Een veel voorkomende vogel in Thailand is de koningsdrongo (Dicrurus macrocercus). Dit is een zangvogelsoort uit de familie van de Drongo’s uit het geslacht Dicrurus. Voorheen werd deze soort beschouwd als de Aziatische ondersoort van de Afrikaanse treurdrongo met de wetenschappelijke naam D. adsimilis macrocercus.

De koningsdrongo is 28 tot 29 cm lang. Het is een zwarte vogel met rode ogen en een zeer diep gevorkte staart, waardoor dat typische silhouet ontstaat. De koningsdrongo is een vogel die voorkomt in Afrika, met een verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van Senegal tot Ethiopië en ook in Thailand voorkomt. Het is een grote, opvallende vogel met een lengte van ongeveer 35 cm en een gewicht van ongeveer 100 gram. De koningsdrongo heeft glanzend zwart verenkleed, met een glanzende, metallic blauwe kleur op de vleugels en staart. De snavel is zwart en scherp, wat de vogel helpt bij het vangen van zijn prooi.

De koningsdrongo is een solitair levende vogel die voornamelijk in bosrijke gebieden voorkomt. Het is een vleesetende vogel die zich voedt met insecten, spinnen en kleine reptielen. Soms fungeert hij als roofvogel en valt kleine vogels aan, die hij vervolges opeet. De vogel is ook bekend om zijn gebruik van afleidingsmanoeuvres om zijn prooi te vangen, zoals het doen van een val vanuit een boom om insecten op de grond te vangen. De vogel is ook bekend om zijn opvallende zang, die lijkt op het geluid van een fluit. De vogel kan ook andere geluiden imiteren, zoals het geblaf van een hond of het geluid van een motor. De koningsdrongo gebruikt zijn zang om territorium af te bakenen en om te communiceren met andere vogels.

In de wintermaanden in Thailand (oktober tot april) is de Koningsdrongo (in het Engels: Zwarte Drongo) een veel voorkomende vogel in het hele land. Vooral bij landbouwgrond en is vaak te zien op palen en bovenleidingen. De meeste Koningsdrongo’s vogels zijn migranten maar sommigen ondersoorten leven permanent in Thailand. In de winter kunnen de vogels indrukwekkende zwermen vormen vormen met duizenden vogels op zoek naar slaapplaatsen. Een van die slaapplaatsen bevindt zich in de mangroven in het King’s Project Area, Laem Pak Bia in de provincie Phetchaburi.

De koningsdrongo komt voor in Azië van zuidwest Iran, door India en Sri-Lanka tot in Zuid- en West-China en Indochina als broedvogel, met ook een populatie op Java. Vogels in het noordelijk deel van het broedgebied in China trekken ‘s winters daaruit weg.

Het is een algemeen voorkomende vogel bij open landschappen, agrarisch landschap, parken en tuinen en zelfs in steden. Hoewel de koningsdrongo niet bedreigd wordt op de Rode Lijst van de IUCN, is het wel belangrijk om de leefgebieden van deze vogel te behouden om toekomstige populaties te beschermen. De koningsdrongo is een belangrijke onderdeel van het ecosysteem en speelt een belangrijke rol in het helpen om de populatie van insecten en andere prooien in evenwicht te houden.

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: Koningsdrongo (Dicrurus macrocercus)”

  1. Maud Lebert zegt op

    Mooie fotos en goed beschreven. Ik verheug me steeds op nieuwe fotos. Bedankt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website