De Groenkoptrogon (Harpactes oreskios) is een vogelsoort uit de familie Trogons (Trogonidae). Grappig genoeg heet de vogel in het Engels: De Oranjeborsttrogon. Maar beide klopt, de vogel heeft een groene kop en een oranje borst. 

Deze Trogon is een vogelsoort uit de Trogonidae familie en kent 5 ondersoorten, deze ondersoorten komen ook voor in Thailand. Het is een kleurrijke, sedentaire soort die leeft in het onderste bladerdak van de laaglanden en bossen in Zuid-China, Zuidoost-Azië, Borneo, Sumatra en Java.

De Groenkoptrogon is een middelgrote vogel die tussen de 25-31 cm lang is en ongeveer 49-57 g weegt. De mannetjes hebben een doffe olijfgele kop en een roodbruine kleur die zich uitstrekt tot de bovenkant van de staart. De vogels hebben een blauwe oogring.

De vrouwtjes hebben een meer grijsbruine kop en bovendeel, een grijze borst met geel op de buik en aars. Beide geslachten hebben grijze pootjes met twee tenen die naar achteren wijzen, een veel voorkomende eigenschap bij trogons.

De soort is insectenetend. Volwassenen broeden tussen januari en mei en graven hun nest uit in dode boomstronken. Beide ouders werken samen bij het grootbrengen van de kuikens.

5 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De Groenkoptrogon (Harpactes oreskios)”

 1. Benver zegt op

  Wat een schitterende vogel.
  Ik ben zo blij dat er iedere dag weer iets mooisclangs komt hier.

 2. mart zegt op

  Prachtige serie, geeft de mens iets vrolijks

 3. Zwarte jef zegt op

  Een prachtvogel..maar ik dacht dat het aantal trogons drastisch terug liep in Thailand door hey teruglopen van hun natuurlijk habitat…zonde eigenlijk….

 4. dee zegt op

  Vorig jaar ook het geluk gehad deze te zien in Kaeng Krachan. Prachtvogel!

 5. Bert zegt op

  Fijne mooie serie,
  Hierbij mij net aan de rand van Loei zit een paartje kraai fazanten, vliegen laag en geruisloos, word er altijd vrolijk van hebben wel een aparte roep.
  Ga vooral zo door met de serie dank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website