De rouwrupsvogel (Lalage melaschistos synoniem: Coracina melaschistos), in het Thais: นกเฉี่ยวบุ้งใหญ่, nok chiew bong yai, is een vogel uit de familie van de rupsvogels. De vogel komt voor op het Indische subcontinent, China en Indochina.

De rouwrupsvogel is gemiddeld 24 cm lang. De vogel lijkt sterk op de dwergrupsvogel en de Indochinese rupsvogel. De rouwrupsvogel is meestal donkerder grijs gekleurd met zwarte slagpennen.

De rouwruspvogel komt voor in Noord-India, het Himalayagebied, China, Hainan, Taiwan, Myanmar, Noord-Laos, Tenasserim, Thailand en Noord- en Midden-Vietnam. Het is een vogel die een voorkeur heeft voor heuvellandbos tussen de 300 en 1500 m boven de zeespiegel. Het dieet van de vogel bestaat voornamelijk uit rupsen, kevers en andere insecten.

4 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Rouwrupsvogel (Lalage melaschistos synoniem: Coracina melaschistos)”

 1. Bertje zegt op

  Ik ben dan wel geen ornitholoog, maar vind het leuk om te zien. Ik volg ook al een paar seizoenen de slechtvalk op de mortel bij Gemert

  • ser kokke zegt op

   Ik woon al zo’n 10 jaar in Thailand.
   Dus die slechtvalk zit (of zijn nakomelingen) zit er dus nog steeds.
   Goed om te horen, want die heb ik ook lange tijd gevold.
   Mooi.

   • Bertje zegt op

    Ser kokke,

    Ja, ze zitten er nog steeds in de toren. Er is wel eea veranderd en gewisseld.

    Je kunt het volgen via “beleef de lente”

    ongeveer woensdag komen de eitjes uit

 2. TheoB zegt op

  Volgens thai-language.com moet nok chiew bong yai geschreven worden als nohk chiaao boong yai (thai-language.com) of als nok chiao bung yai (Royal Thai General System).

  นกเฉี่ยวบุ้งใหญ่ naar NLse klanken: nók chi-àuw bôeng Jài (H, L, D, L).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website