Een vogelsoort die al eens vaker op Thailandblog is verschenen is de Kingfisher (de Engelse naam is naar mijn mening mooier dan IJsvogel). Dit leuke bont gekleurde diertje komt redelijk veel voor in Thailand. 

IJsvogels (Alcedinidae) zijn een familie van vrij kleine tot middelgrote, vaak felgekleurde vogels met een lange, dolkvormige snavel uit de orde scharrelaarvogels. De familie telt bijna 120 soorten.

De ijsvogels zijn binnen de scharrelaarvogels het nauwst verwant aan de motmots en todies. De vroegste vorm van deze groep is Quasisyndactylus uit het Eoceen.

De meeste ijsvogels vangen vis of krabbetjes door op een overhangende tak boven een riviertje te zitten en dan bliksemsnel het water in te duiken. Veel soorten zijn er echter niet afhankelijk van en eten vooral ongewervelden. In de tropen komen zelfs soorten ijsvogels voor die leven van reptielen of grote insecten. Deze soorten zijn niet gebonden aan open water en kunnen in droge gebieden voorkomen.

IJsvogels zijn monogaam en erg territoriaal. Vanaf de leeftijd van één jaar kunnen vele soorten al broeden en proberen met aanzienlijke overtuigingskracht andere soortgenoten te verdrijven. Ze nestelen in holen van bomen, termietennesten en aarden wallen. Binnen de familie varieert het aantal eieren van één tot tien en ze zijn glanzend wit.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 12 votes.
Please wait...

2 reacties op “Vogeltjes kijken in Thailand: De IJsvogel (Alcedinidae) – Kingfisher”

  1. Wim van Beveren zegt op

    Heb er elke dag een in mijn tuintje.

  2. Marijke Bakker zegt op

    Mooi


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website