Een veelvoorkomende vogelsoort in Thailand is de treurmaina ook wel Indische maina, herdermaina of treurspreeuw (Acridotheres tristis). Het is een zangvogel uit de familie van de spreeuwachtigen (Sturnidae). De vogel heeft een groot verspreidingsgebied dat zich, dankzij introducties door de mens, steeds verder uitbreidt.

In Thailand is de Treurmaina makkelijk te spotten. Je ziet ze rondscharrelen in dorpen, landbouwgronden, benzinestations, parken en steden.

De treurmaina is een bruine vogel van zo’n 23 – 26 cm groot. Hij heeft een zwarte kop en gele snavel, poten en kale plek rond de ogen. Op de vleugels bevinden zich grote witte plekken, die goed zichtbaar zijn als hij vliegt. De treurmaina kan mensen napraten en is mede daarom populair als volièrevogel.

De treurmaina komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Afghanistan, India, Sri Lanka en Bangladesh en komt meestal voor in open bosachtige streken, landbouwgebieden en in de buurt menselijke nederzettingen en steden. Tegenwoordig komt de vogel door introductie in vele tropische gebieden en landen voor, zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, de Salomonseilanden, Nieuw-Caledonië, Fiji, Samoa, de Cookeilanden, Hawaï, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Mauritius en Réunion. Dit verspreidingsgebied breidt zich nog steeds uit. Daarom is het een van de vogels die door de IUCN staat vermeld op de lijst van de 100 ergste invasieve soorten ter wereld. De vogel vormt met name een bedreiging voor het ecosysteem van Australië.

Treurmaina’s hebben een veelzijdig dieet. Ze eten onder andere insecten, fruit, groenten en voedselresten. Doordat ze veelal fruitbomen leeg eten worden ze beschouwd als een plaag.

De treurmaina blijft een leven lang bij dezelfde partner. Ze bouwen hun nest in een hol in bomen of muren. De nesten worden van allerlei materialen gemaakt zoals bladeren, gras, veren en allerlei afvalmateriaal. Normaal gesproken worden dan zo’n vier tot zes eieren gelegd.

2 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De Treurmaina (Acridotheres tristis)”

  1. Ellis zegt op

    Hebben deze vogels veel in onze tuin. Het valt ons inderdaad op dat er veel koppels zijn. Ons koppel hebben we Juttteke en Julluke genoemd. We geven ze iedere dag eten zoals, brood, honden-voer -fruit en als ik de deur niet sluit komen ze binnen. Ligt er geen eten op de gebruikelijke plaats, komen ze heel brutaal naar binnen staan kijken. Als ik hun zang nadoe, geven ze inderdaad antwoord. Groetjes uit Huay Sai (Noorden van Thailand)

  2. Arjen zegt op

    Wij hebben er ook heel veel in onze tuin. Ze maken vrij slechte nesten, en de jongen vallen er vrij regelmatig uit. Als we ze vinden proberen we ze te voeren, en groot te brengen. Meestal mislukt dat, maar als het lukt hebben we er een heel leuk huisdier aan. We doen ze niet in een volière, maar laten ze zo snel mogelijk vrij. Ze blijven echter terugkomen. Ze vinden een partner, en komen dan met de partner en hun nageslacht steeds terug. De partner en jongen houden een gepaste afstand. De door ons grootgebrachte vogel blijft op onze schouder landen.

    Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website