De Ornaatminla (Actinodura strigula synoniem: Minla strigula) valt onder de zangvogels uit het geslacht Actinodura (voorheen Minla) in de familie Leiothrichidae.

De vogel leeft op het Indisch subcontinent en in Zuidoost-Azië, verspreid over de landen Bhutan, India, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Thailand, Tibet en Vietnam. De natuurlijke habitat zijn subtropische en tropische bossen.

De vogel wordt gespot in bossen op 1800 – 3750 m hoogte. De vogel is honkvast maar tijdens strenge winters trekken ze naar lagere hoogten (tot 1300 m.). Ze geven de voorkeur aan groenblijvende loofbossen, gemengde breedbladige en groenblijvende bossen, dennenbossen, dennen- of eiken- en rododendronbossen, rododendron- of bamboestands.

Het dieet van de Ornaatminla verschilt per seizoen; tijdens de zomermaanden eet de vogel vrijwel uitsluitend insecten zoals kevers, rupsen en andere insecten. In de wintermaanden komen daar bessen, zaden en nectar bij.

De vogel zoekt soortgenoten op in het niet-broedseizoen, en voedt zich vanaf het bladerdak tot vlakbij de bosbodem.

De Ornaatminla legt vier eieren in een een nest van gras, bamboebladeren, korstmos en berkenschors.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 11 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website