De rode tortel (Streptopelia tranquebarica) is een vogel uit de familie van duiven (Columbidae). Het is kleine duif die veel voorkomt in de tropen van Azië.

In Thailand zie je de rode Tortel vaak alleen of als paartje op de kabels en palen of foeragerend langs de weg. In de late namiddag zijn vaak tientallen van deze vogels te zien, die zich verzamelen op de kabels langs de weg voordat ze naar hun slaapplaatsen vliegen.

Wil je de duif van dichtbij fotograferen dan kan je naar Lumphini Park, Suan Luang of Suan Rot Fai gaan.

De rode Tottel werd voor het eerst beschreven door de Franse natuuronderzoeker Johann Hermann in 1804 en kreeg de binominale naam Columba tranquebarica. De rode tortelduif is nu geplaatst in het geslacht van Streptopelia dat in 1855 werd geïntroduceerd door de Franse ornitholoog Charles Lucien Bonaparte.

De vogel heeft een lengte van 20-23 cm en een gewicht van ongeveer 104 gram. Het mannetje heeft een blauwachtige kop en een licht roodbruin lichaam met een zwarte ring om zijn nek, terwijl het vrouwtje vergelijkbaar is, maar een meer roze kleur heeft.

De duif heeft een voorkeur voor beboste stukken zoals kanaal- of bermboomplantages.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 20 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: De rode Tortel (Streptopelia tranquebarica)”

  1. Raymond zegt op

    De meer gebruikelijke naam voor deze vogel in Nederland is Birma tortel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website