Een veel voorkomende vogel in Thailand is de koningsdrongo (Dicrurus macrocercus). Dit is een zangvogelsoort uit de familie van de Drongo’s uit het geslacht Dicrurus. Voorheen werd deze soort beschouwd als de Aziatische ondersoort van de Afrikaanse treurdrongo met de wetenschappelijke naam D. adsimilis macrocercus.

De koningsdrongo is 28 tot 29 cm lang. Het is een zwarte vogel met rode ogen en een zeer diep gevorkte staart, waardoor dat typische silhouet ontstaat.

In de wintermaanden in Thailand (oktober tot april) is de Koningsdrongo (in het Engels Zwarte Drongo) een veel voorkomende vogel in het hele land. Vooral bij landbouwgrond en is vaak te zien op palen en bovenleidingen. De meeste Koningsdrongo’s vogels zijn migranten maar sommigen ondersoorten leven permanent in Thailand.

In de winter kunnen de vogels indrukwekkende zwermen vormen vormen met duizenden vogels op zoek naar slaapplaatsen. Een van die slaapplaatsen bevindt zich in de mangroven in het King’s Project Area, Laem Pak Bia in de provincie Phetchaburi.

De Koningsdrongo leeft van insecten maar kan ook grotere prooien aan. Soms fungeert hij als roofvogel en valt kleine vogels an, die hij vervolges opeet.

De koningsdrongo komt voor in Azië van zuidwest Iran, door India en Sri-Lanka tot in Zuid- en West-China en Indochina als broedvogel, met ook een populatie op Java. Vogels in het noordelijk deel van het broedgebied in China trekken ‘s winters daaruit weg.

Het is een algemeen voorkomende vogel bij open landschappen, agrarisch landschap, parken en tuinen en zelfs in steden.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 11 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website