De tijgervink (Amandava amandava) is een klein vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae) dat in het wild voorkomt in een India, Indochina en de Indische Archipel.

De tijgervink is 9,5 tot 10,5 centimeter lang. In het broedseizoen is de bovenzijde van het mannetje donker roodbruin met een zwarte staart. De vleugels zijn donkerbruin, terwijl de rest van zijn lichaam helderrood is. Op de flanken, rug en vleugeldekveren bevinden zich witte stippen. Na het broedseizoen wordt hij meer vaalbruin. Het vrouwtje heeft overwegend grijs met geel en bruine tinten.

Er zijn drie ondersoorten te onderscheiden:

A. a. amandava (Pakistan, India, Nepal en Bangladesh)
A. a. flavidiventris (Myanmar, Zuid-China, Noordwest- en Midden-Thailand en de Kleine Soenda-eilanden)
A. a. punicea (Zuidoost-Thailand, Cambodja, Zuid-Vietnam, Java en Bali)

Het leefgebied bestaat uit vlak terrein met een weelderige vegetatie van bijvoorbeeld hoog gras of riet, maar ook in dicht begroeide akkers. Vaak in de buurt van water.

Ontsnapte kooivogels hebben verwilderde populaties gevormd in: Italië, Portugal, Spanje, Bahrain, Egypte, Iran, Brunei, Maleisië, Réunion, Dominicaanse Republiek, Guadeloupe, Mexico (land), Puerto Rico, Verenigde Staten, Fiji, Vanuatu en Japan.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 13 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: de Tijgervink (Amandava amandava)”

  1. Teun zegt op

    Mijn complimenten voor deze prachtige serie, het zijn allemaal prachtige foto’s en informatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website