De Gewone Liora (Aegithina tiphia) is een kleine zangvogel uit de gelijknamige familie Iora’s die voorkomt in India en Zuidoost-Azië.

Het vogeltje is een overwegend groen en geel gekleurde zangvogel van 14 cm lengte. Het zijn insectenetende vogels die bladeren afzoeken op ongewervelde prooien. De vogel is van boven olijfgroen en van onderen geel tot geelgroen. De iris is wit met een gele oogring. De vleugels zijn donker met een duidelijke dubbele witte vleugelstreep. Het mannetje is donkerder van boven en heeft een zwarte staart, het vrouwtje is daar olijfgroen.

Ondersoorten die in India voorkomen zijn heldergeel van onderen en in de overige delen van het verspreidingsgebied neigt de kleur meer naar groen.

De gewone iora komt voor op het Indische Subcontinent, in heel Indochina, op de Grote Soenda-eilanden en het westen van de Filipijnen. Het is een vogel die je kan spotten bij bosranden, gebieden met struikgewas langs kusten, mangrovebos, tuinen en plantages tot op 900 m boven de zeespiegel.

3 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Gewone Liora (Aegithina tiphia)”

  1. erik zegt op

    het is misschien handig om bij de vogels de Engelse naam te vermelden. Die is veel gangbaarder dan de Nederlandse naam.
    Overigens een hele leuke serie, goed bedacht

    • De Latijnse naam staat er bij, zo kan je ook de Engelse naam vinden, kwestie van even Googlen.

  2. Theo zegt op

    Ik vind het juist super handig, die Nederlandse namen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website