De mangrovepitta (Pitta megarhyncha) is een vogelsoort uit de familie van pitta’s (Pittidae). Deze pitta is nauw verwant aan de negenkleurige pitta (P. brachyura), Chinese pitta (P. nympha) en de blauwvleugelpitta (P. moluccensis).

De mangrovepitta is 18 tot 21 cm lang, met een zwarte kop, een geelbruine kruinstreep, witte kin en eveneens geelbruine borst. De bovenzijde is groenachtig en de onderbuik is rood gekleurd. Jonge vogels zijn minder opvallend gekleurd.

De mangrovepitta verschilt van de blauwvleugelpitta door zijn veel zwaardere snavel. Vandaar de soortnaam megarhyncha (mega=groot; rhyncha=snavel)

Het zijn vogels die vooral op de bosbodem foerageren en zelden vliegend te zien zijn. Het leefgebied van de vogel zijn mangrovebossen aan de kusten van Bangladesh, Myanmar, Thailand en Maleisië. Verder in delen van Indonesië ten zuiden van de Riau-eilanden en het oostelijke laagland van Sumatra.

De foto van deze Pitta is genomen op Phang-Nga Bay in het zuiden van Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 13 votes.
Please wait...

4 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De mangrovepitta (Pitta megarhyncha)”

 1. Ryszard Chmielowski zegt op

  Heel leuk en interessant om elke dag een nieuwe vogel uit Thailand te leren kennen. Deze mooie serie mag van mij nog wel even zo doorgaan! Bedankt.

 2. Benver zegt op

  Wederom prachtig graag door blijven gaan met deze mooie serie

 3. Teun zegt op

  Weer een mooie scherpe plaat.

 4. eugeen zegt op

  Leuk item


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website