Nog een veel voorkomende vogel in Thailand is de Smyrna-ijsvogel (Halcyon smyrnensis). Deze ijsvogel kan je naast Thailand ook spotten in Zuidoost-Europa, Noordoost-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid- en Zuidoost-Azië. Dit is misschien wel de meest voorkomende ijsvogelsoort in Thailand en zeker het gemakkelijkst te zien vanwege zijn voorkeur voor open gebieden. 

De smyrna-ijsvogel is een vrij grote ijsvogel met een lengte van 28 cm. De vleugellengte is 12 cm. Een volwassen exemplaar heeft een felblauwe rug, vleugels en staart. De kop, flanken en onderste delen van de buik zijn kastanjebruin, de keel en borst wit. De grote snavel en de poten zijn rood.

In vlucht is de vogel snel en gaat recht op zijn doel af. De ijsvogel leeft van insecten, knaagdieren, slangen, vissen en kikkers.

Het broedseizoen is april tot en met mei. Het nest is een tunnel in de aarde of in termieten of mierenhopen langs de oevers van rivieren. Normaal gesproken legt deze vogel zo’n 2 tot 4 eieren per keer.

De smyrna-ijsvogel komt alleen of in paartjes voor in open stukken in het bos en langs stromend water in open terrein of in de buurt van bossen. Gewoonlijk komen ze voor in het laagland, maar in een enkel geval ook wel tot 1000 m boven de zeespiegel.

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: Smyrna-ijsvogel (Halcyon smyrnensis)”

  1. Wim van Beveren zegt op

    Elke dag komt er een in mijn tuin, Wat Kwang Pho Thale.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website