De Rosse specht (Micropternus brachyurus; synoniem: Celeus brachyurus) is een vogel uit de familie Picidae (spechten). Dit soort komt wijdverspreid voor in Azië en telt 10 ondersoorten.

De Rosse specht (in het Engels: Roodkopspecht – Rufous Woodpecker) is een middelgrote bruine specht die voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië.

De specht is ongeveer 25 cm lang, over het algemeen donkerbruin met donkere banden op de veren van de vleugel en de staart. De kop is wat bleker en lijkt meer op rood. De snavel is kort met een lichte kromming van de culmen.

Rosse spechten foerageren in paren op mierennesten op bomen, omgevallen boomstammen, mesthopen en termietenheuvels. Het is bekend dat ze zich voeden met mieren van de geslachten Crematogaster en Oecophylla. De specht is ook gek op het nectar van sommige bloemen en het sap van bananenbladeren.

Het broedseizoen is in de droge periode vóór de moesson, van februari tot juni. Het leefgebied van de vogel bevindt zich voornamelijk in de vlakten en lagere heuvels, meestal onder de 3000 m.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 23 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website