Ga je op reis naar Thailand dan is een goede voorbereiding van belang. Je checkt de geldigheidsduur van jouw paspoort, de reisverzekering, het reisadvies voor Thailand maar ook welke gezondheidsrisico’s er bestaan. Vooral informatie over eventuele gezondheidsrisico’s moet je tijdig checken zodat je jezelf en medereizigers preventief kunt laten vaccineren.

Het is goed om daarbij je reisschema in ogenschouw te nemen. Ga je bijvoorbeeld backpacken in Azië, dan zul per land die je bezoekt de gezondheidsrisico’s moeten kennen. Daarnaast is het belangrijk om met de vaccinatiedeskundige jouw reisschema te bespreken.

Aanbevolen vaccinatie voor Thailand

Er worden een aantal preventieve inentingen voor Thailand aanbevolen. Dit zijn:

 • vaccinatie tegen hepatitis A;
 • vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus, polio).

Mogelijk zijn er andere vaccinaties ook aan te raden, bijvoorbeeld als je zwanger bent of een slechte gezondheid hebt of gaat werken in Thailand. Voor advies over inentingen voor je reis naar Thailand kan je terecht bij de GGD, een vaccinatiebureau in jouw regio of je huisarts. Informatie over ziekten in tropische landen vindt je bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Het LCR houdt zich bezig met preventie van ziekte bij reizigers, ook wel reizigersadvisering genoemd.

GGD voor reisvaccinaties en advies

Een van de taken van de GGD is besmettelijke ziekten voorkomen en bestrijden. Bij elke GGD is daarom een vaccinatiebureau aangesloten dat gespecialiseerd is in de risico’s voor jouw gezondheid op reis. Neem contact op met de GGD in jouw regio of woonplaats.

Vaccinatiebureaus

Je kunt tevens terecht bij een vaccinatiebureau in jouw regio. De adviezen die deze bureaus geven, zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen van het LCR. De adressen van de vaccinatiebureaus vindt je op de website van het LCR.

Reisvaccinatie huisarts

Er zijn ook huisartsen die op basis van de landelijke richtlijnen van het LCR informatie over ziekten geven en daartegen inenten.

Reisvaccinaties kinderen

Ga je met kinderen op reis naar Thailand? Dan is het raadzaam om extra advies in te winnen over de gezondheidsrisico’s bij kinderen, want die kunnen anders zijn dan bij volwassenen. Zo zal er ook worden gekeken welke vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma een kind wel of niet heeft gehad.

Vaccinatiebewijs meenemen op reis

Het is verstandig een bewijs van je vaccinaties mee te nemen op reis. Vraag om een vaccinatiepaspoort (geel boekje). Dat kan problemen en onnodige inentingen voorkomen.

Gezondheidsrisico’s in Thailand

In Thailand komt dengue (knokkelkoorts) vrij veel voor. Ook bestaat er een klein risico op besmetting met filariasis en schistosomiasis (bilharzia). In Thailand kan je tevens last krijgen van reizigersdiarree. Verder dien je op te passen voor legionella, ziekte van Lyme, dysenterie, hepatitis A, worminfectieziekte en geslachtsziekten.

Het is belangrijk dat je sommige symptomen kunt herkennen  Kom je terug van vakantie en heb je gezondheidsklachten bezoek dan altijd je huisarts en vertel waar je overal bent geweest.

Zwangerschap en gezondheidsrisico’s op reis

Reizen naar Thailand als je zwanger bent houdt risico’s in. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap:

 • Veel ziekten kunnen ernstiger gevolgen hebben dan wanneer je niet zwanger bent.
 • Gebieden waar (multiresistente) malaria of gele koorts voorkomt, kan je tijdens de zwangerschap beter mijden.
 • Ook kan je tijdens de zwangerschap beter afzien van sommige typen reizen. Bespreek dit met het vaccinatiebureau voor je een reis boekt.
 • Van alle vaccinaties en middelen tegen malaria moeten voordeel en nut voor de zwangere goed worden afgewogen tegen potentiële schade voor de vrucht.
 • Hoewel vliegen veilig is ben je bij veel luchtvaartmaatschappijen niet welkom tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

Ben je zwanger? Neem dan voor advies over reisvaccinaties en gezondheidsrisico’s naar Thailand altijd contact op met een deskundige, zoals de GGD, Vaccinatiebureau of jouw huisarts.

11 reacties op “Advies over reisvaccinaties en gezondheidsrisico’s naar Thailand”

 1. chris&thanaporn zegt op

  Voor Vlaanderen de afdeling Reisgeneeskunde van het “Tropisch Instituut”
  http://www.itg.be

 2. Melanie zegt op

  Nog even een leuke huis-tuinen keuken tip! 2 weken voor vertrek dagelijks vitamine B slikken zorgt er voor dat de muggen uit de buurt blijven! 🙂

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  Hoewel de GGD dat niet aanraadt, kan het verstandig zijn ook in te enten voor Hep. B en eventueel Rabies (hondsdolheid) voor rugzak toeristen (trekking). Hep. B kan worden overgebracht door bloedcontact en sex.
  Ook valt typhus te overwegen. Salmonella bacteriën kunnen in voedsel en water (ijsblokjes) zitten.
  Zowel Engelse (NHS) als Amerikaanse (CDC) instellingen geven deze adviezen.

  Fijne reis.

 4. Ruudje zegt op

  Wat ik me eigenlijk afvraag is of b.v. alle expats in Thailand zich ook nog (herhaald) laten vaccineren?
  Zelf heb ik me 9 jaar geleden, voor de eerste trip naar Thailand, laten vaccineren, Ik vraag me af of het echt wel nodig is. Tweede vraag is of het raadzaam is om mijn thaise vriendin die nu 4 jaar in Nederland woont ook gevaccineert moet worden?

  • chris zegt op

   Nee, dat doe ik niet en dat is ook niet nodig. Veel vaccinaties die ik tien jaar geleden heb genomen ghebebn ene ‘looptijd’ van 15, 20 of 25 jaar. Althans, dat zegt mijn vaccinatieboekje dat ik nog steeds heb.

   • Ger zegt op

    DTP vacvinatie geldt voor 10 jaar. voor.

    • Ger zegt op

     En buiktyphusvacvinatie 3 jaar.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Het is verstandig de vaccinaties volgens schema te herhalen. Of het echt nodig is, kan bepaald worden door een bloedonderzoek naar antistoffen, maar dat is nogal duur. Bovendien kunnen de herhalingsprikken geen kwaad.
   Wat uw vriendin betreft, kan ik niet oordelen. Ik weet niet waarvoor ze is ingeënt. Vraag het aan uw huisdokter.

 5. Hennie zegt op

  Kan iemand mij vertellen hoe lang van te voren voor je met vakantie gaat je
  kan laten vaccineren.

  groetjes Hennie

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Hier kun je het zien.
   http://www.vaccinatiesopreis.nl/vaccinaties/
   Hep. B kan gelijk met Hep. A

 6. Hennie Vermeulen zegt op

  Kan iemand mij vertellen hoe lang van te voren je moet laten vaccineren voor je
  naar Thailand met vakantie gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website