De rosse boomekster (Dendrocitta vagabunda) is een zangvogel uit de familie van de kraaien en het geslacht boomeksters (Dendrocitta) en komt vooral voor in Noord Thailand.

De rosse boomekster is in totaal 46–50 cm lang. Hij heeft een 19–26 cm lange staart die trapvormig afloopt en bruin-wit-zwarte vleugels. De poten zijn zwart en met 32–37 mm betrekkelijk klein. De zwarte snavel is relatief kort (30–37 mm), gebogen en sterk. De rosse boomekster weegt ongeveer 90–130 g. De vogel is van onder licht bruinachtig of zandkleurig gekleurd. De kop en de nek zijn donkerbruin tot zwart. De Rosse boomekster heeft korte zwarte veren boven de neusgaten. De rug is bruin en wordt lichter richting staart. De staart is grijs met zwarte uiteinden.

Rosse boomeksters foerageren in de kronen van bomen en door struikgewas, soms alleen, vaak ook in groepjes. Ze eten grote vruchten, bessen, grote insecten zoals kevers, eieren van anderen vogelen en aas. Het zijn vrij brutale vogels die gemakkelijk uit de hand komen eten.

De rosse boomekster is een vrij algemene vogel in bosland, parken en tuinen. Hij komt voor van Pakistan tot Vietnam. De Himalaya is de noordelijke grens van de distributie. De soort leeft vooral op een hoogte tussen 0 en 1000 m maar in de zuidelijke Himalaya ook tot 2100 m boven de zeespiegel.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 9 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website