Ze zijn zo leuk en lief die aapjes in Thailand die in grote getallen naar je toe komen als je wat eetbaars bij je hebt. Maar pas op zelfs een likje van een aap kan dodelijk zijn, omdat de apen vaak drager zijn van het rabiës virus. Hiervoor waarschuwt de Alarmcentrale Eurocross die dit jaar opvallend veel meldingen krijgt van verwondingen bij vakantiegangers door een dier.

Elk jaar heeft alarmcentrale Eurocross zijn handen vol met het regelen van zorg voor Nederlandse vakantiegangers. Eurocross-arts Arno Haarlemmer: “Waar we vorig jaar eens per maand een melding kregen van een mogelijke rabiësinfectie, ontvangen we hier nu dagelijks vragen over.”

Eurocross ziet elke zomer zo’n beetje dezelfde meldingen voorbijkomen. Ongevallen, maagdarminfecties en oorontstekingen voeren de boventoon. Dit jaar zijn er echter opvallend veel vragen over mogelijke rabiësinfecties.

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een virusinfectie van het zenuwstelsel die ontstaat wanneer iemand wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een met rabiës besmet dier. Haarlemmer: “We ontvangen vooral veel meldingen van patiënten die zijn gebeten door een aap. Maar ook vleermuizen, honden en katten kunnen het rabiësvirus bij zich dragen.”

Loslopende apen in Thailand

De Eurocross-arts herinnert zich een bezorgd telefoontje van een Nederlandse toerist die in Thailand een park met loslopende apen had bezocht. “De jongen had eten bij zich. Eén van de apen beet hem en liet een akelige wond achter in zijn arm. Nadat hij van de schrik was bekomen, belde hij gelukkig meteen met ons.” Bij verwonding door een dier in het buitenland kan er namelijk sprake zijn van een rabiësinfectie.

Vaccinatie

Indien je wordt gebeten door een dier met rabiës, is tijdig starten met vaccinatie letterlijk van levensbelang. Doe je dit niet, dan kun je aan de infectie overlijden. Daarom doe je er verstandig aan om meteen de hulpverlening van Eurocross in te schakelen. Als je met Eurocross belt, onderzoeken zij eerst of je moet worden gevaccineerd. Bij twijfel overlegt de Eurocross-arts met een specialist bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die wereldwijd zicht heeft op de actuele situatie met rabiës bij dieren.

Wordt vaccinatie aangeraden, dan zoekt de alarmcentrale naar een ziekenhuis in de buurt dat het vaccin op de plank heeft liggen. En als het geneesmiddel daar niet voorhanden is, regelen zij vervoer naar een verder gelegen kliniek of zo nodig terug naar huis. Bij rabiësinfectie is het namelijk ontzettend belangrijk dat je binnen afzienbare tijd wordt behandeld.

“Met de jongen in Thailand is het gelukkig goed gekomen. Hij werd door ons meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis verwezen voor een vaccinatieprogramma. Door dit snelle ingrijpen bleven de gevolgen van een mogelijke rabiësinfectie achterwege.”

Bron: Eurocross


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Alarmcentrale waarschuwt: Pas op voor apen en andere dieren tijdens je vakantie!”

 1. Fransamsterdam zegt op

  In 2004 is er onderzoek gedaan naar de verspreiding van hondsdolheid onder zwerfhonden in Bangkok.
  Daaruit bleek dat 0,03 % van de zwerfhonden besmet was, grofweg 1 op 3000.
  Dat neemt niet weg dat elke potentiële besmetting direct uiterst serieus moet worden genomen, aangezien de ziekte, als deze zich eenmaal heeft ontwikkeld, onbehandelbaar en dodelijk is.
  Indien men in Azië op vakantie gaat naar gebieden van waaruit een grote stad moeilijk snel te bereiken is, kan men een vaccinatie overwegen, die na een mogelijke besmetting wat meer tijd geeft om de dan toch nog noodzakelijke behandeling te ondergaan.

  http://www.thaitravelclinic.com/blog/travel-medicine-issue/rabies-vaccine-in-southeast-asia-is-it-necessary.html

 2. Arjen zegt op

  Ieder ziekenhuis in Thailnd kan je informeren over de noodzaak o te vaccineren na een beet. (Meestal noodzakelijk)

  Ik zie de noodzaak van het inschakelen van een NL instantie niet echt, maar kan natuurlijk iets over het hoofd zien (misschien iets met verzekering??)

 3. Jack G. zegt op

  Een goede waarschuwing. Wij Nederlanders zijn opgegroeid van ga maar even 2 daagjes kijken wat er gebeurd en neem een paracetamolletje en bel dan maar weer eens. Hier is dag 0 al belangrijk bij de behandeling. Van te voren worden vrij weinig Nederlanders ingeënt hier tegen. Metname fietsers die door allerlei buitenlanden racen en mensen die ontwikkelingsprojecten doen. Maar dan is het nog snel een spuitje halen op dag 0 en vele malen daarna nog eentje halen bij een beet. Er gaan verhalen op internet dat er op Bali naast de loslopende Apen al een verpleegkundige klaar staat met een injectiespuit. Broodje aapverhaal?

  • Arjen zegt op

   Jack, alhoewel ik geen arts ben, en dus geen medisch advies geef wil ik toch reageren. Je haalt twee injecties door elkaar.

   Direct na een beet, als de wond nog vers is wordt er vaak antistof in de wond ingespoten. Dit doodt direct het rabies virus. Voor de zekerheid volgt er dan nog de vaccinatie. Als het je eerste kennimaking met Rabies vaccinatie is zijn er 6 prikken nodig. Mocht je gevaccineerd zijn moet je nog altijd een rabies vaccinatie halen, maar volstaan doorgaans twee prikken.

   Het rabies virus verspreid zich niet via het bloed, maar via het zenuwstelsel. Dit gaat zeer langzaam. Je wordt pas ziek als het virus de hersenen bereikt. Als dit gebeurt is dat ALTIJD dodelijk. Als je ver van de hersenen gebeten bent (voet) duurt het ongeveer twee jaar voor het virus je hersenen bereikt. Als de beet in het gezicht heeft plaatsgevonden heb je ongeveer twee weken de tijd. Als het virus de hersenen nog niet bereikt heeft is het zinvol te vaccineren. Als de wond vers is (binnen 1-2 uur) heeft het inspuiten van anti-stoffen zin, maar dan is als gezegt altijd nog de vaccinatie noodzakeljik.

   Overigens is de injectie in de verse wond niet een prettige ervaring……

   • Jack G. zegt op

    Inderdaad ik en vele andere zijn geen dokter. Neem contact op met een arts en die weet als het goed is hoe die moet handelen. Ik heb het niet zo op die rare ziektes en daarom is waarschuwen voor onderschatting voor de gevaren heel goed. Dus geen eten mee nemen en uitdelen bij die lieve aapjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website