De gekroonde boomgierzwaluw (Hemiprocne coronata) is een veel voorkomende broedvogel met als verspreidingsgebied het Indisch subcontinent tot aan het oosten van Thailand. De gekuifde boomgierzwaluw en de gekroonde gierzwaluw zijn nauw verwant en werden in de vorige eeuw soms als één soort beschouwd.

De gekroonde boomgierzwaluw is een vrij grote, slanke vogel van 23 cm lengte. Van boven is de vogel duifgrijs gekleurd en van onder wit. De vleugels zijn donkergrijs van boven. De vogel heeft een kuif en een diep gevorkte staart. Het volwassen mannetje heeft oranjekleurige “wangen”. Jonge vogels zijn grijs van boven en verder gestreept.

De gekroonde boomgierzwaluw komt voor in India, Sri lanka, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Zuidwest-China, Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Het is vogel die je kan spotten in half open bosgebieden, bosranden, secondair bos, parken en tuinen.

De gekroonde boomgierzwaluw heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering.

2 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Gekroonde Boomgierzwaluw (Hemiprocne coronata)”

  1. Fred S. zegt op

    Iedere dag weer genieten. Ga zo door aub,

  2. Louis Tinner zegt op

    Zijn mooie foto’s. Ik woon in een gebied in Bangkok met veel groen maar ik zie niet 1 van deze vogels langskomen, alleen de vervelende Asian Koel vogel met zijn ellendige geschreeuw om 4 uur ‘s ochtends. Ik hoop eens de vogels te zien te krijgen die ik hier elke dag langs zie komen. Dankuwel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website