De roodbroekdwergvalk (Microhierax caerulescens) is een vogel uit het geslacht van de dwergvalken met een lengte van 15 tot 18 cm. In Thai: เหยี่ยวแมลงปอขาแดง, yiew malaeng po khaa daeng.

De wetenschappelijke naam van het soort werd als Falco caerulescens in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De vogel komt voor op het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië, variërend in Bangladesh, Bhutan, Cambodja, India, Laos, Myanmar, Nepal, Thailand, Maleisië en Vietnam.

De roodbroekdwergvalk leeft in bossen, waar hij open plekken opzoekt om te jagen. In zijn leefgebied moeten dode of alleenstaande bomen zijn die als uitkijkpunt dienen. De soort voedt zich vooral met insecten, in de eerste plaats vlinders, maar ook libellen, sprinkhanen en kevers. Vanaf een uitkijkpunt verschalkt hij zijn prooi met een snelle uitval, vaak in de lucht, maar soms ook op de grond.

De soort nestelt in holtes in bomen. Het legsel bestaat uit vier eieren, die door beide ouders worden uitgebroed. Het komt soms voor dat meerdere vogels voor de jongen zorgen (coöperatief broeden).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 13 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website