Wanneer de Xayaburi dam in Laos de goedkeuring krijgt van Cambodja, Vietnam en Thailand, is dat het begin van een doemscenario waarbij nog eens 10 dammen in de Lower Mekong worden gebouwd.

Dan verandert 55 procent van de rivier in stilstaand water, vissen kunnen niet meer migreren naar hun paaigronden, boeren worden afgesneden van de toevoer van sediment en miljoenen mensen kunnen geen vis meer eten die een belangrijke bron van proteïne in hun maaltijden vormt.

Kirk Herbertson, werkzaam bij de Amerikaanse organisatie International Rivers, zet in Bangkok Post de gevolgen van de bouw van de controversiële Xayaburi dam nog eens op een rijtje – een dag voordat de Mekonglanden in Siem Raep (Cambodja) een beslissing nemen over de dam.

Laos denkt zijn buren over de streep te kunnen trekken met een rapport gemaakt door het Zwitserse bureau Poyry Energy. Met enkele aanpassingen in het ontwerp zou de dam geen schade opleveren voor het ecosysteem van de rivier. Herbertsen betitelt het rapport als ‘quasi-wetenschappelijk’; ‘it has already been widely dismissed as greenwash’.

Twee andere rapporten verdienen wel de kwalificatie wetenschappelijk. In 2010 concludeerde een rapport, gemaakt in opdracht van de Mekong River Commission, een overlegorgaan van de betrokken landen, dat de elf voorgestelde dammen in de Lower Mekong waarschijnlijk ‘serious and irreversible environmental damage’ in alle vier landen veroorzaken. Het rapport pleit voor een uitstel van 10 jaar, te gebruiken voor meer wetenschappelijke studies. De MRC negeerde het rapport.

In 2011 zette een studie, gefinancierd door het US Agency for International Development, vraagtekens achter de kosten-baten analyses van regionale beleidsmakers. In één scenario bedragen de kosten US$274 miljard meer dan de baten.

Het minste wat de betrokken regeringen deze week kunnen doen, aldus Herbertson, is de constructie van dammen 10 jaar uitstellen. Thailand dient zijn plan te laten varen om elektriciteit van de dam te kopen. En donorlanden zouden fondsen moeten aanbieden ter financiering van verdere studie.

[In Bangkok Post van vandaag staat een paginagrote protestadvertentie tegen de bouw.]

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “‘Stel bouw Xayaburi dam 10 jaar uit’”

 1. cor verhoef zegt op

  Naar mijn idee lijkt het mij het beste om de bouwplannen definitief in de prullenbak te gooien, gezien het destructieve karakter van de dam. Destructief voor het ecosysteem en voor de miljoenen mensen die in de delta wonen.

  • Marcel Dijkstra zegt op

   Ja dat dammen het complete ecosysteem verwoesten kunnen ze toch gewoon even nagaan bij bijna alle dammen welke er in de wereld zijn gebouwd. Ondanks de mooie voorstellen is het een van de milieu onvriendelijkste manier van energie produceren.

 2. nok zegt op

  Kan die thai toch niks schelen, zag net hoe ze nu die bergen afval opruimen…wordt gewoon overal langs de weg gekieperd en dan de fik erin, zand erover en klaar is kees. Ook naast de moo baans. Alles gaat erin, vuilniszakken en alles wat er maar weg te gooien valt. Het liefst in een slootje ofzo want dan is die ook gelijk weg. Dat je daar spijt van krijgt in regentijd zal ze ook niet uitmaken.

 3. dick van der lugt zegt op

  Nog veel destructiever dan de bouw van de Xayaburi dam is de waterhonger van China.
  Lees: China, het verschrikkelijke watermonster op: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=9362


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website