol medicijn kwam, ¾ jaar verder en 6x van medicijn te zijn verwisseld nog steeds het zelfde probleem.

In mei 2016 was ik altijd erg moe en af en toe een beetje pijn in mijn borst, een scan laten maken waaruit bleek dat een hartoperatie moest laten doen 1 stent en op 1 plaats gedotterd, moest toen 1 jaar lang Brilinta 90 mg. 2x per dag nemen.

In juli weer terug naar de hartspecialist voor controle en gevraagd of ik een week mocht stoppen met Bestatin 20 mg vanwege mijn benen, om er zeker van te zijn dat het daar wel of niet aan lag, 1 week gestopt maar nog steeds de zelfde problemen. Terug naar mijn eigen dokter en hem verteld dat het niet aan de cholesterol tabletten lag. Ze heeft mij toen door verwezen naar een neuroloog.

Helaas heeft die mijn problemen alleen maar veel groter gemaakt, toen ik bij hem kwam zei hij dat ik de volgende dag een test in het ziekenhuis moest laten doen, iets met elektroden en de dag er na moest terug komen voor de uitslag, maar hij gaf mij al wel vast twee medicijnen mee 1 voor mijn benen Lyrica 75 mg 1x avond en 1 medicijn voor de pijn en wel Tramadol 50 mg. Daarvan mocht ik er 3 per dag nemen. Bij thuiskomst 1 Tramadol genomen en voelde mij daarna prima, voor het slapen gaan 1 Lyrica 75 mg. genomen, toen ik de volgende dag waker werd was ik doodziek duizelig, misselijk en overgeven. Later op de dag de test laten doen en die arts zei dat ik aan de neuroloog moest vragen om Lyrica 25 mg. ipv. 75 mg. De volgende dag terug naar de neuroloog verteld dat ik doodziek was en dat de andere arts gezegd had de Lyrica te verlagen naar 25 mg.
Nieuw recept gekregen en een nieuwe afspraak over een maand, helaas heeft hij mij helemaal niets verteld over de bijwerkingen en afkick verschijnselen die je van tramadol krijgt.

Na 3 weken elke dag doodziek [misselijk duizelig en overgeven] waardoor ik in die drie weken van 58 kg was afgevallen tot 51 kg. Na drie dagen was ik al gestopt met de Lyrica omdat ik dacht dat het daar van kwam, maar toen ik in het ziekenhuis kwam vertelde een zuster mij dat het niet van de Lyrica maar van de Tramadol kwam. Ik heb toen een grote spuit met een of andere vloeistof gekregen en moest 20 minuten plat liggen, waarna ik mij gelukkig weer goed voelde, direct gestopt met Tramdol, maar na twee dagen werd ik toch weer duizelig en hoofdpijn.

Drie dagen later had ik weer een afspraak met de neuroloog, ik had intussen op internet gezocht naar de bijwerkingen en ervaringen van andere mensen en dat was niet best.

Ik heb hem toen ook verteld dat ik erg boos op hem was en het stom van hem vond dat hij mij niets verteld had over de gevolgen die je krijgt bij het nemen en stoppen van tramdol, dat vond hij niet leuk omdat er ook een zuster bij stond.

Ik heb toen andere medicijnen van hem gekregen en moest na drie weken terug komen, thuisgekomen eerst de bijsluiters gelezen en besloten om ze niet te nemen. Na drie weken nog steeds erge hoofdpijn en duizelig ik dacht dat het nog steeds afkick verschijnselen waren, maar wel gevraagd om een andere neuroloog en die heeft mij een MRI scan laten maken de volgende dag, een dag later terug voor de uitslag, maar gelukkig was er niets bijzonders op de foto’s te zien.

Nieuwe medicijnen gekregen en ze zei me dat als het na een week niet beter was ik naar een oorarts moest gaan. Een week later naar de oorarts kon niets vinden, wel weer nieuwe medicijnen en na een week terug komen. Na een week terug niets veranderd, heeft me toen doorverwezen naar een meer gespecialiseerde oorarts maar dat kon pas twee weken later.

Intussen ben ik ook naar een oogarts gegaan omdat ik een paar maanden geleden na 30 jaar contactlenzen weer een bril was gaan dragen, maar ook die kon niets vinden. Daarna naar de meer gespecialiseerde oorarts maar die kon ook niets vinden en zei dat ik terug moest gaan naar de neuroloog.

Daar ik geen zin had om weer naar een neuroloog te gaan en na het lezen van alle bijsluiters van al mijn medicijnen wilde ik het liefste alle medicijnen weggooien maar toch maar besloten om dat niet te doen en besloten om een week te stoppen met de bloeddrukverlagers en de bloedverdunners, ik had wel zelf een apparaat gekocht zodat ik zelf mijn bloeddruk in de gaten kon houden.

En eindelijk na 4 maanden van koppijn en duizeligheid was het na twee dagen alles weer goed, ik ben toen weer begonnen om een halve bloeddrukverlager te nemen en die bleef toen goed, na een week weer begonnen met de bloedverdunner en direct weer hoofdpijn, ik ben toen nog twee keer gestopt met het zelfde resultaat en wist toen zeker dat het van de Aspilets 81 mg. kwam.

Terug naar mijn eigen dokter haar het hele verhaal verteld en gevraagd om een andere bloedverdunner, ze zei nog ik denk niet dat het helpt maar we kunnen het proberen en ik kreeg toen Aspent 81. En omdat ik nog steeds in de nacht last had van mijn benen had ik om slaaptabletten gevraagd, vooral omdat het lang duurde voordat ik in slaap viel, ze zei ik geef je liever wat anders een soort spierverslapper waarvan je ook beter slaapt en kreeg toen rivotril 0,5 mg.

Met de nieuwe bloedverdunner gaat het een heel stuk beter alleen af en toe een beetje duizelig, maar dat kan ook van de Rivotril komen, en met de rivotril ook minder last van mijn benen en slaap ook beter.nu ben ik eigenlijk op zoek naar natuurlijke producten die de medicijnen kunnen vervangen vooral de bloedverdunner en de bloeddrukverlager.

Nu heb ik van een vriend een potje Kurkuma long linn 500 mg gekregen en als je op internet leest schijnt dat voor heel veel dingen goed te zijn ik heb een week lang 2x 2 capsules per dag genomen maar zag toen ergens dat als je bloed verdunners gebruik moet oppassen omdat het je bloed verdund.

Nu is mijn vraag kun je dan niet de bloedverdunners weglaten en in plaats daarvan Kurkuma nemen?

Ik ben ook begonnen om 3 dadels per dag te eten, schijnt ook voor veel dingen goed te zijn. En heb ook nog ergens een ander recept gelezen met de volgende ingrediënten:
4 biologische citroenen [in schijfjes snijden met schil ]
4 grote tenen knoflook
3 of 4 cm gemberwortel of 2 eetlepels geraspte gember
2 liter water
Neem een blender en doe de knoflook, citroenen en de gember er in. Meng goed tot je mooie, homogene combinatie hebt.
Doe dit in een pan en voeg er water bij. Zet de pot op het vuur en roer voortdurend tot het begint te koken. Na een tijdje laat je het afkoelen. Nadat de vloeistof is afgekoeld, zeef het en bewaar het in een glazen pot.
Gebruik:
Nadat je wakker wordt in de ochtend, neem je twee eetlepels van dit spul op een legen maag, en 2 uur vóór de hoofdmaaltijd, voor een periode van 3 weken. Daarna 1 week pauze en start het opnieuw voor nog eens 3 weken.
Let op: als je niet van de smaak houdt, kan je er wat honing aan toevoegen.
Al snel zul je verbeteringen voelen, je zal meer energie hebben, en je algehele gezondheid zal aanzienlijk worden verbeterd.
U kunt deze procedure elke 6 maanden herhalen.

Nu zou ik graag van jouw willen weten in hoeverre je medicijnen kunt vervangen door natuurlijke producten in mijn geval vooral de bloedverdunner en de bloeddrukverlager.

Het is een lang verhaal geworden, maar aan een half verhaal heb je ook niets.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Met vriendelijke groet,

P.

******
blogs.sciencemag.org/pipeline/archives/2017/01/12/curcumin-will-waste-your-time

Beste Peter,
Voor de aanhef een artikel over Curcumin, dat het werkende bestanddeel van Korkuma zou zijn. Het komt er in het kort op neer, dat Kurkuma niet kan werken, onder andere vanwege de zeer korte tijd waarin het wordt afgebroken (halfwaarde tijd). Bovendien is maar 1% van de werkende stof beschikbaar.

Je gang langs de specialisten is niet erg leuk geweest, begrijp ik. Het lukraak voorschrijven van Lyrica in doseringen, die alleen maar bijwerkingen geven, maar geen werking, is een hobby van sommige neurologen. Je vraagt je wel eens af, waarom?

Tramadol is een opiaat en kan ernstige afkickverschijnselen geven. Het wordt hier makkelijk voorgeschreven. Het werkt namelijk heel goed bij pijn.

Rivotril is een benzodiazipine, een klasse van medicijnen, waartoe ook Valium (diazepam) behoort. Daar slaap je dus goed op.

Aspilet 81 en Aspent 81 zijn precies hetzelfde, namelijk acetylsalicylzuur, ook wel aspirine genaamd. Alleen de verpakking verschilt.

De test die de neuroloog heeft gedaan, is waarschijnlijk een EMG (elektromyogram) geweest. Daarmee wordt gekeken of de zenuwen goed geleiden.

Zoals je zelf zegt heb je je bloeddrukverlager al gehalveerd. Als je bloeddruk beneden de 150/90 blijft, kun je proberen die helemaal weg te laten. In verband met je diabetes is 10 mg Anapril (Enalapril) misschien toch wel goed. Als je bloeddruk te laag wordt, kun je duizelig worden, speciaal als je na lang zitten of liggen opstaat. Je zou ook een vaatverwijder kunnen proberen, zoals nifidipine (adalat) 20 retard, nifedipine 30 mg oros, of amlodipine 5 mg.

Vanwege je vaatgeschiedenis zou ik de bestastin gewoon doorgebruiken.

Bloedverdunners zou ik ook niet lagen liggen. Aspirine kan inderdaad de verschijnselen veroorzaken die je hebt beschreven. Gek is wel dat de ene aspirine ze wel veroorzaakt en de andere niet.

Het kan ook nog dat je een maagzweer hebt opgelopen, door de combinatie Lyrica/Asperine. Dat kan ook misselijkheid veroorzaken.

Je kunt natuurlijk ook vragen naar een modernere “bloedverdunner”, zoals Copidrogel, of nog moderner een NOAC (Novel Oral AntiCoagulants), zoals dabigatran, riavaroxaban en apixaban. 
 
Vergeet niet je diabetes in de gaten te houden. Dezelfde verschijnselen (misselijkheid, duizeligheid etc) kunnen namelijk optreden bij hypoglycaemie (te weinig suiker in het bloed)

Wat de pijn in je benen betreft, vooral ‘s-nachts, zou je ook nog aan restless legs kunnen denken. Dan blijf je je benen bewegen vanwege het rotgevoel. Alcohol, diabetes, roken en vaatproblemen maken dat erger. De Rivotril helpt daarbij. Overigens kun je daar ook aan verslaafd raken.

Nu je vraag. 
Zelf heb ik niet veel vertrouwen in natuurlijke medicijnen. Sommigen werken ongetwijfeld, maar helaas zijn ze niet homogeen (zelfde dosering in elke pil) en weet je niet wat er naast de reclamepraat, nog inzit. Vele natuurlijke middelen hebben overigens zeer ernstige bijwerkingen. 

Aspirine is ook een natuurlijk middel. Wordt onder andere uit de berkenbast gewonnen.

Mijn advies is dan ook voorlopig bij de neuroloog weg te blijven, op je suiker te letten en doorgaan met de middelen die je hebt. Eventueel de aspirine 81 vervangen door een NOAC (wel duur).
In beweging blijven.

Het mengseltje, dat je zelf wil maken, kan volgens mij niet veel kwaad. De honing zou ik echter niet nemen. Dan gaat je suiker omhoog. 

Heb je nog vragen, laat me dat dan weten. Stuur dan wel de hele correspondentie mee. Dan hoef ik geen archief aan te leggen.
Met vriendelijke groet,
Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website